LEHTIKUVA
Britit hakevat täydellistä brexitiä – eli täyttä eroa EU:sta
Iso-Britannia hakee sikäläisen median mukaan “clean brexitiä” eli täyttä eroa EU:sta. Pääministeri Theresa Mayn linjapuheen vedokset kertovat, että britit pitävät kiinni työvoiman liikkumisen estosta silläkin uhalla, että britit menettävät oikeudet päästä EU:n yhteismarkkinoille. Samoin he voisivat hylätä EU:n tulliliiton, mikä mahdollistaisi suorat kahdenväliset kauppasopimukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. May hakee myös irtiottoa EU:n tuomioistuimesta. Näin kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.
Pääministerin linjapuheiden mukaan brittien pitää nyt vetää yhtä köyttä. Täysi brexit voi kuitenkin jakaa jopa konservatiivipuolueen kahteen leiriin. EU:n puolelta on tosin useaan otteeseen viestitty, ettei britit voi poimia rusinoita pullasta rajoittamalla ihmisten vapaata liikkumista, mutta samalla pitää kiinni pääoman ja tavaran vapaasta liikkumisesta. EU on pyrkinyt kiristämään brittejä näiden avulla.
Toiseksi EU ei ole halunnut myöntää briteille helppoa ulospääsyä peläten, että jotkut muut EU-maat seuraisivat perässä ilmoittaen eroaikeistaan. Esimerkiksi viime syyskuussa silloisen EU-puheenjohtajamaa Slovakian pääministeri Robert Fico ilmaisi varsin suoraan, että eron pitää sattua britteihin.
Tulliunioni kauppasopimusten esteenä
Briteillä on kuitenkin varsin kova ässä hihassaan. He voivat ilman EU:n tulliunionia vapaasti neuvotella kauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen ja muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Tällä viikolla virkavalansa vannova tuleva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmaisi olevansa tyytyväinen brexitiin, ja olevansa valmis neuvottelemaan nopeasti brittien kanssa “reilun” kauppasopimuksen.
Telegraphin mukaan brittiministerit ovat vihjailleet ulkomaisille diplomaateille, että britit voivat aivan hyvin jäädä tullisopimuksen ulkopuolelle. EU ei kata kuin 15 prosenttia maailmankaupasta.
Britit voivat laskea yritysveroastettaan pitääkseen yritykset saarivaltakunnassa riitaisankin EU-eron jälkeen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eduskunta kävi suuren keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ”Euroopan piti olla rauhan manner”
Brexit vie Saksaa perimmäisten kysymysten äärellä – syntyykö saksalainen Eurooppa vai eurooppalainen Saksa?
Telegraph: EU aikoo tehdä brexit-neuvotteluista “byrokraattisen painajaisen”, jotta britit luopuisivat erostaan
Islantilaisministeri: Kaikki haluavat käydä kauppaa Ison-Britannian kanssa
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.