Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Britannia maksaa turvapaikanhakijoiden hotelleista 7 000 000 puntaa päivässä

31.10.2022 |16:00

Laittomien siirtolaisten tulva Britanniaan jatkuu. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen hotelleihin aiheuttaa jo lähes seitsemän miljoonan punnan kustannukset. Joka päivä. Ja kustannukset tulevat todennäköisesti nousemaan jatkossa. Kanaalin yli kumiveneellä Britanniaan tulee nyt valtavasti albanialaisia.

Britannia maksaa turvapaikanhakijoiden hotellimajoituksesta jo lähes miljoonaa puntaa päivässä, kertoo BBC. Parlamentin sisäasiain valiokunnan saamien tietojen mukaan hotellimajoituksen päiväkustannukset ovat nousseet yli kahdella miljoonalla alkuvuoden lukemista.

Monet Britannian EU-eron kannattajat olivat toivoneet, että EU:n ulkopuolella Britannia pystyisi paremmin päättämään omasta maahanmuuttopolitiikastaan. Brexit ei kuitenkaan tuonut helpotusta kumiveneellä Englannin kanaalin yli tulevaan laittomien siirtolaisten virtaan. Puolalaisten putkimiesten työskentely Britanniassa hankaloitui, mutta laiton maahantulo ei.

Ranska ei ole onnistunut estämään ihmissalakuljetusta

Osittain ongelma johtuu siitä, että Ranska on kyvytön tai haluton estämään ihmissalakuljettajien toimintaa omalla rannikollaan. Asiasta on pidetty kansainvälisiä kriisikokouksia ja Britannia on maksanut Ranskalle rahaa, jotta ranskalaiset estäisivät Britanniaan suuntautuvaa laitonta siirtolaisuutta, mutta käytännössä mikään ei ole muuttunut.

Jotkut epäilevät jopa, että Ranska ja muut EU-maat ovat pyrkineet rankaisemaan Britanniaa EU-erosta sallimalla ihmissalakuljettajien toiminnan. Esimerkiksi konservatiivien kansanedustaja Lee Andersson on sitä mieltä, että ranskalaiset nauravat salaa briteille lähettäessään laittomia siirtolaisia kanaalin yli.

Laittomasti tulleita tänä vuonna jo lähes 40 000

BBC:n mukaan kanaalin yli on tänä vuonna tullut ennätysmäärä laittomia siirtolaisia, lähes 40 000. Viime vuonna kanaalin yli kumiveneellä tulijoita oli alle 30 000. Tulijamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti muutaman viimeisimmän vuoden aikana.

Laittomien siirtolaisten lähtömaita tarkasteltaessa kärjessä ovat Albania, Afganistan ja Iran. Kolme neljäsosaa laittomasti maahan tulevista on 18-39-vuotiaita miehiä.

Ihmisoikeusjuristit estivät siirrot Ruandaan

Britannia on pyrkinyt hillitsemään tulijavirtaa monenlaisilla toimilla. Aiempi sisäministeri Priti Patel yritti saada merivartioston käännyttämään laittomien tulijoiden kumiveneet jo merellä. Merivartijat kuitenkin kieltäytyivät ottamasta vastuuta tämän seurauksena mahdollisesti hukkuvista siirtolaisista.

Toinen Priti Patelin hankkeista oli Ranskasta laittomasti tulevien turvapaikanhakijoiden siirtäminen Ruandaan, josta he saisivat turvapaikan, mikäli heidän hakemuksensa todetaan perustelluksi. Ensimmäistäkään Ruandan lentoa ei kuitenkaan vielä olla saatu ilmaan, sillä ihmioikeusaktivistit valittivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka kielsi lennätykset.

Nykyinen sisäministeri Suella Braverman kuitenkin haaveilee, että siirrot Ruandaan saataisiin vielä joskus käyntiin. Tämän toivotaan hillitsevän laittomien tulijoiden intoa pyrkiä Britanniaan.

Kasarmimajoitus ei kelpaa

Britanniaan saapuu siis kanaalin yli ennätysmäärä laittomia tulijoita, jotka sijoitetaan aluksi prosessointikeskuksiin. Nämä tilapäistä alkumajoitusta varten tarkoitetut keskukset ovat hyvin ruuhkaisia ja ihmisoikeusaktivistit ovat huolissaan keskusten huonoista olosuhteista.

Kun turvapaikanhakijoiden hakemukset on otettu vastaan, heidät siirretään pidempiaikaiseen majoituspaikkaan, joka on yleensä hotelli. Aiemmin turvapaikanhakijoita majoitettiin myös vastaanottokeskuksiksi muutetuilla kasarmeilla, mutta pakolaisia auttavat järjestöt pitivät turvapaikanhakijoiden majoittamista entisiin kasarmirakennuksiin epäinhimillisenä.

Ammattisotilaille aiemmin kelvannut majoitus ei siis ollut riittävän hyvä turvapaikanhakijoille. Nyt turvapaikanhakijat majoitetaan pääosin hotelleihin ympäri maata, ja lasku kasvaa.

Albaanit tulevat

Viime vuonna tehdyistä turvapaikkahakemuksista vain neljä prosenttia on saatu käsiteltyä. Käsitellyistä hakemuksista 85 prosenttia johti myönteiseen päätökseen. Kanaalin yli viime vuonna tulleiden turvapaikkahakemuksista on siis 96 prosenttia vielä jonossa.

Tämän vuoden uusi ilmiö ovat Albaniasta tulevat turvapaikanhakijat, joiden määrä on räjähtänyt. Vuonna 2020 kanaalin yli tuli vain viitisenkymmentä albaania, mutta tänä vuonna albaaneja on tullut jo lähes 12 000, mikä tarkoittaa sitä, että noin yksi prosentti Albanian aikuisista miehistä on tullut Britanniaan hakemaan turvapaikkaa.

Britannian sisäministeriön edustaja arvelee albanialaisten suuren määrän johtuvan siitä, että albanialaiset rikollisryhmät ovat saaneet jalansijan ihmissalakuljetustoiminnassa Pohjois-Ranskassa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää