BBC:n johtaja Tim Davie. Arkistokuvaa. Wikipedia.
Toimitus suosittelee
BBC:n uusi johtaja haluaa palauttaa toimituksen puolueettoman imagon – kieltää toimittajiaan politikoimasta Twitterissä
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uusi johtaja Tim Davie suhtautuu vakavasti mediatalon puolueelliseen imagoon ja aikoo puuttua journalistiensa politikointiin sosiaalisessa mediassa. Yhtiötä on aiemmin syytetty poliittisesta puolueellisuudesta. Uutistoimituksen henkilökuntaa on osallistunut sosiaalisessa mediassa poliittiseen aktivismiin, joka on saanut monet epäilemään merkittävän mediatalon kykyä uutisoida asioista tasapuolisesti ja moniäänisesti. Puolueettoman imagon palauttamisen lisäksi Davie olisi myös valmis karsimaan BBC:n paisunutta ohjelmatarjontaa sekä organisaatiota.
Yhdessä maailman merkittävimmistä mediataloista puhaltaa nyt muutoksen tuulet – tai pikemminkin paluu normaaliin. Näin lupaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uusi johtaja Tim Davie. Mediatalo ryhtyisi toimiin, jotka tähtäävät poliittisesti puolueettoman imagon palauttamiseen ja myös suhteettomasti paisuneen organisaation järkeistämiseen.
Hän ilmoitti henkilökunnalle: “Jos haluat olla mielipidekirjoittaja tai osallistua poliittiseen kampanjointiin sosiaalisessa mediassa, siihen on täysi oikeus, mutta sitä ei voi tehdä BBC:n leivissä.”
Davie sanoi, että henkilökunnan on mukauduttava uusiin sosiaalisen median ohjeisiin, jotka tullaan laittamaan täytäntöön tosissaan.
“Meillä on kiire puolustaa puolueettomuutta ja palata tälle linjalle”.
“Valeuutisten, sosiaalisen median kampanjoiden, mielipidekuplien ja äänekkäiden aktivistimedioiden aikakaudella tämä on meidän näytön paikkamme.”
Maaliskuussa Ison-Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden sanoi, että BBC oli epäonnistunut välittämään journalismissaan kansan muuttuneita näkökulmia mm. brexitin suhteen. Hän peräänkuulutti aitoa puolueettomuutta ja kehotti välttämään yksipuolista “kapeaa urbaania näkökulmaa”.
Davie korosti, ettei kyse ole oikeiston tai vasemmiston puolelle asettumisesta, vaan poliittisten vääristymien välttelystä: “Tässä on kyse siitä, annammeko ihmisille vaikutelman, että näemme heidän maailmansa. Tutkimusten valossa liian moni ajattelee, että edustamme yksipuolista näkökulmaa.”
Lisäksi Davie nosti esille epäkohdan, että julkkistähdet ovat hyödyntäneet asemaansa valtiollisessa mediatalossa yksityisten bisnesintressiensä ajamiseen. Ulkoisten intressien ujuttamiseen talon sisällä tultaisiin hänen mukaansa nyt puuttumaan tiukemmilla ohjeistuksilla.
Erityisen poikkeuksellista on se, miten kriittisesti Davie suhtautuu yleisradioyhtiönsä ohjelmiston ja organisaation laajuuteen. Hänen mukaansa se on kasvanut suhteettomasti perinteiseen lineaariseen televisioon nähden.
“Kentällämme on globaaleja pelureita, joilla on suunnattoman suuret budjetit”, hän sanoi ja peräänkuulutti tarkkaa harkintaa siinä, mihin mediatalon kannattaa ylipäätään lähteä mukaan.
“Olemme olleet liian hitaita lopettamaan sellaista toimintaa, joka ei toimi.”
BBC tuottaa parhaillaan sisältöä televisioon, radioon ja verkkoon 2,4 miljardin punnan, eli noin 2,7 miljardin euron budjetilla. Davie ei näe lyhyellä aikavälillä tarvetta sulkea yhtään kanavaa, mutta hän korostaa tarvetta järkeistää varojen käyttöä. Hänen mukaansa organisaatiossa on liikaa byrokratiaa, henkilöstön määrä on kasvanut suhteettomasti, ja tälle olisi syytä laittaa loppu.
Davie kommentoi myös kriittisesti visioita, joissa BBC perustaisi Netflixin tapaan maksulliseen tilaukseen perustuvan liiketoimintamallin:“Voisimme saada siitä kohtuullisen bisneksen. Ja uskoisin sen pärjäävän hyvin tietyillä asuinalueilla, mutta tällöin olisimme vain yksi mediatalo muiden joukossa, joka palvelee vain tiettyä kohderyhmää.”
Brittien yleisradion käänne on Euroopan mittakaavassa merkittävä ajankohtainen ennakkotapaus ja vertailukohta. Useissa maissa on vastaavaa valtiollista yleisradiotoimintaa, ja keskustelu valtamedian roolista sekä poliittisesta puolueellisuudesta on kuuma poliittinen teema.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turkkila: Median valikoivat faktat eivät kerro koko totuutta
Yhdysvaltalainen Fox News nousi kesällä koko television suurimmaksi kanavaksi
Veteraanitoimittaja, Reporadio-kirjailija Jarmo Viljakainen: Yleisradiossa edelleen voimakas punavihreä suuntaus, hallituksen myötäily on vallannut tilan – ”kiistäminen kuuluu kuvioon”
Leena Meri: Antennit tulee säilyttää – Ylen esitys uhka tiedotukselle kriisiaikana
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää