Artikkeli kuva

Brexit-äänestystä seuraa luottamusäänestys – itse EU-eron toteutustapa jää vielä epäselväksi

16.01.2019 |16:48

Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn Brexit-äänestyksen kaatui historiallisen suurinumeroisesti. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn mittauttaa hallituksen luottamuksen keskiviikkoiltana. Maan hallitus selvittänee luottamusäänestyksen, mutta juuri mikään muu ei ole varmaa Brexit-sotkussa.

Luottamusäänestys ei ilmeisesti kaada hallitusta, sillä hallituspuolueiden kansanedustajat kertoivat äänestävänsä luottamuksen puolesta. Tavallisesti pääministeri on jättänyt eroanomuksensa tärkeän äänestyksen kaaduttua näin suurinumeroisesti. May on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan.

Brexit-sopimukseen jatkoneuvotteluja

May kertoi jatkavansa Brexit-neuvotteluja EU:n kanssa, mikäli hallitus selvittää luottamusäänestyksen. Hänellä ei ole aikaa kuin muutama päivä. Neuvottelujen ei uskota johtavan kuitenkaan mihinkään, sillä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksessä osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Kansanedustajat eivät hyväksyneet ajatusta Pohjois-Irlannin jäämisestä EU:n tulliliittoon niin kauan, kunnes jokin parempi ratkaisu keksitään välttämään ns. kova raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Iso-Britannia ei olisi voinut omatoimisesti irtautua tästä varaventtiilin tapaan toimivasta järjestelystä. Brexitiä kannattavien kansanedustajien mielestä varasuunnitelma voisi olla ikuinen tulliliittoloukku ilman maan äänivaltaa EU:ssa.

Mayn ongelma on se, ettei mikään esillä olleista vaihtoehdoista saa riittävää kannatusta. Vaihtoehtojen kirjossa ääripäinä ovat sopimukseton Brexit ja uusi kansanäänestys koko EU-erosta. Välimuotoja olisivat Brexitin viivästyttäminen paremman neuvottelutuloksen saamiseksi tai “pehmeämpi” Brexit.

Pehmeämpi Brexit tarkottaisi lähestulkoon samanlaista sopimusta kuin mitkä Norjalla ja EU:lla on keskenään.

EU: Sopimukseton Brexit lähempänä

Brexit-äänestyksen kaatuminen parlamentissa lisää sopimuksettoman Brexitin mahdollisuuksia, viestivät sekä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Kyseessä lienee brittiparlamentin painostus hyväksyä neuvoteltu Brexit-sopimus. EU luottaa brittiparlamentin jänistämiseen, sillä Konservatiivipuolueen kansanedustajista vain noin satakunta kannattaa sopimuksetonta Brexitiä.

Tähän kuitenkin ajaudutaan, mikäli osapuolet eivät saa sovituksi sopimusta maaliskuun 29. päivään mennessä. Brexit-ajankohtaa voidaan siirtää tuonnemmaksi, mutta ei kovin pitkälle tulevaisuuteen. Jos Ison-Britannian eroa ei saada ratifioitua eurovaaleihin mennessä toukokuun loppupuolella, tulisi Euroopan parlamenttiin myös brittimeppejä.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää