Britit äänestämässä parlamenttivaaleissa

12.12.2019 |16:06

Britit äänestävät tänään parlamenttivaaleissa, joissa panoksena ei ole vähempää kuin brexitin kohtalo. Kolmen pääpuolueen linjat eroavat toisistaan.

Mielipidemittausten kärjessä on ollut konservatiivipuolue. Puolueen nykäisemä kaula toisena tulevaan työväenpuolueeseen on kaventunut kampanjan loppumetreillä. Eroa on noin kymmenen prosenttiyksikköä. Kolmantena kyselyissä on ollut brexitin perumista ajava liberaalidemokraatit.

Työväenpuolue ja Skotlannin kansallispuolue SNP haluaisivat järjestää toisen kansanäänestyksen brexitistä ja konservatiivit viedä EU:n kanssa neuvoteltu erosopimus maaliin asti.

Enemistöhallitus ei ole täysin varma

Konservatiiveja lähellä oleva brittilehti Telegraphin kyselyssä ero oli vain 5 prosenttiyksikköä. Se johtaa ilman muuta siihen mahdollisuuteen, ettei näidenkään vaalien jälkeen maahan saada toimivaa hallitusta, jolla olisi selkeä suunnitelma brexitin suhteen.

Lisäksi on huomioitava, ettei mielipidemittaukset muunnu Britanniassa sellaisenaan parlamentin edustajapaikkoihin. Maassa on 650 vaalipiiriä, joista jokaisesta eniten ääniä kerännyt ehdokas vie edustajapaikan.

Paikan voi hävitä siten suurella kansallisella kannatuksella. Yhtä lailla paikan voi hävitä murskaluvuin, jolloin hävinneen puolueen keskimääräisen kannatuksen mukaan jossain toisessa vaalipiirissä tulos on odotetusti kannatuslukua suurempi.

Kolmanneksi kannatuslukujen sokea tuijottaminen voi erehdyttää siksi, että eri puolueilla on eri määrä kannastaan täysin varmoja äänestäjiä. Liberaaleilla tämä varmuus on vain noin 60 prosenttia, kun neljä konservatiivia viidestä on päätöksensä jo lyönyt lukkoon.

Konservatiivien voittomarginaali?

Vaalitavasta johtuen kannatusmittauksia on pyritty projisoimaan. Aiempien mittausten mukaan konservatiivit saisivat 68 paikan enemmistön. Tämä riittäisi varmuudella brexit-sopimuksen ratifiointiin.

Tuoreimman laskelman mukaan enemmistö kutistui vain 28 paikkaan. Se alkaa olla mukavan tuntuisen enemmistön rajoilla. Kovan linjan brexit-edustajat voivat lyödä kiilaa sopimukselle. Ja mikäli voittomarginaali jää paikoissa tämän alle niin brexit voi jäädä toteutumatta tammikuun lopussa.

Työväenpuolueen voittoon ei usko juuri kukaan. Tämä johtuu siitä, että puolue on melkoisella varmuudella häviämässä lukuisia edustajapaikkoja Skotlannista SNP:lle. Työväenpuolueen vaalivoitto olisi niin murskaava isku konservatiiveille, että pääministeri Boris Johnsonin lähtölaskenta politiikasta olisi hyvin lyhyt.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat vasta iltakymmeneltä paikallista aikaa, joten ensimmäisiä ovensuukyselyitä ja tuloksia joutuu Suomessa odottamaan perjantain pikkutunneille asti.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
5.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
10.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää