LEHTIKUVA
Britannia torppaamassa siirtymäajan pidennykset EU:n kanssa
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo perjantaina esittää lakia, joka kieltää maan hallituksen venyttävän EU-eron siirtymäaikaa. Takaraja on ensi vuoden lopussa. Ehdoton takaraja nostaa sopimuksettoman eron mahdollisuutta.
Siirtymäaika on tarkoitettu Britannian ja EU:n välisiin kauppasopimusneuvotteluihin. Saarivaltakunta toimii siirtymäajalla ikään kuin se olisi edelleen EU:n jäsen koskien osapuolten välistä kauppaa.
Pehmeän brexitin toiveet hautautuivat
Konservatiivien massiivisen vaalivoiton jälkeen EU:ssa virisi toivo mahdollisesta pehmeästä brexitistä. Pääministeri Boris Johnsonin ei olisi tarvinnut turvautua kovaa brexitiä vaativien konservatiiviedustajien ääniin saadakseen enemmistön kauppasopimukseensa.
Nämä toiveet näyttävät olevan nyt turhia. Tilalle ovat tulleet päinvastaiset ajatukset: kireä aikataulu lisää sopimuksettoman brexitin mahdollisuutta ainakin kaupan osalta. Ilman kauppasopimusta Britannian ja EU:n välinen kauppa käytäisiin oletusarvoisesti Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä.
WTO-kauppa puolestaan merkitsisi tullimaksuja ja kauppakiintiöitä. EU:n kauppataseen ylijäämä Britanniaan on siksi ainakin osittain vaarassa. Euroopan komission johtaja Ursula Von der Leyen ilmoitti osapuolten aloittavan neuvottelut mahdollisimman nopeasti.
Vitkuttelusta huonot muistot
Johnson lupasi jo vaalikampanjassaan saada EU-eron toteutetuksi. Hän myös kertoi haluavansa välttää itse EU-eroprosessin kaltaisen viivyttelyn.
Britannian parlamentti jahkaili ja hylkäsi kaikki mahdolliset ulospääsyreitit aiemmalla kokoonpanollaan. Parlamentti taklasi kanveesiin niin sopimuksettoman eron, ex-pääministeri Theresa Mayn esittelemän erosopimuksen kuin muodollisen EU-eronkin.
Vitkuttelu ärsytti kansalaisia ja yrityksiä. Lopulta vaalit saatiin järjestettyä. Kannatusmittauksissa nousussa olleen Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage kertoi vetävänsä ehdokkaansa pois konservatiivien hallitsemilta vaalipiireiltä Johnsonin luvattua olla anomatta jatkoaikoja.
Johnsonin tavoitteena voi olla EU:n ja Kanadan tyylinen kauppasopimus, jota noudatetaan periaatesopimuksena ennen ratifiointia. Johnsonin toinen tavoite voi olla se, että osapuolet toden teolla keskittyvät vitkuttelun sijaan laatimaan toimivan kauppasopimuksen annetussa ajassa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Brittivaaleissa historian havinaa – vasemmisto menettää kannatuksensa, kun se hylkää isänmaallisuuden ja oman maansa duunarit
Hakkarainen vaatii vallan palauttamista EU:lta kansallisvaltioille: ”Britannia karistaa pian kahleensa – kateeksi käy”
Brittien sisäministeri haluaa lopettaa vapaan liikkuvuuden
Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Lähes puolet ranskalaisista haluaa lopettaa maahanmuuton kokonaan – naisten osuus jopa 53 prosenttia
Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan 48 % ranskalaisista kannattaa nollamaahanmuuttoa, olipa se sitten laillista tai laitonta. Luku on 7 prosenttia korkeampi kuin edellisessä kyselyssä, joka tehtiin lokakuussa 2021.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Lakivaliokunnan perussuomalaiset iloitsevat joululahjarahasta – ”Menee varmasti hyvään käyttöön”
Eduskunnan perinteiset joululahjarahat hyväksyttiin tänään 11.12.2024 valtiovarainvaliokunnan kokouksessa. Jakovaroista 300 000 euroa suunnattiin vankien päihdekuntoutukseen ja 150 000 euroa Rikosuhripäivystyksen toimintaan lähisuhdeväkivallan uhrien auttamiseen. Lakivaliokunnan perussuomalaiset ovat mielissään jakokohteista.