

LEHTIKUVA
Brexit myllertää brittiparlamentissa: Uusi ryhmä muodostui konservatiivi- ja työväenpuolueista eronneista
Brittiparlamenttiin on muodostettu uusi Brexit-vastainen ja EU-myönteinen parlamenttiryhmä. Alun perin sen muodosti seitsemän työväenpuolueesta loikannutta kansanedustajaa. Ryhmä on saanut työväenpuolueesta yhden lisäjäsenen. Kolme konservatiivipuolueen edustajaa loikkasi uuteen itsenäisten edustajien ryhmään.
Työväenpuolueen loikanneet edustajat ovat tyytymättömiä puoluejohtoonsa kahdesta syystä. Loikkarien mielestä antisemitismi kukoistaa puolueen sisällä. Lisäksi EU-myönteiset edustajat ovat turhaan koittaneet painostaa puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyniä kannattamaan toista kansanäänestystä Brexitistä.
Työväenpuoluetta syytetään antisemitismistä
Puoluejohdon antisemitismisyytökset alkoivat velloa yli laitojen, kun puolueen kansanedustaja Luciana Berger erosi puolueesta lukuisten välikohtausten jälkeen. Hän on juutalainen ja koki puolueensa ummistavan silmänsä juutalaisvihalta.
Bergerin siirryttyä omaan Itsenäisten ryhmäänsä hänen ex-puoluetoveri ja kansanedustaja Ruth George ihmetteli ääneen sitä, josko uusi ryhmä saisi rahoituksensa Israelilta. Hän pyysi sanomisiaan myöhemmin anteeksi.
Eurokriittisiä värvätty konservatiiveihin
Kolme konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä eronnutta kansanedustajaa vaatii muiden ryhmäläisten kanssa toista kansanäänestystä Brexitistä. Loikkarien arvellaan menettävän ehdokkuuspaikkansa seuraavissa vaaleissa.
Brittiläinen liikemies Arron Banks on toiminut pitkään itsenäisyyspuolue Ukipin rahoittajana. Nyt Banks on aloittanut kampanjan eurokriittisten liittymistä konservatiivipuolueeseen.
Banksin mukaan jo 40 000 jäsentä on liittynyt tätä kautta puolueeseen.
Uudelle ryhmälle 10 prosentin kannatus?
Konservatiiviryhmästä loikannut Anna Soubry kertoi kuulleensa kollegaltaan, miten hänen paikallisyhdistykseensä on tullut 80 uutta jäsentä yhtä monen päivän aikana. Ja että kaikki uudet jäsenet ovat entisiä Ukipin jäseniä.
Uuden ryhmän on mitattu saavan 10 prosentin kannatuksen, mikä on osapuilleen samaa tasoa kuin liberaalidemokraattien arveltu äänimäärä. Parlamentin Brexit-aritmetiikkaan loikkaus tuskin vaikuttaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Täydet panokset peliin brittiparlamentin Brexit-debatissa – kuningatarkin vedettiin mukaan passittamaan parlamentti jäähylle

Brittiparlamentti ei saanut avattua Brexit-umpisolmua ja sopimukseton Brexit häämöttää

Immonen ja Huhtasaari: Suomen perusteltua erota eurosta – “EU:n arvot ovat vitsi”

Mäkelä: Samaan aikaan kun pääministeri ylistää EU:n “valtavia hyötyjä” – tavallinen kansa maksaa haitat

Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää