LEHTIKUVA
Brittiparlamentti lopetti venkoilun ja puolsi vaaleja joulukuulle
Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone hakee ratkaisua brexit-takalukon avaamiseen vaalien kautta. Pitkän istuntopäivän päätteeksi kansanedustajat hyväksyivät vaalit pidettäväksi 12.12. selkein luvuin 438-20.
Vaaleja ei ole järjestetty maassa joulukuussa sitten vuoden 1923. Kansanedustajien hyväksymä vaalilaki etenee vielä ylähuoneen hyväksyttäväksi. Tätä pidetään lähinnä muodollisuutena, koska vaalit aikaisemmin torpannut työväenpuolue puoltaa nyt vaaleja.
Puolueilla selkeät kampanjat
Puolueet ovat linjanneet selkeän kantansa brexitiin. Tämä voi helpottaa brexit-kohtalon ratkaisua.
Konservatiivipuolue puoltaa pääministeri Boris Johnsonin solmimaa erosopimusta. Työväenpuolue ja Skotlannin kansallispuolue haluavat järjestettäväksi uuden kansanäänestyksen brexitistä. Liberaalidemokraatit haluavat kumota koko eroprosessin. Brexit-puolue eroaisi EU:sta ilman sopimusta.
Konservatiivipuolue on ennakkosuosikki vaalien voittajaksi. Puolue on saanut hiljattain 40 prosentin kannatuksen Opiniumin kyselyssä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n arvioissa puolue saisi noin 36 prosenttia äänistä.
Muutosehdotukset venyttivät iltaa
Varsin yksinkertainen vaalien järjestämistä koskeva lakiesitys joutui nopeasti muutosehdotusten kouriin. Kansanedustajat hyväksyivät ensin oikeuden muokata lakiesitystä.
Muutosehdotuksia sateli. Yksi kiperä muutosehdotus koski äänestysikärajan laskemista 16 ikävuoteen sekä maassa asuvien EU-kansalaisten äänestämisen sallimisen tulevissa parlamenttivaaleissa. Hallitus vastusti tätä jyrkästi ja uhkasi vetää esityksensä takaisin. Hallituksen mukaan ikärajan laskeminen tietäisi äänestäjärekisterin pidempiaikaista tarkistusta.
Lopulta parlamentin varapuhemies Lindsay Hoyle ei tuonut 16-vuotiaiden ja EU-kansalaisten äänioikeutta edes äänestettäväksi. Äänestysikärajan muutos ei hänen mielestään ollut niin pieni asia, että siitä olisi voitu päättää hetken mielijohteesta.
Toinen muutosehdotus koski vaalipäivää. Työväenpuolue kirjasi ehdotuksessaan vaalit järjestettäväksi joulukuun yhdeksäntenä. Esitys kaatui luvuin 295-315.
Työväenpuolueen kansanedustaja Kate Hoey ihmetteli alahuoneen toimintaa. Hän kertoi lukeneensa vaalien järjestämistä koskevan lakiesityksen muutaman rivin ja ihmetteli, miten asiaan saadaan uppoamaan neljän tunnin pähkäily.
– Me joko haluamme äänestää uusien vaalien puolesta tai me emme halua, brexitiä puoltava Hoey kertoi vaihtoehdoista.
Kymmenen konservatiivia palasi puolueeseen
Pääministeri Johnson erotti 21 kansanedustajaa konservatiivien ryhmästä heidän äänestettyään syyskuussa ryhmäkurin vastaisesti. Kymmenen heistä toivotettiin tervetulleeksi takaisin.
BBC:n arvioiden mukaan myös loput erotetut otetaan takaisin konservatiivien riveihin. Ryhmäpalautuksen jälkeen konservatiiveilla on 297 kansanedustajaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kanaalin laittoman ylityksen hinta nousee Brexitin lähestyessä
Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan
Suomen EU:n nettomaksuosuus noussut yli puoleen miljardiin – PS: EU maksaa työssäkäyvälle suomalaiselle 220 euroa vuodessa
Politico: Brexit-vitkuttelun synkkä hinta – yli puolet briteistä valmiita turvautumaan väkivaltaan ratkaisun vuoksi
Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää