Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Britit hakevat täydellistä brexitiä – eli täyttä eroa EU:sta

16.01.2017 |16:23

Iso-Britannia hakee sikäläisen median mukaan “clean brexitiä” eli täyttä eroa EU:sta. Pääministeri Theresa Mayn linjapuheen vedokset kertovat, että britit pitävät kiinni työvoiman liikkumisen estosta silläkin uhalla, että britit menettävät oikeudet päästä EU:n yhteismarkkinoille. Samoin he voisivat hylätä EU:n tulliliiton, mikä mahdollistaisi suorat kahdenväliset kauppasopimukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. May hakee myös irtiottoa EU:n tuomioistuimesta. Näin kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.

Pääministerin linjapuheiden mukaan brittien pitää nyt vetää yhtä köyttä. Täysi brexit voi kuitenkin jakaa jopa konservatiivipuolueen kahteen leiriin. EU:n puolelta on tosin useaan otteeseen viestitty, ettei britit voi poimia rusinoita pullasta rajoittamalla ihmisten vapaata liikkumista, mutta samalla pitää kiinni pääoman ja tavaran vapaasta liikkumisesta. EU on pyrkinyt kiristämään brittejä näiden avulla.

Toiseksi EU ei ole halunnut myöntää briteille helppoa ulospääsyä peläten, että jotkut muut EU-maat seuraisivat perässä ilmoittaen eroaikeistaan. Esimerkiksi viime syyskuussa silloisen EU-puheenjohtajamaa Slovakian pääministeri Robert Fico ilmaisi varsin suoraan, että eron pitää sattua britteihin.

Tulliunioni kauppasopimusten esteenä

Briteillä on kuitenkin varsin kova ässä hihassaan. He voivat ilman EU:n tulliunionia vapaasti neuvotella kauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen ja muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Tällä viikolla virkavalansa vannova tuleva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmaisi olevansa tyytyväinen brexitiin, ja olevansa valmis neuvottelemaan nopeasti brittien kanssa “reilun” kauppasopimuksen.

Telegraphin mukaan brittiministerit ovat vihjailleet ulkomaisille diplomaateille, että britit voivat aivan hyvin jäädä tullisopimuksen ulkopuolelle. EU ei kata kuin 15 prosenttia maailmankaupasta.

Britit voivat laskea yritysveroastettaan pitääkseen yritykset saarivaltakunnassa riitaisankin EU-eron jälkeen.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää