Brexit-äänestyksissä farssin rajat ylittyivät moninkertaisesti

14.03.2019 |03:26

Brittiparlamentaarikot järjestivät keskiviikon neuvoa antavissa äänestyksissä varsinaisen pommin. Päälinjoittain kansanedustajat hylkäsivät sopimuksettoman eron. Tämän jälkeen hallitus alkoi sekoilla oman esityksensä kanssa. Hallitus aikoo järjestää jo kahdesti torpatulle Brexit-sopimukselle kolmannen äänestyksen ensi viikolla.

Ensimmäisessä äänestyksessä torpattiin mahdollinen sopimukseton ero vain neljän äänen erolla. Toiseksi äänestettiin selvin luvuin nurin esitys, jolla tähdättiin hallittuun eroon.

Ennennäkemätön sotku

Sitten alkoi varsinainen show. Pääministeri Theresa May oli vielä hiljattain luvannut, että konservatiivit saavat äänestää oman mielensä mukaan hallituksen esityksestä. Kun ensimmäisessä äänestyksessä sopimukseton ero oli kaatunut, kiirehti hallitus muokkaamaan omaa esitystään.

Alkujaan hallituksen esitys oli, ettei saarivaltakunta eroa ilman sopimusta maaliskuun 29. päivänä. Tämä jätti avoimeksi mahdollisen sopimuksettoman eron myöhempänä ajankohtana.

Hallituksen uusi ja muokattu esitys oli, että maa ei eroa EU:sta ilman sopimusta. Hallitus tarttui samalla ryhmäkuriin. Konservatiivien oli nyt määrä äänestää omaa esitystään vastaan.

Esitys meni kuitenkin lävitse. 17 konservatiivia äänesti esityksen puolesta.

BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg muistuttaa twiitissään, etteivät kurittomat hallitukset ole tavanneet olla kovin pitkäikäisiä.

Vammaisten asioista vastaava ministeri Sarah Newton erosi äänestääkseen hallituksen esityksen puolesta. Hän oli hallituksen viidestoista tehtävänsä jättänyt ministeri.

Eropäivä siirtynee

Konservatiivien euroskeptinen kansanedustaja Jacob Rees-Mogg muistutti, etteivät nämä äänestykset silti kumoa jo laiksi leimattua eroa maaliskuun lopussa. Hän kannattaa itse sopimuksetonta eroa EU:sta.

May onkin latomassa lisäpaineita euroskeptisten kapinallisten niskaan. Mayn erosopimus tulee äänestettäväksi vielä ensi viikolla. Tällä erää äänestyksessä on seuraamuksia. Mikäli erosopimus hyväksytään ensi viikolla, aikoo hallitus anoa lyhyttä lisäaikaa Brexitin toimeenpanoon.

Jos taas kolmaskin äänestys kaatuu niin hallitus aikoo esittää tuntuvaa pidennystä Brexit-päivään. Tämä merkitsisi maan osallistumista myös kevään europarlamenttivaaleihin.

Eurokriittiset konservatiivit pelkäävät koko Brexitin kaatuvan, jos eropäivää lykätään pitkälle tulevaisuuteen. Pitkän jatkoajan aikana parlamentti voisi järjestää myös uuden kansanäänestyksen EU-erosta tai jopa uudet parlamenttivaalit.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Kansanedustaja Joakim Vigelius kysyy: Onko tosiaan välttämätöntä kaataa Yleisradion kautta suomalaisten veronmaksajien rahaa noitapiirille tai tanskalaisille strippareille?

21.02.2025 |21:17
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Kasvisruokahörhöily menee liian pitkälle – Marttaliitto myötäilee vihervasemmistoa

17.02.2025 |18:24
6.
Suomen uutiset logo

Hulluus etenee Helsingissä – perussuomalaisten Raatikaisen esitystä niin sanotun Mariantunnelin hylkäämisestä ei kannattanut kukaan: “Yhdelle polkaisulle tuleva hinta on järjetön”

21.02.2025 |12:50
7.
Suomen uutiset logo

Wille Rydman: Vihervasemmisto ja kokoomus ajavat lisää maahanmuuttoa ja uudisrakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä – ”Vain suomalainen veronmaksaja ei hyödy”

17.02.2025 |18:35
9.
Suomen uutiset logo

Oppositiopuolueet SDP, keskusta, Liike Nyt, vihreät ja vasemmistoliitto käyttävät enemmistövaltaa Keski-Uudenmaan sotealueella – omaishoitajilta leikattiin juuri 400 000 euroa

20.02.2025 |14:28
10.
Suomen uutiset logo

Pohjalaiskansanedustajat tukevat Ylen laittamista kuriin: Jalkojen välissä, Koukussa strippaamiseen, Seksi-Suomen historia, Pillupäiväkirjat – ”Onko tämä todella perusteltua verorahojen käyttöä?”

21.02.2025 |16:59

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää