LEHTIKUVA
Brittien ja EU:n tulevasta suhteesta neuvotellaan taas – osapuolet täysin eri linjoilla
EU ja Iso-Britannia aloittavat kahdeksannen neuvottelukierroksen. Neuvotteluissa tähdätään osapuolten väliseen kauppasopimukseen ja yleisesti osapuolten välisiin suhteisiin. Suuria toiveita neuvottelujen etenemiselle ei ole.
Suurin kivi neuvottelukengässä on EU:n halu kontrolloida brittien kilpailukykyä, kun taas britit painottavat itsenäisyyttään ja itsemääräämisoikeuttaan. EU haluaa, etteivät britit lähde tukemaan yrityksiään enempää kuin mitä EU antaa jäsenmaidensa tukea omia yrityksiään.
Brittien mielestä vaatimus on täysin absurdi – varsinkin kun Euroopassa taistellaan koronapandemiaa vastaan.
Vaatimuksista ei tingitä
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier vaatii brittejä perääntymään, jotta osapuolet saisivat sopimukset valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Takarajaksi muodostuisi lokakuun loppu. Britit puolestaan katsovat, että neuvotteluissa tulisi edetä lokakuun puoliväliin mennessä.
Britit ilmoittavat, että EU:n tulisi kunnioittaa heidän itsenäisyyttään. Brittilähteet kertovat, että EU:n tapa neuvotella eri asioista hitaimman osion tahtiin viivyttää turhaan sopimuksen muodostumista.
Kahdeksannen neuvottelukierroksen alussa lähtöasetelmat eivät ole muuttuneet. Saksan talousministeri Peter Altmaier haluaa EU:n tiivistävän rivejään. Sen vuoksi on oletettavaa, että nämäkin neuvottelut päättyvät aiempien kierrosten tapaan tuloksettomina.
Osapuolten huolet aiheellisia
Kummankin osapuolen huolet ovat ymmärrettäviä. EU ei halua antaa briteille täyttä hyötyä EU:n sisämarkkinoista ilman unionin jäsenyyttä. Se voisi sysätä muita jäsenmaita EU-eroon. Brittien tavoite saada itsemääräämisoikeus takaisin on sekin tunnustettava. Neuvottelut ovat siksi vaikeita.
Brittien siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa. Siirtymäaikana britit noudattavat EU:n lakeja ja sääntelyä, mutta ilman äänioikeutta.
Brittien kanta on selvä
Brittilähteet muistuttavat, että britit ovat äänestäneet EU-eron puolesta jo kahdesti. Ensin kansanäänestyksessä ja viimeksi parlamentin alahuoneen vaaleissa, joissa konservatiivit saivat merkittävän vaalivoiton luvattuaan hoitaa brexitin pois päiväjärjestyksestä.
Financial Times kirjoittaa, että brittihallitus toisi keskiviikkona lakiesityksen, jossa Pohjois-Irlanti noudattaa jatkossa brittilakeja, eikä EU:n sääntelyä. Lakiesitys tuskin ainakaan lähentää osapuolia.
Brittien pääministeri Boris Johnson sanoi, ettei kauppasopimukseen Britannian ja EU:n välillä välttämättä päästä tämän vuoden aikana.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluista tulossa iso päänsärky: Britit eivät halua myydä itsenäisyyttään
EU aloitti kurinpitomenettelyn Britanniaa vastaan – saarivaltion pitäisi noudattaa EU-lakeja vuoden loppuun saakka
Suomelle murskatappio EU-pöydissä, kommentit sen mukaisia – “takkiin tuli”, “meidän tehtävämme on maksaa”, “rikkoo perustuslakia”, “demarikaksikko neuvotteli, maksettavaa yhdeksän miljardia”
Brexit-Farage tykittää sydämensä kyllyydestä – katso hirmuiset katsojaluvut kerännyt riemukas puhe suomenkielisin tekstein
Laaja brittikysely: Yli puolet haluavat brexitin toteutuvan
Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit
EU:n autonvalmistajat kehottavat unionia tarkistamaan brexit-kantansa – pääneuvottelija Barnier väläytti kompromissihalukkuuttaan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää