

LEHTIKUVA
Brittiparlamentti lopetti venkoilun ja puolsi vaaleja joulukuulle
Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone hakee ratkaisua brexit-takalukon avaamiseen vaalien kautta. Pitkän istuntopäivän päätteeksi kansanedustajat hyväksyivät vaalit pidettäväksi 12.12. selkein luvuin 438-20.
Vaaleja ei ole järjestetty maassa joulukuussa sitten vuoden 1923. Kansanedustajien hyväksymä vaalilaki etenee vielä ylähuoneen hyväksyttäväksi. Tätä pidetään lähinnä muodollisuutena, koska vaalit aikaisemmin torpannut työväenpuolue puoltaa nyt vaaleja.
Puolueilla selkeät kampanjat
Puolueet ovat linjanneet selkeän kantansa brexitiin. Tämä voi helpottaa brexit-kohtalon ratkaisua.
Konservatiivipuolue puoltaa pääministeri Boris Johnsonin solmimaa erosopimusta. Työväenpuolue ja Skotlannin kansallispuolue haluavat järjestettäväksi uuden kansanäänestyksen brexitistä. Liberaalidemokraatit haluavat kumota koko eroprosessin. Brexit-puolue eroaisi EU:sta ilman sopimusta.
Konservatiivipuolue on ennakkosuosikki vaalien voittajaksi. Puolue on saanut hiljattain 40 prosentin kannatuksen Opiniumin kyselyssä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n arvioissa puolue saisi noin 36 prosenttia äänistä.
Muutosehdotukset venyttivät iltaa
Varsin yksinkertainen vaalien järjestämistä koskeva lakiesitys joutui nopeasti muutosehdotusten kouriin. Kansanedustajat hyväksyivät ensin oikeuden muokata lakiesitystä.
Muutosehdotuksia sateli. Yksi kiperä muutosehdotus koski äänestysikärajan laskemista 16 ikävuoteen sekä maassa asuvien EU-kansalaisten äänestämisen sallimisen tulevissa parlamenttivaaleissa. Hallitus vastusti tätä jyrkästi ja uhkasi vetää esityksensä takaisin. Hallituksen mukaan ikärajan laskeminen tietäisi äänestäjärekisterin pidempiaikaista tarkistusta.
Lopulta parlamentin varapuhemies Lindsay Hoyle ei tuonut 16-vuotiaiden ja EU-kansalaisten äänioikeutta edes äänestettäväksi. Äänestysikärajan muutos ei hänen mielestään ollut niin pieni asia, että siitä olisi voitu päättää hetken mielijohteesta.
Toinen muutosehdotus koski vaalipäivää. Työväenpuolue kirjasi ehdotuksessaan vaalit järjestettäväksi joulukuun yhdeksäntenä. Esitys kaatui luvuin 295-315.
Työväenpuolueen kansanedustaja Kate Hoey ihmetteli alahuoneen toimintaa. Hän kertoi lukeneensa vaalien järjestämistä koskevan lakiesityksen muutaman rivin ja ihmetteli, miten asiaan saadaan uppoamaan neljän tunnin pähkäily.
– Me joko haluamme äänestää uusien vaalien puolesta tai me emme halua, brexitiä puoltava Hoey kertoi vaihtoehdoista.
Kymmenen konservatiivia palasi puolueeseen
Pääministeri Johnson erotti 21 kansanedustajaa konservatiivien ryhmästä heidän äänestettyään syyskuussa ryhmäkurin vastaisesti. Kymmenen heistä toivotettiin tervetulleeksi takaisin.
BBC:n arvioiden mukaan myös loput erotetut otetaan takaisin konservatiivien riveihin. Ryhmäpalautuksen jälkeen konservatiiveilla on 297 kansanedustajaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kanaalin laittoman ylityksen hinta nousee Brexitin lähestyessä

Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan

Suomen EU:n nettomaksuosuus noussut yli puoleen miljardiin – PS: EU maksaa työssäkäyvälle suomalaiselle 220 euroa vuodessa

Politico: Brexit-vitkuttelun synkkä hinta – yli puolet briteistä valmiita turvautumaan väkivaltaan ratkaisun vuoksi

Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.