Artikkeli kuva

Matias Turkkila

Brittimeppi: EU on demokratian vihollinen

28.04.2014 |10:46

Onko EU epädemokraattinen? Paljon pahempaa: se on antidemokraattinen, demokratian vastainen! Näin tiivistää EU:n olemuksen brittiläinen konservatiivimeppi Daniel Hannan, joka edustaa EU:ssa konservatiivi- ja uudistusmielisten ryhmää ECR:ää.

Hannan tuli Suomeen ensimmäistä kertaa tukemaan uudistusmielisten yhteistyökumppaneidensa ja ystäviensä Timo Soinin ja Sampo Terhon kamppailua Euroopan suunnan kääntämiseksi kevään eurovaaleissa. Soini ja Hannan löysivät toisistaan yhteistä ajatuspohjaa Soinin puheenjohtaja kaudella ja Terho on jatkanut yhteistyötä sen jälkeen yli ryhmäkuntarajojen, vaikka perussuomalaiset edustavatkin EFD:tä, Vapaata ja demokraattista Eurooppaa.

– Tässä näette kaksi patrioottia, hienoa ystävää ja eurooppalaista. He tuntevat oikean tien. Voivatko suomalaiset näyttää taas maailmalle, mitä vapaa mies voi tehdä, Hannan vetosi kuulijoihin eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Isänmaallisuus ei
ole vanhanaikaista

Hannan painotti vahvasti patriotismin, isänmaallisuuden merkitystä nykypäivänä ja historiassa. EU-henkiset ovat nähneet sen usein vanhanaikaiseksi ja Euroopan vastakohdaksi, mitä se ei Hannanin mielestä ole.

– Väitetään, että kansallisuusajatus on vanhanaikaista ja vaarallista, että se kuuluu kouluttamattomille. Mutta mitä se on? Minä rakastan maatani, en muuttaisi sieltä minnekään – ja uskon teidän ajattelevan samoin. Patriotismi tekee meidät epäitsekkäiksi – se saa meidät maksamaan verot auttaaksemme ihmisiä, joita emme ole nähneetkään ja noudatamme lakeja, vaikka emme kannattaisikaan niitä, Hannan perusteli.

Muut väittävät, että kansallisuusmielisyys johtaa sotaan, että emme näkisi 50 rauhan vuotta ilman euroa.

– Toiko EU rauhan? Eikö rauha päinvastoin tullut sodasta, joka heitti diktaattorit ulos Euroopasta? Antakaamme mieluummin isänmaallisuuden jatkua, kunhan emme ammu toisiamme, Hannan linjasi.

Kansallisvaltio on
rauhanomainen keksintö

Hannan kysyi, ovatko kansallisvaltiot epävakaita? Suurten sotien väitetään syntyneen kansallisvaltioiden kilpailusta. Mutta suurimmat vahingot tehtiin 1600-luvun alussa 30-vuotisessa sodassa, jolloin ei ollut kansallisvaltioita, vaan sodittiin uskonnon oikeasta tulkinnasta.

– Ideologiat aiheuttavat pahimpia sotia – kuten natsismi, kommunismi ja uskonnot. Kansallisvaltio on ollut valtavan rauhanomainen ja hieno keksintö. Tekin löydätte paljon suomalaisten sotilaiden hautoja kaukaisista maista – niiltä ajoilta, jolloin kuuluitte vielä monikansalliseen imperiumiin eli Ruotsiin tai Venäjään, Hannan muistutti.

Patriootti arvostaa
toisten isänmaata

Hannanin mielestä oikea isänmaan ihminen arvostaa myös toisen kotimaata eikä katso sitä alaspäin. Tarvittaessa hän voi puolustaa myös toisen rauhaa ja oikeutta. Hän kehuu myös hiukan kotimaataan Isoa-Britanniaa.

– Me menimme sotaan toisten maiden puolesta, vaikka meidän maahamme ei hyökätty. Korkein arvo on taistella yhdessä yhteisten korkeiden arvojen ja oikeuksien puolesta. Maailmansodassa itsevaltiaat taistelivat näitä oikeuksia vastaan. Mutta Suomi näytti talvisodassa maailmalle, mitä vapaa mies voi tehdä, Hannan kehui.

EU kääntää
kelloa taaksepäin

Hannanin mukaan Eurooppa on taistellut vuosisatoja suurten saavutusten vuoksi: kansojen oikeudesta elää omissa maissaan omien lakien ja omien parlamenttien alaisuudessa. Nyt EU:n kautta heitämme sen pois.

– Onko EU epädemokraattinen? Se on paljon pahempi: se on antidemokraattinen, demokratian vastainen, sen vihollinen! Kansallisen poliitikon pitää hävitä kotimaassaan vaalit, ennen kuin hän pääsee EU-komissaariksi, Hannan sivalsi ja naurahti kuulijoiden tietävän häntä paremmin, näkyykö ilmiö myös Suomen politiikan nykypäivässä.

Hannanin mukaan tuskin kukaan mieltää itseään ensisijassa eurooppalaiseksi. Mitä merkitsee “me”?

– Ei ole olemassa eurooppalaista kansaa, kreikaksi demos, eikä Euroopan yhteistä mielipidettä. Kun demokratiasta poistetaan demos, kansa, jää jäljelle vain kratia: jäljelle jää vain valta, Hannan moitti.

EU kerää valtaa
eikä koskaan peruuta

Mitä EU tekee? Yhtäältä se pyrkii säilyttämään vallitsevan nykytilan aiemmista virheistä ja sen huonosta toiminnasta huolimatta. Ja se kehittyy vain eteenpäin vanhojen virheiden pohjalta kansalaisten mielipiteistä piittaamatta.

EU ei koskaan peruuta, se kerää itselleen aina enemmän valtaa ja päätösoikeuksia yhä pienemmissä ja samalla isommissa asioissa, eikä se koskaan luovuta sitä takaisin päin. Eikä EU päätä asioista demokraattisesti: komissaareja ei valita vapailla vaaleilla.

Euroon liittymisestä päätettiin parempina aikoina. Nyt se on kriisissä. Peruuko EU aiemmat päätöksensä? Ei.

– Jos nyt tulisi euroäänestys, esittäisikö mikään puolue euroon siirtymistä? Tuskin. Mutta vallanpitäjät eivät halua muutosta. Milton Friedmanin sanoin tämä on tyranny of the status quo, pysyvän tilan mielivaltaa. Nykytilan syy perustuu aikaisemmin ja erilaisissa olosuhteissa tehtyihin kompromisseihin.

Jähmettymiseen tähtäävät myös kansainväliset suuryritykset, joilla kaikilla on toimisto Brysselissä. Ne tähtäävät siihen, ettei niiden vahvaa asemaa horjuteta, ettei mikään olennainen tilanne muutu.

– Siksi olen ylpeä ollessani täällä: Timo Soini olisi heti valmis purkamaan Kreikan tukipaketit. Voisiko Suomi taas näyttää maailmalle, mitä vapaa mies voi tehdä?

 

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
5.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
10.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää