Artikkeli kuva

Bild-lehden manifesti herättää reaktioita: “Olemme olleet liian pitkään naiveja, sokeita ja suvaitsevaisia”

02.11.2023 |07:46

Bild-lehti julkaisi maahanmuuttoon liittyvän manifestin, jonka kantavana ajatuksena on Suomessakin tuttu “maassa maan tavalla tai maasta pois”. Manifesti on herättänyt paljon keskustelua. Jotkut pitävät sitä muukalaisvihaa lietsovana ja islamofobisena. Monet ovat valmiita allekirjoittamaan joka sanan ja vaativat saksalaisiin arvoihin ja elämäntapaan sopeutumattomia maahanmuuttajia poistumaan maasta pikaisesti.

Bild-lehti hätkähdytti viime viikolla julkaisemalla tiukkasävyisen viisikymmenkohtaisen manifestin, jossa vaaditaan kaikkia Saksassa asuvia kunnioittamaan paikallisia lakeja ja ihmisiä. Suomen Uutiset kertoi asiasta heti tuoreeltaan.

Bild-lehden manifestin sisältö liikkuu hyvin maltillisella “maassa maan tavalla tai maasta pois” -linjalla. Vastaavanlaisia ohjeita on Suomessakin julkaistu useiden maahanmuuttoa kritisoineiden kirjoittajien toimesta, ja yleensä niiden kirjoittajat on julkisessa keskustelussa leimattu rasisteiksi.

”Bild lietsoo ennakkoluuloja ja vihaa”

Manifesti on herättänyt paljon keskustelua. Jotkut ovat pitäneet äärimaltillista manifestia islamofobisena, koska “se on tarkoitettu pelkästään muslimeja vastaan”. Helsingin Sanomien artikkeli löytää manifestin rivien välistä runsaasti islamofobiaa.

Spiegel-aikauslehden kulttuuritoimittaja on sitä mieltä, että manifesti “lietsoo ennakkoluuloja ja vihaa”. Hänen mielestään manifestin pääsanoma on, että muslimimaahanmuuttajat eivät kuulu Saksaan.

Kiistatonta on ainakin se, että manifestin viimeinen kohta on selkeästi suunnattu muslimiterroristeja vastaan: “50. Me rakastamme elämää, emme kuolemaa.

”Terrorismin juhliminen on ala-arvoista”

Monet ihmiset ovat kuitenkin valmiita allekirjoittamaan Bildin manifestin sellaisenaan. Saksalaispoliitikot korostavat Saksan erityistä vastuuta juutalaisten suojelemisesta.

Jopa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää, että Euroopan avoimet demokratiat ovat haavoittuvia. Siksi eri tavalla ajatteleviin ihmisiin kohdistuvaa vihaa on vastustettava sekä intenetissä että kaduilla.

– Terrorismin, antisemitismin tai vähemmistöihin kohdistuvan väkivallan juhliminen on ala-arvoista toimintaa, jolle ei saa antaa tilaa Euroopassa, Ursula von der Leyen kommentoi Bild-lehdelle.

“Tarvitaan talon säännöt”

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puoluesihteeri Carsten Linnemann varoittaa yhteiskuntaa koossa pitävien voimien rapautumisesta, jos ongelmien väistelemistä jatketaan. Rauhallinen yhdessä eläminen vaatii yhteisiä normeja ja arvoja.

– Saksaan tarvitaan talon säännöt.

– Saksassa ei ole tilaa niille, jotka yrittävät tuhota meidän demokraattiset perusarvomme tai elämäntapamme, Linnemann sanoo.

Poliisien ay-pomot vahvasti manifestin kannalla

Poliisien ammattijärjestön puheenjohtaja Rainer Wendt on sitä mieltä, että olisi korkea aika ottaa manifestin periaatteet jälleen käyttöön, ennen kuin yhteiskunta sortuu keskenään kamppailevien ryhmittymien taistelukentäksi. Hänen mielestään manifestista saisi monelle puolueelle hyvän perusohjelman, jolla “säästettäisiin paljon poliittista runoilua”.

Toisen poliisien ammattiliiton puheenjohtaja Heiko Teggatz peräänkuuluttaa terveen kansallisylpeyden maineenpalautusta. Hänen mielestään on huolestuttavaa, että jokaista, joka heiluttaa Saksan lippua muualla kuin jalkapallo-ottelun yhteydessä pidetään rasistina.

“Jos puhut ongelmista, olet äärioikeistolainen”

Kristillisdemokraattien veteraanipoliitikko Wolfgang Bosbach (71) muistuttaa, että erilaisia etnisiä tai uskonnollisia konflikteja on tuotu Saksaan jo vuosien ajan. Lähiöiden gettoutumisesta, rikollisklaaneista ja rinnakkaisyhteiskuntien muodostumisesta on valitettu jo pitkään.

– Ja jos puhut ongelmista ääneen, olet “äärioikeistolainen” tai “ulkomaalaisvihaaja”, Bosbach kiteyttää.

“Monikulttuurisuuspolitiikka on epäonnistunut”

Samaa CDU-puoluetta edustava Saksin osavaltion sisäministeri Armin Schuster toteaa, että monikulttuurisuuspolitiikka on epäonnistunut täysin, kuten oli ennustettavissa. Siksi liittovaltion maahanmuuttopolitiikkaan tarvittaisiin pikaisesti täyskäännös.

– Me olemme olleet aivan liian pitkään naiveja, sokeita ja suvaitsevaisia maahanmuuttajien suvaitsemattomuutta kohtaan, sanoo Gregor Golland (CDU).

– Jos joku ei halua allekirjoittaa tätä manifestia, hänellä ei ole meidän maassamme mitään tekemistä, vaan hänen pitää pikaisesti lähteä kohti omaa maataan.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää