Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Brittiparlamentti ei saanut avattua Brexit-umpisolmua ja sopimukseton Brexit häämöttää

15.02.2019 |09:38

Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone äänesti uudelleen värikkään keskusteluosuuden jälkeen tuloksettomasti Brexit-sopimuksesta. EU tuskailee selvästi brittiparlamentin äänestystuloksista. Tällä erää viisi Konservatiivipuolueen jäsentä jopa äänesti hallituksensa esitystä vastaan.

Samalla kaksi vaihtoehtoa alkaa hahmottua. Yksi on se, että Brexit viivästyy. Se tosin tietäisi europarlamenttivaaleihin laillisia ongelmia, sillä EU-maana brittienkin tulisi saada osallistua vaaleihin. Brexitin lykkääminen oli mukana parlamentin äänestyksissä ja se koki murskatappion.

Toinen vaihtoehto on, että britit lähtevät EU:sta ilman erosopimusta.

Sopimuksettoman eron mahdollisuus kummittelee

Konservatiivipuolueen eurokriittisen European Research Groupin varapuheenjohtaja Steve Baker halusi nimenomaan pitää sopimuksettoman eron mahdollisuuden pöydällä.

Vastaavasti EU:n puolelta on unelmoitu Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin väläyttelemää pysyvää EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Ajatusta on liehitellyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier, sekä tietysi arkkifederalisti Guy Verhofstadt.

Kaikki kolme äänestystä nurin

Brittiparlamentti äänesti ystävänpäiväiltana kolmesti. Ensin se torppasi Työväenpuolueen ehdotuksen siitä, että parlamentti saisi äänestää lisää Brexit-sopimuksesta helmikuun lopussa. Tämän jälkeen parlamentti suorastaan tyrmäsi Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ehdotuksen siitä, että Brexitiä lykätään ainakin kolmeksi kuukaudeksi.

Lopulta Konservatiivipuolueesta ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueesta (DUP) koostuva hallituksen virallinen esitys sai kuonoonsa parlamentilta. Jo äänestystappion kärsineet Työväenpuolue ja SNP kiirehtivät alleviivaamaan pääministeri Theresa Mayn äänestystappiota.

Jo neuvotellussa erosopimuksessa brittejä hiertää niin sanottu Backstop. Se pitäisi Pohjois-Irlannin EU:n tullialueessa mukana, koska silloin vältettäisiin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä “kova raja” ja tullausvelvollisuudet. Backstopia voitaisiin teoriassa ylläpitää loputtomiin, koska se korvattaisiin myöhemmin keksittävällä paremmalla ratkaisulla. Sellaista ei välttämättä koskaan saavuteta.

Tosin, jos britit eroavat EU:sta ja sen tulliliitosta tuolloin EU:n ulkoraja tulee kulkemaan juuri Irlannin rajalla. Tämän yksinkertaisen asian oivaltaminen näyttää tuottavan päättäjille ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Brittien mielestä EU:n tulisi antaa lainvoimaiset lupaukset siitä, että Backstop on väliaikainen.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Kansanedustaja Joakim Vigelius kysyy: Onko tosiaan välttämätöntä kaataa Yleisradion kautta suomalaisten veronmaksajien rahaa noitapiirille tai tanskalaisille strippareille?

21.02.2025 |21:17
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Kasvisruokahörhöily menee liian pitkälle – Marttaliitto myötäilee vihervasemmistoa

17.02.2025 |18:24
6.
Suomen uutiset logo

Hulluus etenee Helsingissä – perussuomalaisten Raatikaisen esitystä niin sanotun Mariantunnelin hylkäämisestä ei kannattanut kukaan: “Yhdelle polkaisulle tuleva hinta on järjetön”

21.02.2025 |12:50
7.
Suomen uutiset logo

Wille Rydman: Vihervasemmisto ja kokoomus ajavat lisää maahanmuuttoa ja uudisrakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä – ”Vain suomalainen veronmaksaja ei hyödy”

17.02.2025 |18:35
10.
Suomen uutiset logo

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, Liike Nyt, vihreät ja vasemmistoliitto käyttävät enemmistövaltaa Keski-Uudenmaan sotealueella – omaishoitajilta leikattiin juuri 400 000 euroa

20.02.2025 |14:28

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää