Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Brittipoliisi pitää kirjaa ihmisten “vihatwiiteistä” – voi vaikeuttaa työnsaantia

10.03.2020 |09:56

Britannian poliisi on viimeisten viiden vuoden aikana kirjannut yli 120 000 ilmoitusta “vihatapauksista”, jotka eivät täytä rikoksen tunnusmerkkejä. Kyse on esimerkiksi somekommenteista, joista joku on pahoittanut mielensä, mutta jotka eivät anna aihetta syytteen nostamiseen. Nämä vihatapaukset näkyvät kuitenkin henkilön rikosrekisteriotteessa ja voivat vaikeuttaa työnsaantia.

Vuonna 2014 voimaan tulleen virallisen vihapuheohjeen mukaan poliisin on kirjattava kaikki sellaiset tapaukset, joihin katsotaan liittyvän “vihaa”, kuten rasistiset tai transfobiset kommentit sosiaalisessa mediassa. Nämä vihatapaukset on kirjattava, vaikka olisi selvää, että kyseessä ei ole rikos.

Asia nousi julkisuuteen äskettäin päättyneessä oikeudenkäynnissä, jossa poliisit olivat menneet vihapuhujaksi epäillyn henkilön työpaikalle kovistelemaan häntä transfobisiksi epäiltyjen viestien kirjoittamisesta. Viestien joukossa oli esimerkiksi runo, jossa sanottiin, että transnaisten rinnat on tehty silikonista.

Poliisi kovisteli työpaikalla

Tuomari lausui tuomiossaan, että transfobiasta epäillyn miehen twiitit olivat täysin laillisia, ja että poliisi ylitti valtuutensa mennessään miehen työpaikalle kovistelemaan tätä. Tuomarin mukaan poliisit loukkasivat miehen mielipiteenvapautta uhkaillessaan tätä syytteen nostamisella.

Sen sijaan tuomari katsoi poliisin toimineen täysin oikein ja ohjeiden mukaisesti siltä osin, että poliisit olivat kirjanneet transfobisiksi epäillyt twiitit poliisin tietokantaan. Orwellin kirjasta tuttu “isoveli” siis valvoo brittejä täysin laillisesti.

Vihatapaus aina kirjattava

Ohjeiden mukaan poliisin on kirjattava niin sanottu vihatapaus aina kun “havaitaan jokin tapaus, joka ei ole rikos, mutta jonka uhri tai joku muu kokee johtuvan vihamielisyydestä tai ennakkoluuloista transsukupuolista tai sellaiseksi koettua henkilöä kohtaan”. Vihatapaus on siis eri asia kuin viharikos, joka on Britannian lain mukaan rangaistava teko.

Vuodesta 2014 lähtien Britannian poliisi on kirjannut kaikkiaan 120 000 tällaista vihatapausta. Vaikka ne eivät ole rikoksia, ne tulevat esille kaikissa poliisin tietokantahauissa ja näkyvät henkilön rikosrekisteriotteessa, joten ne voivat vaikeuttaa esimerkiksi työn saamista. Asiasta ovat uutisoineet ainakin Telegraph ja Daily Mail.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

6.
Suomen uutiset logo

Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”

19.12.2024 |16:09
8.
Suomen uutiset logo

Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?

20.12.2024 |15:44

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää