Matti Matikainen
“Britannia ei uppoa mereen, vaikka Brexit tulisi”
Brittien juhannus eli tulisen tiukka Brexit-äänestys nousi odotetusti pääasiaksi ministerien kyselytunnilla perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini arveli mahdollisen brittien eron heiluttavan pörssejä, mutta brittien kuitenkin pärjäävän vapailla markkinoilla.
– Missä EU, siellä ongelma. Se kertoo paljon EU:n tilanteesta, että suurin sotilasmahti, toiseksi suurin nettomaksaja ja toiseksi suurin talous järjestää äänestyksen EU-jäsenyydestä. Jos britit päättävät erota torstaina 26:ntena kesäkuuta me heräämme uuteen aikaan, Soini aloitti.
Pörssi varmaan syöksyisi aluksi
– Todennäköisesti asiat menisivät ensin sekaisin, pörssi laskisi. Mutta pelottelu siitä, että Britannia uppoaisi mereen, ei pidä paikkaansa. Suomelle olisi huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Mutta jos koko EU menee uusiin puihin, se on hyvä. Muuten meidän maksumme kohoavat, Soini puntaroi.
Suomelle olisi haitaksi, jos menettäisimme yhteistyökumppanin ja suuren voiman, joka edes vähän pitää järkeä EU:ssa siten, että se vastustaa liittovaltiokehitystä, jota muut läheiset maat, Saksa, Ranska, Hollanti ja Ruotsi mielellään edistävät.
– On nähty kuinka Neuvostoliitto, natsi-Saksa, Frankkien valtakunta ja Kalmarin unioni kaatuivat. Silloin EU natisisi jos Britannia lähtisi. Mutta he ovat iso maa ja kansainyhteisö – en usko, että heille kuinkaan käy. Mutta Suomen maksuja se korottaisi, paitsi jos koko EU uudistetaan. Ja jos britit lähtevät, voi tulla uusia kansanäänestyksiä. Jos he eivät lähde, niitä ei tule, Soini povasi.
– Mutta EU ei voi elää niin, että aina kun on vaikeaa, mennään kohti liittovaltiokehitystä, jossa pohjoinen elättää etelää. Ei näin, Soini linjasi.
Voiko Suomikin erota EU:sta?
Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari otti saman asian esille omassa kysymyksessään, voisiko Suomikin erota EU:sta.
– Jos Englanti lähtee EU:sta, se putoaa samaan rupusakkiin kuin Islanti, Norja ja Sveitsi. Eli ei heille kovin huonosti käy, Huhtasaari huomautti.
– Englannin vienti EU:n ulkopuolelle kasvaa jatkuvasti. Sitä vastoin brittien vienti EU:hun vähenee. EU:n vienti Britanniaan taas kasvaa. EU vie Britanniaan esimerkiksi saksalaisia autoja, Huhtasaari johdatti.
– Onko mahdollista järjestää kansanäänestys EU-erosta myös Suomessa, Huhtasaari kysyi. Kokousväki palkitsi kysymyksen melkoisilla suosionosoituksilla.
Soini oli kysymyksestä hyvillään: hän on puhunut Islannista, Sveitsistä ja Norjasta jo kymmenen vuotta.
– Näin on, Soini takasi.
Pysyykö Britannia sisämarkkinoilla?
Asia ei ole kuitenkaan ongelmaton. Norja on Etan jäsen, mikä päästää maan EU:n sisämarkkinoille maataloutta ja kalastusta lukuun ottamatta. Britannia taas ei halua Etaan, mutta pysyisi mielellään sisämarkkinoilla siitä huolimatta.
– Saksan talousministeri Wolfgang Schäuble (CDU) taas sanoo, että jos olette ulkona, olette ulkona. Neuvottelut kestävät pari vuotta, Soini ennakoi.
– Mutta Britannia on entinen maailmanvalta, ei se uppoa mereen. Myös Suomella pitää olla mahdollisuus erota EU:sta ja eurosta edellyttäen, että kansan enemmistö on sitä mieltä. Nyt ei asia ole niin, Soini totesi.
Kyselytunnin videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.