

LEHTIKUVA
Britannia torppaamassa siirtymäajan pidennykset EU:n kanssa
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo perjantaina esittää lakia, joka kieltää maan hallituksen venyttävän EU-eron siirtymäaikaa. Takaraja on ensi vuoden lopussa. Ehdoton takaraja nostaa sopimuksettoman eron mahdollisuutta.
Siirtymäaika on tarkoitettu Britannian ja EU:n välisiin kauppasopimusneuvotteluihin. Saarivaltakunta toimii siirtymäajalla ikään kuin se olisi edelleen EU:n jäsen koskien osapuolten välistä kauppaa.
Pehmeän brexitin toiveet hautautuivat
Konservatiivien massiivisen vaalivoiton jälkeen EU:ssa virisi toivo mahdollisesta pehmeästä brexitistä. Pääministeri Boris Johnsonin ei olisi tarvinnut turvautua kovaa brexitiä vaativien konservatiiviedustajien ääniin saadakseen enemmistön kauppasopimukseensa.
Nämä toiveet näyttävät olevan nyt turhia. Tilalle ovat tulleet päinvastaiset ajatukset: kireä aikataulu lisää sopimuksettoman brexitin mahdollisuutta ainakin kaupan osalta. Ilman kauppasopimusta Britannian ja EU:n välinen kauppa käytäisiin oletusarvoisesti Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä.
WTO-kauppa puolestaan merkitsisi tullimaksuja ja kauppakiintiöitä. EU:n kauppataseen ylijäämä Britanniaan on siksi ainakin osittain vaarassa. Euroopan komission johtaja Ursula Von der Leyen ilmoitti osapuolten aloittavan neuvottelut mahdollisimman nopeasti.
Vitkuttelusta huonot muistot
Johnson lupasi jo vaalikampanjassaan saada EU-eron toteutetuksi. Hän myös kertoi haluavansa välttää itse EU-eroprosessin kaltaisen viivyttelyn.
Britannian parlamentti jahkaili ja hylkäsi kaikki mahdolliset ulospääsyreitit aiemmalla kokoonpanollaan. Parlamentti taklasi kanveesiin niin sopimuksettoman eron, ex-pääministeri Theresa Mayn esittelemän erosopimuksen kuin muodollisen EU-eronkin.
Vitkuttelu ärsytti kansalaisia ja yrityksiä. Lopulta vaalit saatiin järjestettyä. Kannatusmittauksissa nousussa olleen Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage kertoi vetävänsä ehdokkaansa pois konservatiivien hallitsemilta vaalipiireiltä Johnsonin luvattua olla anomatta jatkoaikoja.
Johnsonin tavoitteena voi olla EU:n ja Kanadan tyylinen kauppasopimus, jota noudatetaan periaatesopimuksena ennen ratifiointia. Johnsonin toinen tavoite voi olla se, että osapuolet toden teolla keskittyvät vitkuttelun sijaan laatimaan toimivan kauppasopimuksen annetussa ajassa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit

Hakkarainen vaatii vallan palauttamista EU:lta kansallisvaltioille: ”Britannia karistaa pian kahleensa – kateeksi käy”

Brittien sisäministeri haluaa lopettaa vapaan liikkuvuuden

Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.