LEHTIKUVA
Brittiläispankki sulki Nigel Faragen tilin maahanmuuttokriittisten näkemysten vuoksi, ja kohuhan siitä syntyi – pankin toimitusjohtajalle potkut
Arvovaltaisista asiakkaistaan tunnettu, valtio-omisteinen brittiläispankki sulki hiljattain oikeistopoliitikko Nigel Faragen pankkitilin. Perusteluissa viitattiin hänen poliittisiin näkemyksiinsä. Tapauksesta syntyi kansainvälinen kohu. Finanssisensuurista syytetyn pankin emoyhtiön toimitusjohtaja joutui lopulta eroamaan. Tapaus on herättänyt laajempaa keskustelua finanssisensuurista.
Viimeisten viikkojen aikana Ison-Britannian pankkisektorilla on vellonut poliittinen pankkiskandaali. Brittiläispankki oli hiljattain sulkenut oikeistopoliitikko Nigel Faragen pankkitilin ja viitannut perusteluissa tämän poliittisiin näkemyksiin. Tapaus herätti huomiota ulkomaita myöten – jopa Suomessa. Alkuviikosta Anna-Mari Sipilä käytti tapausta esimerkkinä huolestuttavasta, koko yhteiskuntaa läpäisevästä mielipidevainosta.
Keskiviikkona uutisoitiin, että Faragen pankkitilin sulkeneen finanssikonserni NatWest Groupin toimitusjohtaja Alison Rose eroaa tehtävistään. Marraskuusta 2019 asti pankkia johtanut Rose jättää tehtävänsä “yhteisymmärryksessä”. Yhtiön kaupallisia ja instituutiopuolen palveluja johtava Paul Thwaite nousee väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi 12 kuukauden ajaksi. Yhtiön ilmoituksen mukaan luvassa on myös jatkotoimenpiteitä pysyvän seuraajan nimittämiseksi.
Ilmoitus julkaistiin Lontoossa keskellä yötä klo 1.30 paikallista aikaa sen jälkeen, kun NatWestin hallitus oli pitänyt myöhään tiistai-iltana kriisikokouksen. Yhtiön hallitus oli keskustellut Rosen asemasta pääministeri Rishi Sunakin ja valtiovarainministeri Jeremy Huntin kanssa. Molempien mielestä Rosen johtajuus yhtiössä oli kestämättömällä pohjalla.
Vain hieman ennen Rosen eroa yhtiö oli jo ehtinyt ilmoittaa, että toimitusjohtaja olisi käyttänyt huonoa harkintaa kommentoidessaan Faragen pankkitilin sulkemista Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Roselle sanktiota pohtinut yhtiön hallitus piti osakkeenomistajien ja asiakkaiden etuna, että toimitusjohtaja jatkaisi yhä tehtävissään.
Vain joitain tunteja myöhemmin poliittinen paine oli kasvanut niin suureksi, että Rosen ja NatWestin tiet erosivat. Pankin osakkeiden arvo laski välittömästi 3,3%. Puhelinhaastattelussaan keskiviikkona Farage peräänkuulutti jatkotoimenpiteitä. Hänen mukaansa NatWestin Coutts-yksikön johtajan Peter Flavellin tulisi myös erota.
Twitterissä Farage paukutti:
“Alison Rose lähti. Muut joutavat mennä perässä. Toivottavasti tämä toimii varoituksena pankkialalle. Tarvitsemme sekä kulttuurin että lainsäädännön osalta muutosta järjestelmään, joka on epäoikeudenmukaisesti sulkenut tuhansia viattomia ihmisiä palveluistaan. Teen parhaani edustaakseni heitä.”
Valtiovarainministeriön taloussihteeri ja parlamentin jäsen Andrew Griffith piti siirtoa oikeana.
“Tätä ei olisi koskaan tapahtunut, jos NatWest ei olisi sulkenut kenenkään pankkitiliä laillisten poliittisten näkemysten vuoksi”, Griffith twiittasi. “Sitä ei voinut, eikä sellaista voi koskaan hyväksyä. Toivottavasti koko rahoitusala ottaa tästä opiksi.”
Farage ilmaisi huolensa myös siitä, miten Couttsin finanssisensuurin myötä kymmenen muuta pankkia oli kieltäytynyt tarjoamasta hänelle palvelua. “Et voi selvitä maailmassa ilman pankkitiliä”, hän sanoi. ”Muuten sinusta tulee olematon.”
Saarivaltio on NatWestin suurin osakkeenomistaja. 15 vuotta sitten valtio pelasti tämän edeltäjän, Royal Bank of Scotlannin yli 50 miljardilla eurolla. Vaikka valtio on myynyt osuuksiaan viime vuosina, sillä on yhä 39% äänivaltaisista osakkeista.
NatWestin toimitusjohtajan ero tapahtui viikkoja sen jälkeen, kun Farage kuulutti laajamittaista kritiikkiään finanssikonserniin kuuluvan Coutts-pankin päätöksestä irtisanoa asiakkuus. Coutts on tunnettu rikkaiden pankkina, jolla on asiakkaita kuningasperhettä myöten.
Faragen käsiinsä saamien asiakirjojen mukaan Couttsin henkilökunta oli keskustellut, että oikeistopoliitikon maahanmuuttokriittiset näkemykset eivät olisi linjassa pankin arvojen kanssa.
Ennen tiistain päätöstä Rose oli jo ilmaissut Faragelle pahoittelunsa tavasta, jolla hänen tilinsä sulkemista käsiteltiin. Rosen mukaan Couttsin sisäiset asiakirjat eivät edustaneet pankin näkemyksiä, ja “ei missään nimessä ole meidän sääntöjemme mukaista irtisanoa asiakkuutta hänen laillisten poliittisten tai henkilökohtaisten näkemystensä perusteella.”
Faragen tuimat kommentit Couttsista saivat aikaan laajempaakin yhteiskunnallista keskustelua siitä, voivatko pankit sulkea pankkitilejä ilman varoitusta tai selitystä. Pääministeri Sunak on vedonnut, että ilmiöön tulisi puuttua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Poliisi kielsi kansalliskonservatiivien kokouksen Brysselissä – tuomioistuin perui kiellon
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää