

LEHTIKUVA
Brittiparlamentaarikon murha oli islamistinen terrori-isku – tappaja oli aiemmin deradikalisaatio-ohjelmassa
Perjantaina henkensä menettäneen parlamenttiedustajan surma oli viranomaisten mukaan islamistinen terrori-isku. Murhasta epäilty on somalitaustainen Britannian kansalainen, joka oli aiemmin ohjattu vapaaehtoiseen deradikalisaatio-ohjelmaan, koska hänellä arveltiin olevan äärinäkemyksiä.
Lähes neljä vuosikymmentä parlamenttiedustajana palvellut 69-vuotias David Amess oli perjantaina tapaamassa äänestäjiään Leigh-On-Sean kaupungin metodistikirkossa, kun rauhallisesti omaa vuoroaan odottanut somalimies iski häntä veitsellä useasti, kertoo uutistoimisto CNN.
Ensihoitajien ponnisteluista huolimatta Amess kuoli saamiinsa haavoihin tapahtumapaikalla. Häntä puukottanut 25-vuotias somalimies ei edes yrittänyt paeta paikalta, vaan odotti kaikessa rauhassa poliisin tuloa. Henkirikosta tutkitaan terrori-iskuna.
Mukana deradikalisaatio-ohjelmassa jo vuosia sitten
BBC:n tietojen mukaan kyseinen somalimies oli joitakin vuosia sitten mukana vapaaehtoisessa deradikalisaatio-ohjelmassa, koska hänen epäiltiin radikalisoituneen. Mies ei ilmeisesti kuitenkaan viihtynyt kovin kauaa ääriajattelun vastaisessa terapiassa. Murhan tapahtumahetkellä hän ei ollut turvallisuuspalvelun tarkkailulistalla.
Britanniassa parlamenttiedustajat valitaan edustamaan tiettyä vaalipiiriä, joten heillä on tapana järjestää omassa vaalipiirissään säännöllisiä vastaanottoja, joissa äänestäjät voivat yksi kerrallaan jutella edustajansa kanssa kasvotusten. Yleensä näissä tapaamisissa ei ole mitään turvatoimia.
Farage: Afganistanin veteraaneja turvamiehiksi
Amessin murha onkin herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö parlamenttiedustajille tarjota poliisin suojelua heidän tavatessaan äänestäjiään. Entinen europarlamentaarikko Nigel Farage ehdottaa YouTube-videollaan, että kansanedustajille pitäisi palkata Afganistanissa palvelleita brittisotilaita henkivartijoiksi.
Faragen mukaan monilla veteraaneilla on ollut vaikeuksia päästä siviilissä takaisin työelämään. Heillä olisi kokemusta nimenomaan tämän tyyppisten uhkatilanteiden hallinnasta.
Nigel Farage vaatii, että median on uskallettava tuoda esille se, että kyseessä oli islamistinen terrori-isku. Hän sanoo, että ongelmana ei ole poliittisen puheen ja vastakkainasettelun kärjistyminen, kuten jotkut lehdet ovat yrittäneet antaa ymmärtää, vaan ääri-islam.
Parlamentaarikot hyökkäysten kohteina aiemminkin
Ennen David Amessin murhaa Britanniassa on viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut useita hyökkäyksiä parlamenttiedustajia kohtaan heidän ollessaan tapaamassa äänestäjiään. Viisi vuotta sitten äärioikeistolainen mies ampui ja puukotti Helen Joanne ”Jo” Coxin kuoliaaksi. Cox oli työväenpuolueen edustaja.
Vuonna 2010 erästä toista työväenpuolueen parlamenttiedustajaa haavoitettiin keittiöveitsellä vatsaan. Sillä kertaa hyökkääjä oli nuori maahanmuuttajataustainen musliminainen, joka oli radikalisoitunut kuunneltuaan al-Qaida-imaamin saarnoja netistä. Vuonna 2000 liberaalien kansanedustaja haavoittui ja hänen avustajansa sai surmansa, kun mielisairas brittimies hyökkäsi heidän kimppuunsa samuraimiekalla huitoen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pariisin terroristi: “Ei mitään henkilökohtaista” – Bataclanin terrori-iskua puidaan nyt oikeudessa

Ruotsin turvallisuuspoliisi: Isis-palaajat voivat lisätä terrorismin uhkaa ja heidän taitonsa kiinnostavat myös tavallisia rikollisia

Isis-kolmikko syytteeseen terroriteon valmistelusta Tanskassa

Tanskalaismies surmasi 5 ihmistä jousella Norjassa – yhteyksiä terrorismiin tutkitaan

Rantanen Afganistan-evakuoinneista: ”Hallituksen pitäisi kertoa, keitä tänne tuli”

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko käsittelyssä – Purra: Maahanmuuton ja terrorismin aiheuttamat turvallisuusuhat sivuutettu
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää