Suomen mediat hehkuttavat presidentti Bidenin sulkeneen Meksikon vastaisen rajan. Ihan siitä ei ole kyse, sillä raja-asemat pysyvät auki normaalisti. Vain laittomasti maahan tulleiden oikeus hakea turvapaikkaa poistuu. Bidenin pikakäännytyslaki on hyvin samanlainen kuin Trumpin aikoinaan käyttämä. Se ei tule kuitenkaan pysäyttämään siirtolaisvirtaa, sillä Trumpin muuri puuttuu.

Presidentti Joe Biden on vihdoinkin ryhtynyt toimiin Yhdysvaltain etelärajan kaaoksen hillitsemiseksi. Uuden määräyksen mukaan laittomasti rajan yli tulleet eivät enää voisi hakea turvapaikkaa, vaan heidät käännytettäisiin välittömästi. Kyseessä on presidentin valtaoikeuksilla annettu määräys, ei kongressin säätämä laki.

Menettely voidaan ottaa käyttöön, kun laittomien rajanylitysten määrä ylittää 2 500 päivässä. Laittomia tulijoita on viime aikoina ollut keskimäärin 3 700 päivässä, joten Bidenin käännytysmääräys voitaisiin ottaa käyttöön heti.

Tähän asti kaikki kuulostaa hyvältä: jos tulet maahan laittomasti, sinulla ei ole oikeutta hakea turvapaikkaa, vaan sinut palautetaan lähtömaahasi tai kotimaahasi. Bidenin menettelyn perusperiaate on sama kuin Suomen eduskunnassa käsiteltävänä olevan käännytyslain.

Bidenin käännytysmääräys on hyvin samanlainen kuin Donald Trumpin omalla presidenttikaudellaan vuonna 2018 käyttöön ottama menettely. Siirtolaisten oikeuksia ajavat kansalaisjärjestöt veivät Trumpin käännytysmääräyksen oikeuteen, ja niin tulee ilmeisesti tapahtumaan myös Bidenin käännytysmääräyksen kohdalla. Mutta Biden ehtii joka tapauksessa keräämään poliittisen hyödyn aloitteestaan ennen vaaleja.

Äpillä laillisesti maahan

Bidenin menettelyssä on kuitenkin useita porsaanreikiä, jotka takaavat, että siirtolaisvirta Yhdysvaltoihin jatkuu vuolaana. Turvapaikkaa voi hakea laillisesti, kunhan lataa älypuhelimeensa kätevän CBP One -äpin, jonka avulla voi varata raja-asemalta ajan turvapaikkahakemuksen jättämistä varten. Tätä kautta Yhdysvaltoihin päästetään noin 1 450 turvapaikanhakijaa joka päivä. Tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa laillisesti tullutta turvapaikanhakijaa vuodessa.

Lisäksi Bidenin hallinto lennättää maahan tietyt ehdot täyttäviä siirtolaisia noin 30 000 henkilön kuukausitahdilla. Näitä lentomatkustuslupia on myönnetty Venezuelan, Haitin, Nicaraguan ja Kuuban kansalaisille.

Suomen mediassa on väitetty Bidenin sulkeneen Meksikon ja Yhdysvaltain välisen rajan. Kyse ei kuitenkaan ole rajasulusta. Raja-asemilla liikenne jatkuu normaalisti ja turistit tai muun viisumin omaavat henkilöt pääsevät maahan esteittä.

Biden itse avasi rajan

Bidenin käännytysmääräys koskee vain laittomasti rajan yli tulleita. Mutta koska laittomia tulijoita on niin valtavasti, Bidenin keinot eivät tule riittämään tilanteen hallitsemiseen.

Joe Biden itse avasi rajan presidenttikautensa ensimmäisen vuorokauden aikana kirjoittamillaan presidentin käskyillä. Kuten Suomen Uutiset tuolloin raportoi, yksi Bidenin ensimmäisistä toimista presidenttinä oli pysäyttää Trumpin rajamuurin rakentaminen.

Presidenttinä ollessaan Biden on pyrkinyt kaikin tavoin estämään etelärajan osavaltioita pystyttämästä esteitä rajalle ja ottamasta laittomia tulijoita kiinni. Pahimmillaan tämä on johtanut vakaviin kiistoihin liittovaltion keskushallinnon ja osavaltioiden välillä.

Tulijoiden pysäyttäminen ei onnistu ilman muuria

Presidentti Bidenin omien tekojen seurauksena Yhdysvalloilla ei nyt ole rajamuuria, joka pitäisi laittomat tulijat ulkona. Rajalta kiinni otetuille ei myöskään ole riittävästi säilöönottotiloja.

Bidenin aikana rajavalvonta on perustunut ”pyydystä ja päästä” -kalastukseen: rajavartijoiden kiinni saamat laittomat tulijat on päästetty pikatarkastuksen jälkeen vapaasti liikkumaan maassa. Heille on annettu lappu, jossa käsketään saapumaan oikeudenkäyntiin tiettynä aamuna vuoden tai parin päästä turvapaikkahakemuksen käsittelyä varten.

Yhdysvalloilla ei ole Meksikon kanssa voimassa olevaa palautussopimusta, eikä Meksikoa välttämättä kiinnosta ottaa riesakseen Yhdysvalloista pakkopalautettavia muiden maiden kansalaisia. Jotkut maat, kuten Venezuela, eivät ota palautuslentoja vastaan.

Rajan yli lähetettävien ankkurilasten määrän odotetaan kasvavan, sillä Bidenin käännyslaki ei koske yksin tulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

”Biden ei suojele maataan vaan vaalikampanjaansa”

Axios-mielipidekyselyn mukaan enemmistö amerikkalaisista kannattaa joukkokarkotuksia, mutta sellaisia ei ole tulossa. Fox-uutiskanavan juontaja Jesse Watters pitää todennäköisenä, että jatkossa rajalta kiinni saadut laittomat tulijat päästetään vapaiksi Yhdysvaltoihin ilman oikeutta hakea turvapaikkaa. Heistä tulee siis todellisia ”paperittomia”.

– Biden ei pyri suojelemaan maataan vaan omaa vaalikampanjaansa, Jesse Watters sanoo.

Käännytysmääräystä pidetään yleisesti Bidenin epätoivoisena yrityksenä nostaa suosiotaan ennen ensimmäistä julkista vaaliväittelyä Donald Trumpin kanssa. Väittely pidetään kolmen viikon päästä.

Trump johtaa gallupeissa reilusti ja yhä useampi lehti on alkanut kirjoittaa istuvan presidentin heikkenevästä hengentilasta. Laiton siirtolaisuus on yksi amerikkalaisia huolestuttavista asioista, joten Bidenin oli pakko tehdä jotain näyttääkseen, että hän yrittää saada etelärajan hallintaan.

”Armahdus” 350 000 laittomasti maahan tulleelle

Todellisuudessa Bidenin hallinto on tehnyt kaikkensa helpottaakseen laittomien siirtolaisten mahdollisuuksia jäädä maahan. New York Post -lehti paljasti, että vuodesta 2022 Bidenin hallinto on kaikessa hiljaisuudessa lopettanut yli 350 000 turvapaikkahakemuksen käsittelyn. Tätä on sovellettu sellaisiin hakijoihin, joilla ei ole rikosrekisteriä ja joiden ei katsota vaarantavan kansallista turvallisuutta.

Tämä tarkoittaa, että hakijalle ei ole annettu myönteistä eikä kielteistä turvapaikkapäätöstä. Hänen hakemuksensa käsittely on vain lopetettu, jolloin hänellä on mahdollisuus jäädä maahan ”paperittomana” ilman pelkoa käännytyksestä. Paperittomana hän ei kuitenkaan ole oikeutettu työlupaan eikä sosiaalietuuksiin, joten tilanne on hankala.

SUOMEN UUTISET