
Brexit-äänestyksissä farssin rajat ylittyivät moninkertaisesti
Brittiparlamentaarikot järjestivät keskiviikon neuvoa antavissa äänestyksissä varsinaisen pommin. Päälinjoittain kansanedustajat hylkäsivät sopimuksettoman eron. Tämän jälkeen hallitus alkoi sekoilla oman esityksensä kanssa. Hallitus aikoo järjestää jo kahdesti torpatulle Brexit-sopimukselle kolmannen äänestyksen ensi viikolla.
Ensimmäisessä äänestyksessä torpattiin mahdollinen sopimukseton ero vain neljän äänen erolla. Toiseksi äänestettiin selvin luvuin nurin esitys, jolla tähdättiin hallittuun eroon.
Ennennäkemätön sotku
Sitten alkoi varsinainen show. Pääministeri Theresa May oli vielä hiljattain luvannut, että konservatiivit saavat äänestää oman mielensä mukaan hallituksen esityksestä. Kun ensimmäisessä äänestyksessä sopimukseton ero oli kaatunut, kiirehti hallitus muokkaamaan omaa esitystään.
Alkujaan hallituksen esitys oli, ettei saarivaltakunta eroa ilman sopimusta maaliskuun 29. päivänä. Tämä jätti avoimeksi mahdollisen sopimuksettoman eron myöhempänä ajankohtana.
Hallituksen uusi ja muokattu esitys oli, että maa ei eroa EU:sta ilman sopimusta. Hallitus tarttui samalla ryhmäkuriin. Konservatiivien oli nyt määrä äänestää omaa esitystään vastaan.
Esitys meni kuitenkin lävitse. 17 konservatiivia äänesti esityksen puolesta.
BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg muistuttaa twiitissään, etteivät kurittomat hallitukset ole tavanneet olla kovin pitkäikäisiä.
If Cabinet ministers are allowed to ignore the govt's own instructions then discipline is just gone – to sound like an old bore, if you don't have discipline you don't really have a government for very long
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) March 13, 2019
Vammaisten asioista vastaava ministeri Sarah Newton erosi äänestääkseen hallituksen esityksen puolesta. Hän oli hallituksen viidestoista tehtävänsä jättänyt ministeri.
Eropäivä siirtynee
Konservatiivien euroskeptinen kansanedustaja Jacob Rees-Mogg muistutti, etteivät nämä äänestykset silti kumoa jo laiksi leimattua eroa maaliskuun lopussa. Hän kannattaa itse sopimuksetonta eroa EU:sta.
May onkin latomassa lisäpaineita euroskeptisten kapinallisten niskaan. Mayn erosopimus tulee äänestettäväksi vielä ensi viikolla. Tällä erää äänestyksessä on seuraamuksia. Mikäli erosopimus hyväksytään ensi viikolla, aikoo hallitus anoa lyhyttä lisäaikaa Brexitin toimeenpanoon.
Jos taas kolmaskin äänestys kaatuu niin hallitus aikoo esittää tuntuvaa pidennystä Brexit-päivään. Tämä merkitsisi maan osallistumista myös kevään europarlamenttivaaleihin.
Eurokriittiset konservatiivit pelkäävät koko Brexitin kaatuvan, jos eropäivää lykätään pitkälle tulevaisuuteen. Pitkän jatkoajan aikana parlamentti voisi järjestää myös uuden kansanäänestyksen EU-erosta tai jopa uudet parlamenttivaalit.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.