MATTI MATIKAINEN
Brittimeppi Helsingissä: “Suomalaisena en haluaisi tulonsiirtounionia”
Helsingissä kokoustaan pitävät konservatiivi- ja reformipuolueen euroedustajat vastustavat laajasti pysyvän tulonsiirtounionin perustamista. Se on asia, josta kiistellään myös Suomessa.
Tiukkana federalistina tunnettu pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi eilen eduskunnassa, että tulonsiirtounioni on monenlaisten rahansiirtojen vuoksi jo tätä päivää, kun muut puolueet – ja jopa osa kokoomuslaisista – vastustivat sitä.
“Suomalaisena vastustaisin”
Brittiläinen europarlamentaarikko Ashley Fox näkee Kreikan tilanteelle kaksi vaihtoehtoa: Kreikan pitäisi poistua eurosta tai pohjoisten maiden täytyisi antaa lisää rahaa Euroopan eteläisille maille – jatkuvasti ja pysyvästi.
– Brittejä ei sinänsä kiinnosta, kuinka valitsette. Mutta jos olisin suomalainen, en haluaisi tulonsiirtounionia! Todennäköinen kehitys onkin hallittu irtautuminen eurosta. Huonoin vaihtoehto on hallitsematon irtautuminen, Fox arvioi.
“Poliittisia liitoksia,
mikä on väärin”
Puolalainen Ryszard Legutko toivoo, ettei hänen maansa hakisi euron jäseneksi ainakaan niin kauan kuin eurokriisiä kestää.
– Moni Itä-Euroopan maa on liittynyt euroon poliittisista syistä. Se on väärin.
Legutko katsoo Kreikan tilannetta myös kehittyvän maan näkökulmasta.
– EU:n Kreikka-politiikka on ollut ylimielistä. Unionin härkäpäinen retoriikka aiheuttaa ongelmia ja ikäviä tunnelmia. Kreikkaa ei pitäisi painostaa ja hiillostaa jatkuvasti, Legutko varoittaa.
“Euro on sairas potilas”
ECR:n puheenjohtaja Syed Kamall muistuttaa, että euron pitäisi olla taloudellinen ohjelma. Mutta se ei ole sellainen, vaan se on poliittinen. Dollari taas on talousohjelma, joka perustuu fiskaaliunioniin.
– Nyt euromaat voivat vain pitää heikot maat mukana. Euro on sairas potilas. Näin ei voi jatkua pitkään: päätös kreikan erosta pitää tehdä ennemmin tai myöhemmin, Kamall arvioi.
Kamall sanoo myös, että on myös Britannian etu, että euro toimisi paremmin:
– Siksi toivon, että ette lähettäisi rahaa etelään, Kamall vetoaa.
Terho: Pettyykö
kansa Syrizaankin?
ECR:n suomalaisedustaja Sampo Terho muistuttaa Ylen haastattelussa perussuomalaisten vastustaneen koko ajan niin lyhyttä kuin pitkää lainaa.
– Perussuomalaisten kanta on, ettei lainoja pidä antaa anteeksi, lainoja ei olisi pitänyt koskaan myöntääkään. Nyt lisääntyy mahdollisuus, että kreikkalaiset lähtevät eurosta. On mahdollista, että Syriza perääntyy.
– Vaarallista olisi, jos kansa pettyisi tällöin heihinkin, Terho aprikoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Ei helpotuksia Kreikalle
Professori tyrmää hallituksen selitykset – Suomi menettää rahaa, oma valuutta Kreikalle ainoa ratkaisu
Tanskan kärkimeppi Messerschmidt: Olen hakenut oppia perussuomalaisilta
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.
Donald Trump haluaa lopettaa tuulivoiman rakentamisen: “Se on kaikkein kalleinta energiaa ja monta kertaa kalliimpaa kuin puhdas maakaasu”
Uusiutuvan energian osalta on nyt selvää, että tuulivoiman vyöry on ohitse Yhdysvalloissa. Trumpin presidenttikaudella sitä ei rakenneta lisää ainakaan merelle. Halvin energianlähde on maakaasu – siksi siihen panostetaan.