Brexit-äänestystä seuraa luottamusäänestys – itse EU-eron toteutustapa jää vielä epäselväksi
Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn Brexit-äänestyksen kaatui historiallisen suurinumeroisesti. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn mittauttaa hallituksen luottamuksen keskiviikkoiltana. Maan hallitus selvittänee luottamusäänestyksen, mutta juuri mikään muu ei ole varmaa Brexit-sotkussa.
Luottamusäänestys ei ilmeisesti kaada hallitusta, sillä hallituspuolueiden kansanedustajat kertoivat äänestävänsä luottamuksen puolesta. Tavallisesti pääministeri on jättänyt eroanomuksensa tärkeän äänestyksen kaaduttua näin suurinumeroisesti. May on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan.
Brexit-sopimukseen jatkoneuvotteluja
May kertoi jatkavansa Brexit-neuvotteluja EU:n kanssa, mikäli hallitus selvittää luottamusäänestyksen. Hänellä ei ole aikaa kuin muutama päivä. Neuvottelujen ei uskota johtavan kuitenkaan mihinkään, sillä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksessä osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.
Kansanedustajat eivät hyväksyneet ajatusta Pohjois-Irlannin jäämisestä EU:n tulliliittoon niin kauan, kunnes jokin parempi ratkaisu keksitään välttämään ns. kova raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Iso-Britannia ei olisi voinut omatoimisesti irtautua tästä varaventtiilin tapaan toimivasta järjestelystä. Brexitiä kannattavien kansanedustajien mielestä varasuunnitelma voisi olla ikuinen tulliliittoloukku ilman maan äänivaltaa EU:ssa.
Mayn ongelma on se, ettei mikään esillä olleista vaihtoehdoista saa riittävää kannatusta. Vaihtoehtojen kirjossa ääripäinä ovat sopimukseton Brexit ja uusi kansanäänestys koko EU-erosta. Välimuotoja olisivat Brexitin viivästyttäminen paremman neuvottelutuloksen saamiseksi tai “pehmeämpi” Brexit.
Pehmeämpi Brexit tarkottaisi lähestulkoon samanlaista sopimusta kuin mitkä Norjalla ja EU:lla on keskenään.
EU: Sopimukseton Brexit lähempänä
Brexit-äänestyksen kaatuminen parlamentissa lisää sopimuksettoman Brexitin mahdollisuuksia, viestivät sekä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Kyseessä lienee brittiparlamentin painostus hyväksyä neuvoteltu Brexit-sopimus. EU luottaa brittiparlamentin jänistämiseen, sillä Konservatiivipuolueen kansanedustajista vain noin satakunta kannattaa sopimuksetonta Brexitiä.
Tähän kuitenkin ajaudutaan, mikäli osapuolet eivät saa sovituksi sopimusta maaliskuun 29. päivään mennessä. Brexit-ajankohtaa voidaan siirtää tuonnemmaksi, mutta ei kovin pitkälle tulevaisuuteen. Jos Ison-Britannian eroa ei saada ratifioitua eurovaaleihin mennessä toukokuun loppupuolella, tulisi Euroopan parlamenttiin myös brittimeppejä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen ja Huhtasaari: Suomen perusteltua erota eurosta – “EU:n arvot ovat vitsi”
Mäkelä: Samaan aikaan kun pääministeri ylistää EU:n “valtavia hyötyjä” – tavallinen kansa maksaa haitat
Reuters: Euroalueen talousnäkymät synkkenivät viime vuoden jokaisena kuukautena
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää