

LEHTIKUVA
Brittiparlamentti ei saanut avattua Brexit-umpisolmua ja sopimukseton Brexit häämöttää
Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone äänesti uudelleen värikkään keskusteluosuuden jälkeen tuloksettomasti Brexit-sopimuksesta. EU tuskailee selvästi brittiparlamentin äänestystuloksista. Tällä erää viisi Konservatiivipuolueen jäsentä jopa äänesti hallituksensa esitystä vastaan.
Samalla kaksi vaihtoehtoa alkaa hahmottua. Yksi on se, että Brexit viivästyy. Se tosin tietäisi europarlamenttivaaleihin laillisia ongelmia, sillä EU-maana brittienkin tulisi saada osallistua vaaleihin. Brexitin lykkääminen oli mukana parlamentin äänestyksissä ja se koki murskatappion.
Toinen vaihtoehto on, että britit lähtevät EU:sta ilman erosopimusta.
Sopimuksettoman eron mahdollisuus kummittelee
Konservatiivipuolueen eurokriittisen European Research Groupin varapuheenjohtaja Steve Baker halusi nimenomaan pitää sopimuksettoman eron mahdollisuuden pöydällä.
1/3 Ok: let's send the right signals. (But is the EU really hanging on a non-binding motion at 5pm on a Thursday afternoon?)
Conservative MPs really ought not to be associated with anything, express or implied, which seems to take no deal off the table. https://t.co/9uGEEQe8MC
— Rt Hon Steve Baker MP FRSA 🗽 (@SteveBakerFRSA) February 14, 2019
Vastaavasti EU:n puolelta on unelmoitu Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin väläyttelemää pysyvää EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Ajatusta on liehitellyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier, sekä tietysi arkkifederalisti Guy Verhofstadt.
Kaikki kolme äänestystä nurin
Brittiparlamentti äänesti ystävänpäiväiltana kolmesti. Ensin se torppasi Työväenpuolueen ehdotuksen siitä, että parlamentti saisi äänestää lisää Brexit-sopimuksesta helmikuun lopussa. Tämän jälkeen parlamentti suorastaan tyrmäsi Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ehdotuksen siitä, että Brexitiä lykätään ainakin kolmeksi kuukaudeksi.
Lopulta Konservatiivipuolueesta ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueesta (DUP) koostuva hallituksen virallinen esitys sai kuonoonsa parlamentilta. Jo äänestystappion kärsineet Työväenpuolue ja SNP kiirehtivät alleviivaamaan pääministeri Theresa Mayn äänestystappiota.
Jo neuvotellussa erosopimuksessa brittejä hiertää niin sanottu Backstop. Se pitäisi Pohjois-Irlannin EU:n tullialueessa mukana, koska silloin vältettäisiin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä “kova raja” ja tullausvelvollisuudet. Backstopia voitaisiin teoriassa ylläpitää loputtomiin, koska se korvattaisiin myöhemmin keksittävällä paremmalla ratkaisulla. Sellaista ei välttämättä koskaan saavuteta.
Tosin, jos britit eroavat EU:sta ja sen tulliliitosta tuolloin EU:n ulkoraja tulee kulkemaan juuri Irlannin rajalla. Tämän yksinkertaisen asian oivaltaminen näyttää tuottavan päättäjille ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.
Brittien mielestä EU:n tulisi antaa lainvoimaiset lupaukset siitä, että Backstop on väliaikainen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää