

LEHTIKUVA
Brittiparlamentti ei saanut avattua Brexit-umpisolmua ja sopimukseton Brexit häämöttää
Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alahuone äänesti uudelleen värikkään keskusteluosuuden jälkeen tuloksettomasti Brexit-sopimuksesta. EU tuskailee selvästi brittiparlamentin äänestystuloksista. Tällä erää viisi Konservatiivipuolueen jäsentä jopa äänesti hallituksensa esitystä vastaan.
Samalla kaksi vaihtoehtoa alkaa hahmottua. Yksi on se, että Brexit viivästyy. Se tosin tietäisi europarlamenttivaaleihin laillisia ongelmia, sillä EU-maana brittienkin tulisi saada osallistua vaaleihin. Brexitin lykkääminen oli mukana parlamentin äänestyksissä ja se koki murskatappion.
Toinen vaihtoehto on, että britit lähtevät EU:sta ilman erosopimusta.
Sopimuksettoman eron mahdollisuus kummittelee
Konservatiivipuolueen eurokriittisen European Research Groupin varapuheenjohtaja Steve Baker halusi nimenomaan pitää sopimuksettoman eron mahdollisuuden pöydällä.
1/3 Ok: let's send the right signals. (But is the EU really hanging on a non-binding motion at 5pm on a Thursday afternoon?)
Conservative MPs really ought not to be associated with anything, express or implied, which seems to take no deal off the table. https://t.co/9uGEEQe8MC
— Rt Hon Steve Baker MP FRSA 🗽 (@SteveBakerFRSA) February 14, 2019
Vastaavasti EU:n puolelta on unelmoitu Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin väläyttelemää pysyvää EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Ajatusta on liehitellyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier, sekä tietysi arkkifederalisti Guy Verhofstadt.
Kaikki kolme äänestystä nurin
Brittiparlamentti äänesti ystävänpäiväiltana kolmesti. Ensin se torppasi Työväenpuolueen ehdotuksen siitä, että parlamentti saisi äänestää lisää Brexit-sopimuksesta helmikuun lopussa. Tämän jälkeen parlamentti suorastaan tyrmäsi Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ehdotuksen siitä, että Brexitiä lykätään ainakin kolmeksi kuukaudeksi.
Lopulta Konservatiivipuolueesta ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueesta (DUP) koostuva hallituksen virallinen esitys sai kuonoonsa parlamentilta. Jo äänestystappion kärsineet Työväenpuolue ja SNP kiirehtivät alleviivaamaan pääministeri Theresa Mayn äänestystappiota.
Jo neuvotellussa erosopimuksessa brittejä hiertää niin sanottu Backstop. Se pitäisi Pohjois-Irlannin EU:n tullialueessa mukana, koska silloin vältettäisiin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä “kova raja” ja tullausvelvollisuudet. Backstopia voitaisiin teoriassa ylläpitää loputtomiin, koska se korvattaisiin myöhemmin keksittävällä paremmalla ratkaisulla. Sellaista ei välttämättä koskaan saavuteta.
Tosin, jos britit eroavat EU:sta ja sen tulliliitosta tuolloin EU:n ulkoraja tulee kulkemaan juuri Irlannin rajalla. Tämän yksinkertaisen asian oivaltaminen näyttää tuottavan päättäjille ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.
Brittien mielestä EU:n tulisi antaa lainvoimaiset lupaukset siitä, että Backstop on väliaikainen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.