Marja Sannikan keskusteluohjelmassa nähtiin marraskuussa 2021 hämmästyttävä jakso, jossa avaruustähtitieteilijä Esko Valtaojan ja Yle-radiotoimittaja, yhdenvertaisuuskouluttaja Renaz Ebrahimin keskustelu cancel-kulttuurista ja rasismista saavutti eeppiset mittasuhteet. Veri kuohahti, ja keskustelu lähti totaalisesti lapasista. Ohjelman myötä woke-termi nousi Suomessa laajempaan tietoisuuteen. / Yleisradio, kuvakaappaus
Brittitutkimus: kansalaiset mieltävät WOKEN entistä enemmän negatiiviseksi käsitteeksi
Entistä useampi britti kokee, että “kulttuurisota” jakaa kansaa. Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö (54%) on tätä mieltä, kun vuonna 2020 näkemyksen takana oli 46%. Tutkijat näkevät, että kehityksen taustalla on kasvanut tietoisuus ilmiöistä, joita kutsutaan “wokeksi” ja “cancel-kulttuuriksi”. 36% vastaajista piti woke-termiä pilkkasanana, kun vastaavasti 26% piti sitä kehuna. Viimeaikaiset mediakohut ja keskustelut “kulttuurisodasta”, “cancel-kulttuurista” ja “valkoisista etuoikeuksista” ovat vaikuttaneet ihmisten asenteisiin. Woke-teemojen saama medianäkyvyys on lisännyt niiden vastustusta.
Lontoon King’s College ja mielipidetutkimuksiin erikoistunut Ipsos UK suorittivat kyselytutkimuksen, joka kartoitti 3000 kansalaisen asenteita kulttuurisotaan ja wokeen. Tutkimuksen tarkoituksena oli valottaa asennemuutoksia vertailemalla tuoreita vastauksia vuoden 2020 vastaavaan kyselytutkimukseen.
Kulttuurisota jakaa kansaa entistä enemmän
Enemmistö (54%) brittiyleisöstä kokee nk. kulttuurisodan jakavan kansaa. Luku on korkeampi kuin kaksi vuotta aikaisemmin, jolloin samaa mieltä oli 46% vastaajista.
Kulttuurisodan vaikutus koetaan laajasti eri puolilla poliittista kenttää sekä konservatiivien että vasemmiston parissa. 29% vastaajista ei ottanut kantaa kulttuurisodan jakavuuteen puolesta eikä vastaan.
Woke- ja cancel-kulttuurista on tullut tunnetumpia suurelle yleisölle
Kaksi kolmasosaa (65%) vastaajista kertoi tietävänsä joko hyvin tai hieman, mitä “woke” tarkoittaa. Kaksi vuotta aikaisemmin vuonna 2020 vastaava luku oli vielä 49%. Lisääntyneestä tuntemuksesta ilmiötä kohtaan kertoo myös se, että niiden vastaajien osuus, joille ilmiö on täysin tuntematon, on puolittunut 32 prosentista 16 prosenttiin kahdessa vuodessa.
Yhtä lailla vuonna 2020 39% vastaajista sanoi tuntevansa cancel-kulttuurin käsitteen joko hyvin tai hieman. Nyt luku on 60%. Niiden vastaajien osuus, joille käsite oli vuonna 2020 täysin vieras, on laskenut 49 prosentista 27 prosenttiin.
Woke-ilmiön tuntemus on kasvanut kahden vuoden aikana erityisesti 55-vuotiaiden ja sitä vanhempien parissa (39:stä 60 prosenttiin). Vastaavasti 16-24-vuotiaiden parissa tuntemus on lisääntynyt vain lievästi, sillä se oli jo valmiiksi korkea (72:sta 74 prosenttiin).
Woke koetaan entistä enemmän loukkaavana sanana kuin kehuna
Kun vuonna 2020 wokeksi kutsumista piti loukkaavana 24% vastaajista, tuoreessa kyselyssä luku oli jo 36%. Niiden osuus, jotka eivät tienneet käsitteen merkitystä, tippui kahdessa vuodessa 38 prosentista 28 prosenttiin.
Muutos korostuu erityisesti konservatiivien parissa. Wokeksi kutsumista loukkaavana pitävien määrä kasvoi huimasti 33 prosentista 55 prosenttiin. Asennemuutos näkyy kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti vanhempien parissa. Kaksi vuotta aikaisemmin 55-vuotiaiden ja sitä vanhempien parissa luku oli 25 prosenttia. Nyt saman ikäryhmän parissa wokea pitää loukkaavana jo 42%.
Vastaavasti wokea kehuna pitävien määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Luku on pysynyt kahden vuoden aikajänteellä samana 26 prosentissa. Vasemmistolaisen Labour-puolueen kannattajien parissa wokea kehuna pitävien määrä on hieman kasvanut, 37 prosentista 41 prosenttiin.
Ihmisten mielestä “valkoisista etuoikeuksista” puhuminen on turhaa
Puolet (51%) brittiyleisöstä on sitä mieltä, että “valkoinen etuoikeus” on terminä hyödytön puhuttaessa rotujen välisistä suhteista Isossa-Britanniassa. Luku on yli puolet suurempi kuin niiden osuus, joiden mielestä käsite on hyödyllinen (23%).
Kysymys jakaa etnisyyksiä ja poliittisia puolueita. Valkoisista vastaajista 54% koki käsitteen hyödyttömäksi, kun etnisten vähemmistöjen parissa vastaava luku oli 35%. Vuoden 2019 vaaleissa konservatiiveja äänestäneiden parissa käsitteen näki hyödyttömäksi 70%, kun Labour-puolueen äänestäjien kohdalla sama luku oli 38%.
Brittilehdet ovat ottaneet kulttuurisodan käsitteet käyttöön
Kasvava tietoisuus kulttuurisodasta kytkeytyy median antamaan huomioon ilmiötä kohtaan. Käsitteet ovat yleistyneet mediassa räjähdysmäisesti. Vuosien 2019 ja 2020 välillä kulttuurisodan käsitettä käyttäneiden artikkeleiden määrä kasvoi 178:sta 534:ään. Vuonna 2021 luku oli jo peräti 1470.
“Cancel-kulttuuri” on hyvin uusi termi brittilehdistössä. Se mainittiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2018, ja se esiintyi vain kuusi kertaa koko vuoden aikana. Vuonna 2021 käsite mainittiin jo 3670 artikkelissa.
Vuonna 2019 “valkoinen etuoikeus” mainittiin 392 artikkelissa. Käsitteen käyttö kolminkertaistui seuraavana vuonna, jolloin se esiintyi jo 1396 artikkelissa. Vuonna 2021 “valkoisista etuoikeuksista” puhuttiin hieman vähemmän, 1258 artikkelissa.
Media ja poliittiset kiistat muuttavat asenteita, mutta eivät kaikkien kohdalla
Lontoon King’s Collegen Policy Institutea johtavan professori Bobby Duffyn mukaan media ja poliittiset debatit ovat vaikuttaneen selvästi kansalaismielipiteeseen. Erityistä on, että woke-käsitteiden tullessa tunnetummiksi myös niiden merkitykset ovat muuttuneet.
Toisin sanoen, poliittisten muoti-ilmiöiden näkyvyys ei aina lisää niiden suosiota. Päin vastoin, woken räjähdysmäinen mediahuomio on lisännyt sen vastustusta.
Ipsos UK:n poliittisen tutkimuksen johtaja Gideon Skinner kommentoi, että erityisesti vanhemmat ihmiset ja konservatiivit, jotka aiemmin saattoivat sivuuttaa mainitut ilmiöt, ovat vähitellen alkaneet vastustamaan niitä. Hän myös korosti, että vaikka mediassa näkyvä kulttuurisota on jakanut kansaa, suuri osa kansalaisista välttelee ääripäitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsingin Sanomat johdattelee lukijoitaan uskomaan, ettei woke-ilmiötä ole olemassa
Vihreiden vaatimuksesta tamponiautomaatti miesten vessaan Stuttgartissa – menstruoivien henkilöiden ihmisoikeuksista huolehdittava!
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Tuiskun keskeltä löytyi melkoinen määrä perussuomalaisia täydessä vaalitouhussa – Jani Mäkelää harjattiin Lappeenrannassa olan takaa, mutta miksi?
Perussuomalaiset näkyivät viikonlppuna kaikkialla Suomessa. Lunta tuprutti monin paikoin olan takaa, mutta niin kuuluu jouluna ollakin. Suomen Uutiset kokosi kuvakoosteen viikonlopun vaalikentiltä.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää