LEHTIKUVA
Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla
EU ja Iso-Britannia aloittavat kahdeksannen neuvottelukierroksen. Neuvotteluissa tähdätään osapuolten väliseen kauppasopimukseen ja yleisesti osapuolten välisiin suhteisiin. Suuria toiveita neuvottelujen etenemiselle ei ole.
Suurin kivi neuvottelukengässä on EU:n halu kontrolloida brittien kilpailukykyä, kun taas britit painottavat itsenäisyyttään ja itsemääräämisoikeuttaan. EU haluaa, etteivät britit lähde tukemaan yrityksiään enempää kuin mitä EU antaa jäsenmaidensa tukea omia yrityksiään.
Brittien mielestä vaatimus on täysin absurdi – varsinkin kun Euroopassa taistellaan koronapandemiaa vastaan.
Vaatimuksista ei tingitä
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier vaatii brittejä perääntymään, jotta osapuolet saisivat sopimukset valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Takarajaksi muodostuisi lokakuun loppu. Britit puolestaan katsovat, että neuvotteluissa tulisi edetä lokakuun puoliväliin mennessä.
Britit ilmoittavat, että EU:n tulisi kunnioittaa heidän itsenäisyyttään. Brittilähteet kertovat, että EU:n tapa neuvotella eri asioista hitaimman osion tahtiin viivyttää turhaan sopimuksen muodostumista.
Kahdeksannen neuvottelukierroksen alussa lähtöasetelmat eivät ole muuttuneet. Saksan talousministeri Peter Altmaier haluaa EU:n tiivistävän rivejään. Sen vuoksi on oletettavaa, että nämäkin neuvottelut päättyvät aiempien kierrosten tapaan tuloksettomina.
Osapuolten huolet aiheellisia
Kummankin osapuolen huolet ovat ymmärrettäviä. EU ei halua antaa briteille täyttä hyötyä EU:n sisämarkkinoista ilman unionin jäsenyyttä. Se voisi sysätä muita jäsenmaita EU-eroon. Brittien tavoite saada itsemääräämisoikeus takaisin on sekin tunnustettava. Neuvottelut ovat siksi vaikeita.
Brittien siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa. Siirtymäaikana britit noudattavat EU:n lakeja ja sääntelyä, mutta ilman äänioikeutta.
Brittien kanta on selvä
Brittilähteet muistuttavat, että britit ovat äänestäneet EU-eron puolesta jo kahdesti. Ensin kansanäänestyksessä ja viimeksi parlamentin alahuoneen vaaleissa, joissa konservatiivit saivat merkittävän vaalivoiton luvattuaan hoitaa brexitin pois päiväjärjestyksestä.
Financial Times kirjoittaa, että brittihallitus toisi keskiviikkona lakiesityksen, jossa Pohjois-Irlanti noudattaa jatkossa brittilakeja, eikä EU:n sääntelyä. Lakiesitys tuskin ainakaan lähentää osapuolia.
Brittien pääministeri Boris Johnson sanoi, ettei kauppasopimukseen Britannian ja EU:n välillä välttämättä päästä tämän vuoden aikana.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluista tulossa iso päänsärky: Britit eivät halua myydä itsenäisyyttään
EU aloitti kurinpitomenettelyn Britanniaa vastaan – saarivaltion pitäisi noudattaa EU-lakeja vuoden loppuun saakka
Suomelle murskatappio EU-pöydissä, kommentit sen mukaisia – “takkiin tuli”, “meidän tehtävämme on maksaa”, “rikkoo perustuslakia”, “demarikaksikko neuvotteli, maksettavaa yhdeksän miljardia”
Brexit-Farage tykittää sydämensä kyllyydestä – katso hirmuiset katsojaluvut kerännyt riemukas puhe suomenkielisin tekstein
Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan
Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit
EU:n autonvalmistajat kehottavat unionia tarkistamaan brexit-kantansa – pääneuvottelija Barnier väläytti kompromissihalukkuuttaan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää