LEHTIKUVA
Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi
Uutistoimisto Bloomberg on nähnyt ensi viikolla julkaistavan EU:n kauppastrategian luonnoksen. Luonnoksessa myönnetään Yhdysvalloilla olleen aiheelliset huolet saada kauppakiistat ratkotuksi Maailman kauppajärjestö WTO:n kautta. EU haluaa Yhdysvaltain tavoin tarkistaa WTO:n toimintatavat.
Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kieltäytyi nimittämästä uusia yhdysvaltalaisjäseniä kauppaorganisaation tuomioistuimeen vanhojen jäsenten virkakauden päätyttyä. Samalla WTO:n vajaamiehitys merkitsi samalla elimen kansainvälisten kauppariitojen tuomiovallan katoamista.
Tällä tavoin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistoihin ei ollut tuomaria. Tämä mahdollisti kauppasodan esimerkiksi tullien muodossa.
Kiinan valtiokapitalismi huolettaa EU:ta
Kiinan valtiokapitalismi nojaa protektionistisiin seinämiin. Kiina ei avaa talouttaan vapaalle kilpailulle ja suojaa lukuisia valtio-omisteisia yrityksiä. Kiina voi esimerkiksi määrätä sen omistamien pankkien myöntämään rahoitusta niin ikään Kiinan valtion omistamille yrityksille.
EU on havainnut, että globaalin talouden vinoumia muodostuu, kun kaikki kansainvälisen kaupan pelurit eivät pelaakaan samoilla säännöillä. EU haluaa sitouttaa Kiinan noudattamaan vapaan markkinatalouden pelisääntöjä. Unioni uskoo sen onnistuvan helpommin yhteisessä läntisessä rintamassa.
EU kiirehti viime vuoden lopulla solmimaan kiistanalaisen investointisopimuksen Kiinan kanssa. Sopimuksen kritisoijat huomauttavat Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja demokratian vapaudesta.
Kiina nousee – EU:n merkitys vähenee
Kiinan talouden koko ei EU:n mukaan enää ole tasapainossa maan suhtautumiseen markkinatalouden kanssa. Kiinan WTO-jäsenyys ei ole muuttanut Kiinan valtiokapitalismia riittävästi kohti vapaata markkinataloutta.
EU alleviivaa unionin ulkopuolisen maailman tuottavan 85 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta vuonna 2024. Kiinan talouden on arvioitu kasvavan edelleen lähes viiden prosentin vuosivauhtia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se merkitsee yhä suurempaa osuutta maailman tuotannosta.
EU toivoo Yhdysvaltoja takaisin WTO:hon neuvottelemaan järjestön uudistuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pystyykö Biden pitämään kiinni lupauksistaan, kuten edeltäjänsä?
Euroalueen talous jäämässä taas Yhdysvaltain ja Kiinan toipumisesta jälkeen – kaksoistaantuma häämöttää
Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä
Biden romuttaa Trumpin aikaansaannoksia – sekä muuri että deregulaatio saavat kaatua
Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n
Rahaa painetaan – riski inflaatiosta ja korkojen noususta kasvaa
Mepit siirsivät murskaluvuin hosutun EU:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen pakastimeen
Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää