

LEHTIKUVA
Brittiparlamentti lopetti venkoilun ja puolsi vaaleja joulukuulle
Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone hakee ratkaisua brexit-takalukon avaamiseen vaalien kautta. Pitkän istuntopäivän päätteeksi kansanedustajat hyväksyivät vaalit pidettäväksi 12.12. selkein luvuin 438-20.
Vaaleja ei ole järjestetty maassa joulukuussa sitten vuoden 1923. Kansanedustajien hyväksymä vaalilaki etenee vielä ylähuoneen hyväksyttäväksi. Tätä pidetään lähinnä muodollisuutena, koska vaalit aikaisemmin torpannut työväenpuolue puoltaa nyt vaaleja.
Puolueilla selkeät kampanjat
Puolueet ovat linjanneet selkeän kantansa brexitiin. Tämä voi helpottaa brexit-kohtalon ratkaisua.
Konservatiivipuolue puoltaa pääministeri Boris Johnsonin solmimaa erosopimusta. Työväenpuolue ja Skotlannin kansallispuolue haluavat järjestettäväksi uuden kansanäänestyksen brexitistä. Liberaalidemokraatit haluavat kumota koko eroprosessin. Brexit-puolue eroaisi EU:sta ilman sopimusta.
Konservatiivipuolue on ennakkosuosikki vaalien voittajaksi. Puolue on saanut hiljattain 40 prosentin kannatuksen Opiniumin kyselyssä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n arvioissa puolue saisi noin 36 prosenttia äänistä.
Muutosehdotukset venyttivät iltaa
Varsin yksinkertainen vaalien järjestämistä koskeva lakiesitys joutui nopeasti muutosehdotusten kouriin. Kansanedustajat hyväksyivät ensin oikeuden muokata lakiesitystä.
Muutosehdotuksia sateli. Yksi kiperä muutosehdotus koski äänestysikärajan laskemista 16 ikävuoteen sekä maassa asuvien EU-kansalaisten äänestämisen sallimisen tulevissa parlamenttivaaleissa. Hallitus vastusti tätä jyrkästi ja uhkasi vetää esityksensä takaisin. Hallituksen mukaan ikärajan laskeminen tietäisi äänestäjärekisterin pidempiaikaista tarkistusta.
Lopulta parlamentin varapuhemies Lindsay Hoyle ei tuonut 16-vuotiaiden ja EU-kansalaisten äänioikeutta edes äänestettäväksi. Äänestysikärajan muutos ei hänen mielestään ollut niin pieni asia, että siitä olisi voitu päättää hetken mielijohteesta.
Toinen muutosehdotus koski vaalipäivää. Työväenpuolue kirjasi ehdotuksessaan vaalit järjestettäväksi joulukuun yhdeksäntenä. Esitys kaatui luvuin 295-315.
Työväenpuolueen kansanedustaja Kate Hoey ihmetteli alahuoneen toimintaa. Hän kertoi lukeneensa vaalien järjestämistä koskevan lakiesityksen muutaman rivin ja ihmetteli, miten asiaan saadaan uppoamaan neljän tunnin pähkäily.
– Me joko haluamme äänestää uusien vaalien puolesta tai me emme halua, brexitiä puoltava Hoey kertoi vaihtoehdoista.
Kymmenen konservatiivia palasi puolueeseen
Pääministeri Johnson erotti 21 kansanedustajaa konservatiivien ryhmästä heidän äänestettyään syyskuussa ryhmäkurin vastaisesti. Kymmenen heistä toivotettiin tervetulleeksi takaisin.
BBC:n arvioiden mukaan myös loput erotetut otetaan takaisin konservatiivien riveihin. Ryhmäpalautuksen jälkeen konservatiiveilla on 297 kansanedustajaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kanaalin laittoman ylityksen hinta nousee Brexitin lähestyessä

Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan

Suomen EU:n nettomaksuosuus noussut yli puoleen miljardiin – PS: EU maksaa työssäkäyvälle suomalaiselle 220 euroa vuodessa

Politico: Brexit-vitkuttelun synkkä hinta – yli puolet briteistä valmiita turvautumaan väkivaltaan ratkaisun vuoksi

Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää