
Berner rauhoitteli kohua: Esitykseni lähtevät vasta lausunnoille
Keskustan liikenneministeri Anne Berner kertoi tänään tiedotustilaisuudessa valtion tieverkkoa ja taksipaveluiden vapauttamista koskevista näkemyksistään. Ajatukset olivat aiheuttaneet kohua jo etukäteen. Bernerin mukaan kyse on vasta esityksistä, jotka lähtevät nyt lausuntokierrokselle. Soinia ja Terhoa ei ”villin lännen meininki” kuitenkaan ilahduttanut.
Berner kertoi maanantain tiedotustilaisuudessa ns. liikennekaaresta, joka mahdollistaisi hänen mukaansa entistä paremmat liikennepalvelut.
Yhtenä keinona hän esittää taksipalveluiden vapauttamista.
Toinen esitys koskee valtion tieverkkoa: Berner kaavailee järjestelyä, jossa tieverkko yhtiöitettäisiin valtion kokonaan omistamaan yhtiöön. Yhtiön toiminta rahoitettaisiin käyttömaksuilla. Investointeihin voitaisiin hankkia lainaa mm. Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankeista.
Taksiluvasta yrityskohtainen?
Bernerin mukaan taksiliikenteen yrittäjyyttä helpotettaisiin vaatimuksia keventämällä. Taksiliikennelupa tarvittaisiin yhä, mutta siitä tulisi yrityskohtainen. Ajoneuvo- ja kuljettajakohtaisesta luvasta luovutettaisiin. Taksinkuljettajalle asetettuja vaatimuksia kevennettäisiin.
Esityksen mukaan taksiyrittäjä saisi muutosten myötä vapautta kehittää toimintaansa kysynnän mukaan. Lupakiintiöistä luovuttaisiin ja asemapaikkavelvoite purettaisiin. Taksi saisi ottaa paluukyytiläisiä, mikä tehostaisi järjestelmää.
10 000 euroa vuodessa ilman toimilupaa
Samalla annettaisiin tilaa pienimuotoiselle toiminnalle. Pienimuotoiset henkilö- ja tavarakuljetukset eivät edellyttäisi toimilupaa. Pienimuotoisen toiminnan rajana olisi maksimissaan 10 000 euroa vuodessa, mikä verotettaisiin ansiotulona.
Korkeintaan 40 kilometriä tunnissa kulkevat traktorit voisivat kuljettaa tavaraa ilman lupaa. Henkilö- ja tavarankuljetuksissa vaadittu yrittäjäkurssin suorittaminen poistettaisiin.
Soini ja Terho: Ei käy
Perussuomalaisten ministeriryhmä vastusti taksiliikenteen vapauttamista koskevaa hanketta jo perjantaina. Äänenpainot jyrkkenivät tänään maanantaina. Niin Soini kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) ilmoittivat vastustavansa Bernerin kaavailuita. Soini kirjoitti plokissaan, ettei Bernerin esitys edusta hallituksen kantaa.
– Liikenneministeri Anne Berner on esitellyt näkemyksiään tiedotustilaisuudessa. Nämä ovat ministerin eivät hallituksen kanta, saati perussuomalaisten kanta. Näiltä pohjilta liikennekaari ei mene eteenpäin, Soini kirjoitti.
– Perussuomalaiset ovat yksiselitteisesti taksilupien vapauttamista vastaan. Emme hyväksy villin lännen meininkiä. Hallitusohjelma ei sisällä Bernerin esityksiä eikä hallitus ole niitä käsitellyt. Asioita ei voi viedä eteenpäin ilman yksimielisyyttä hallituksessa. Sitä ei nyt ole, eikä liikennekaari etene, hän jatkoi.
Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ilmoitti sunnuntaina plokissaan, ettei hän hyväksy kenenkään kyttäämistä liikkumista seuraavilla laitteilla, joiden mukaan hän arveli maksuja perittävän.
– Kaukovarjostimet eivät kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan. Jokainen saa ajaa missä tykkää, kunhan liikennesääntöjä noudattaa, Soini kirjoitti viitaten George Orwellin klassikkoteokseen Vuonna 1984.
Ei kytäten
Berner kiisti kyttäystarkoituksen. Hän uskoi liikenne- ja viestintäministeriön päin vastoin valvovan tietosuojan toteutumista.
– Myös taksiliikennettä koskeva esitys lähtee vasta lausunnoille ja siitä voidaan muokata sellainen ratkaisu, jonka myös perussuomalaiset voivat hyväksyä, Berner pohti.
– Timo Soinin kanssa olemme yhtä mieltä siitä, että haluamme nähdä tämän lausuntokierroksen ja nähdä sen palautteen. Haluamme myös nähdä, millä tavalla liikennekaarta, joka on tärkeä kokonaisuus myös perussuomalaisille, voidaan kehittää lausuntokierroksen aikana, Berner otaksui.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini: Perussuomalaiset vastustavat taksilupien peukalointia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää