Artikkeli kuva

Brittimedian uutisointia rukoilukieltoasiasta

Britanniassa rukoilukieltoalueita: tuomion voi saada jopa hiljaisesta rukoilemisesta sensuurivyöhykkeillä

16.11.2024 |16:44

Ison-Britannian kansalaisia on pidätetty, joutunut syytteeseen ja peräti tuomittu hiljaisesta rukoilemisesta aborttiklinikoiden ulkopuolella. Jopa abortin vastaisten kokoontumisten järjestäminen yksityisesti omalla asunnolla saattaa olla rikos. Rajoitukset koskevat erityisiä sensuurialueita, joiden säde ulottuu 200 metrin päähän aborttiklinikasta. Riippumatta poliittisista kannoista aborttikysymykseen Ison-Britannian sananvapauskehitys on herättänyt huolta kansainvälisesti.

Yhdysvaltalainen The Free Press -media on käsitellyt tuoreeltaan sananvapauden murenemista Isossa-Britanniassa. Länsimaiden mittapuulla tilanne on jo absurdi.

24-vuotias skotlantilainen Emma (nimi muutettu) suhtautuu aborttikysymykseen suurella tunteella. Hänellä on t-paitoja, joissa lukee “Elämän puolesta ja ylpeä siitä” (Pro-life and Proud). Pro-life tunnetaan abortin vastustajien ilmaisuna. Harras katolinen Emma toimii aborttia vastustavan aktivistiryhmän luottamushenkilönä ja järjestää säännöllisesti kokoontumisia asunnollaan Edinburghissa.

Matkallaan töihin kaupungin keskustaan Emma kulkee päivittäin Chalmersin sairaalan aborttiklinikan ohi. Joskus kävellessään hän rukoilee rukousnauhan kanssa. Nyt hän pelkää, että hän voi tulla pidätetyksi kotikulmillaan. Syynä voi olla kantaaottava t-paita, tapaamisten järjestäminen kotonaan tai pelkkä hiljainen rukous mielessään.

Lokakuun alussa Emma sai valtiolta kirjeen. Siinä kerrottiin, että hänen kotinsa kuuluisi tästedes vyöhykkeelle, jolla olisi kiellettyä ottaa kriittisesti kantaa aborttiin. Vyöhyke asetettiin läheisen sairaalan ympärille.

Kyseinen sensuuri on tullut Isossa-Britanniassa mahdolliseksi syyskuussa voimaan astuneen “Turvallinen pääsy” -lain nojalla. Se kriminalisoi kaikenlaisen toiminnan, joka voisi “vaikuttaa” toisen ihmisen päätökseen hakea aborttia tai työskennellä abortteja mahdollistavissa tehtävissä. Vyöhykkeen säde on 200 metriä.

Viranomaiskirjeessä kerrottiin myös, että yksityisissä tiloissa tapahtuva toiminta voi rikkoa lakia, mikäli se kuuluu ulkopuolelle ja on tahallista. Kirjeessä ohjeistettiin ilmiantamaan ryhmiä tai henkilöitä, joiden epäilee rikkovan tätä lakia. Rikkomuksesta voidaan sakottaa enimmillään 10 000 puntaa, eli n. 12 000 euroa.

Laki on jatkoa kymmenen vuotta sitten saarivaltiossa alkaneelle kehitykselle, joka murentaa sananvapautta. Vuonna 2014 parlamentti valtuutti paikallishallintoja ottamaan käyttöön “antisosiaalista käytöstä” valvovia lakeja. Alkuperäisenä tarkoituksena oli säätää normeja, jotka hillitsisivät järjestyshäiriöitä ja viranomaisen kuormittumista. Vuodesta 2018 lähtien eri alueelliset piirit ovat käyttäneet näitä valtuuksia aggressiivisesti ihmisten, heidän ilmaustensa ja ajatustensa valvontaan – tässä tapauksessa aborttiklinikoiden läheisyydessä.

Marraskuussa 2022 Etelä-Englannin Bournemouthissa keski-ikäinen mies Adam Smith-Connor joutui kuulusteltavaksi aborttisensuuria valvovalla vyöhykkeellä. Häntä syytettiin hiljaisesta rukoilemisesta kolmen minuutin ajan 50 metrin päässä aborttiklinikasta. Viranomaiset tivasivat, mitä Smith-Connor rukoili mielessään. Hän totesi: “Rukoilen kuolleen poikani puolesta” viitaten syntymättömään lapseensa, jonka hän ja hänen silloinen naisystävänsä olivat päättäneet abortoida kaksikymmentä vuotta aikaisemmin.

Smith-Connor sai syytteen rikkomuksesta sensuurialuetta kohtaan. Hänet tuomittiin rikkomuksesta 9000 punnan, eli n. 11 000 euron sakkoihin. Tätä nykyä vastaavan kaltaisia tapauksia on käsittelyssä jo useampia.

Vaikka uuden lainsäädännön tarkoituksena oli säästää viranomaisten resursseja, tapaukset työllistävät poliisia. Toisaalta poliisi on myös osoittanut erityistä virkaintoa uusien normien valvomista kohtaan. Vuosi sitten aborttia vastustanut 57-vuotias Patrick Parkes oli rukoilemassa hiljaa aborttiklinikan ulkopuolella Birminghamissa. Poliisi tuli uhkailemaan häntä sakoilla ja pyysi poistumaan muualle rukoilemaan.

Vuonna 2020 Suomen Uutiset raportoi Ison-Britannian poliisin alkaneen myös seuraamaan ja pitämään kirjaa ihmisten “vihatwiiteistä”, vaikka ne eivät täyttäisi rikoksen tunnusmerkkejä. Tapauksista jää rikosrekisterin kaltainen merkintä, joka voi vaikeuttaa työnhakua.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
4.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
5.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
6.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
8.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää