LEHTIKUVA
Britannian vaaleissa saattaa muhia yllätys
Ison-Britannian torstain vaalien viimeisimmät kannatusmittaukset ennakoivat konservatiivipuolueen vaalivoittoa, mutta maan pääministeriksi saattaakin nousta työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband. Tämä johtuisi siitä, että konservatiivien ja liberaalidemokraattien saama paikkamäärä putoaisi alle puoleen uudessa parlamentissa.
Miliband voisi saada enemmistön aikaan Skotlannin itsenäisyyttä ajavan SNP:n turvin. Työväenpuolueen ja SNP:n muodostamaan runkoon liitettäisiin walesilainen Plaid Cymru sekä vihreät.
Konservatiivihallituksen
EU-äänestyksen hinta
Vaalien yhtenä kestopuheenaiheena on ollut konservatiivipuolueen puheenjohtaja David Cameronin (kuvassa) lupaama kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Äänestys järjestettäisiin vuonna 2017, mikäli Cameron äänestetään uudelleen maan pääministeriksi tulevalle viisivuotiskaudelle. Konservatiivien hallituskumppanina toiminut liberaalidemokraatit on kritisoinut Cameronin antamaa lupausta. Kritiikkiä on satanut myös työväenpuolueelta.
Cameron ei aio kuitenkaan syödä sanojaan. Konservatiivit aloittavat hallitustunnustelut, mikäli vaalitulos noudattaa kannatusmittauksia.
Cameron ja liberaalidemokraattien puheenjohtaja Nick Clegg ovat alustavasti päässeet yhteisymmärrykseen Cameronin kansanäänestyslupauksesta huolimatta. Clegg on muistuttanut Cameronia siitä, että liberaalidemokraatit maksaa “kovan hinnan” suostuessaan EU-kansanäänestykseen.
Vastavuoroisesti liberaalidemokraatit on suostumuksellaan lypsämässä konservatiiveilta myönnytyksiä. Näihin lukeutuu muun muassa terveydenhoidon ja opetuksen määrärahojen kasvattaminen, vyönkiristämisen hellittäminen sekä vihreän teknologian suosiminen.
Konservatiivihallituksen toteutumiseen tarvittaisiin lisäksi ainakin Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP. Puolueen mukanaoloa konservatiivihallituksessa ei tosin edes epäillä.
Kakkossijalta pääministeriksi?
Vaalituloksen selvittyä tiedetään melko nopeasti Ison-Britannian seuraavan hallituksen koostumus. Mikäli konservatiivit ei saa omalla blokillaan aikaiseksi enemmistöä, joutuu Cameron perääntymään hallituksen muodostajan paikalta. Vähemmistöhallitus kaatuisi todennäköisesti ensimetreillä.
Työväenpuolueen ja SNP:n hallitusyhteistyö olisi tällöin todennäköisintä, vaikka puolueet eivät vielä muodollisesti olekaan lyöttäytyneet yhteen. Työväenpuolue on jäämässä kannatusmittausten mukaan Skotlannissa SNP:n jyrän alle. Eräänlaista “hajurakoa” pidettäneen yllä puhtaasti vaalitaktillisista syistä.
Milibandilla saattaa olla pääministerinä kuitenkin omat haasteensa saada ajettua ohjelmansa läpi. Britit voivat kuitenkin ajatella konservatiivien “voittaneen vaalit” ja työväenpuolueen vetämän hallituksen toimia voitaisiin siksi tarkastella suurennuslasin läpi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää