PS ARKISTO
Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”
Hallituksen työmarkkinauudistukset eivät ole ay-liikkeen mieleen. Valtiovarainministeri Riikka Purra kuitenkin painottaa, että toimilla hallituksen tarkoituksena on saada Suomeen lisää työpaikkoja.
– Työmarkkinoilla on liikaa jäykkyyksiä, kasvu on kituliasta ja talous on rapakunnossa. Toimia on siis tehtävä, Riikka Purra sanoo.
Hallituksen työmarkkinauudistuksiin tyytymätön ay-liike on ilmoituksensa mukaan aloittamassa ensi viikolla järeät työtaistelutoimet.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ja muiden liittojohtajien puheissa on ollut uhkaava sävy, sillä tiistain tiedotustilaisuudessa luonnehdittiin ensi viikolla alkavia lakkoja ”viimeiseksi varoitukseksi”. Eloranta on myös suoraan väläytellyt toimista aiheutuvan vahinkoa kansantaloudelle.
Palkansaajien verotus kevenee
Valtiovarainministeri Purra oudoksuu ay-liikkeen aikeita. Purra katsoo, että kyseessä on pitkälti liittojohtajien valitsema toimintatapa. Purra kehottaakin katsomaan kokonaiskuvaa.
– Katsotaanpa mitä hallitus tekee: helpottaa työllistymistä ja työllistämistä. Esimerkiksi pienyrittäjällä on jatkossa helpommat mahdollisuudet palkata työntekijöitä.
Palkansaajien verotus myös kevenee ensi vuonna lähes 400 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon työttömyysvakuutusmaksun alennus.
– Ensi vuonna työntekijän käteen jäävät tulot kasvavat, kun teemme veronalennuksia. En näkisi, että kenenkään työntekijän tulisi olla erityisen huolissaan näistä toimista, Purra sanoo. Hän oli eilen vieraana MTV3:n Asian ytimessä -ohjelmassa.
Uudistukset verrokkimaiden tasolla
Elorannan ja muiden liittopomojen retoriikka on ollut viime päivinä tuttuun tapaan värikästä. Uhittelun höysteeksi puheissa on ollut reilusti liioittelun makua.
Purra kuitenkin huomauttaa, että työmarkkinauudistukset eivät juuri poikkea Suomen oleellisten verrokkimaiden nykytasosta.
– Uudistukset, joita hallitus toteuttaa, ovat selkeästi valtavirtaa monissa Suomen vertailumaissa, esimerkiksi Pohjoismaissa. Olennaista onkin huomata, että samat uudistukset olisi pitänyt tehdä Suomessa jo aikoja sitten. Toki vaikeaa uudistusten tekeminen on tälläkin hetkellä, kuten nyt nähdään.
Ay-liikkeen retoriikkaan kuuluvat väitteet siitä, että heidän viestiään ei muka kuultaisi. Purra toteaa, että tosiasiassa työmarkkinaosapuolia kuullan laajasti useissa pöydissä ja neuvotteluissa.
– Me teemme hallitusohjelman mukaisia kirjauksia emmekä ole menossa niistä yli. Valmistelu tehdään kolmikantaisesti, ja osapuolet saavat kertoa omia näkemyksiään. Muutosehdotuksiakin saa esittää.
Järjestelmän hyväksikäyttö kuriin
Purra painottaa, että hallitus pyrkii saaman Suomeen lisää työpaikkoja.
– Teemme rakenteellisia uudistuksia, joilla työpaikkojen syntymistä pyritään helpottamaan. Neuvotteluissa on kuultu erilaisia ehdotuksia. Selkävoittoja ei olla hakemassa, mutta nyt isänmaamme Suomi tarvitsee näitä toimia. Työmarkkinoilla on liikaa jäykkyyksiä, kasvu on kituliasta ja talous on rapakunnossa. Toimia on siis tehtävä.
Hallitus pyrkii edistämään vain sellaista työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta, joka vahvistaa julkista taloutta. Jatkossa Suomesta on myös poistuttava, jos työn perässä saapuneen työsuhde päättyy eikä uutta työtä löydy kolmessa kuukaudessa.
Niin sanottua ”kolmen kuukauden sääntöä” on myös kritisoitu, mitä Purra ihmettelee.
– Kritiikki tuntuu ihmeelliseltä, kun kuitenkin puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, joka jo määritelmällisesti viittaa siihen, että tulija on saapunut tekemään töitä. Mikäli henkilö ei ole enää Suomessa töissä, hän ei ole enää työperäinen maahanmuuttaja, joten silloin oikeus oleskella Suomessa päättyy. En myöskään usko, että uudelleen työllistyminen voi olla liian vaikeaa, olemmehan vuosia kuulleet puheita työvoimapulasta.
– Pyrimme tietenkin myös paikkaamaan porsaanreikiä maahanmuuttolainsäädännössä. Teemme toimia, joilla järjestelmämme hyväksikäyttö saadaan loppumaan.
Valmiina päättämään lisätoimista
Hallituksen tavoitteena on valtiontalouden suunnan kääntäminen. Purra on korostanut, että tavoitteen toteuttaminen edellyttää realismin palauttamista talouspolitiikkaan.
Hallitus onkin toteuttamassa jopa kuuden miljardin sopeutukset, joista suorien sopeutuksien osuus on neljä miljardia. Lisäksi tehdään rakenteellisia uudistuksia.
Äskettäin hallitus antoi eduskunnalle ensimmäisen talousarvioehdotuksensa.
– Valitettavasti emme saa vetoapua suhdanteista, ja taivaalla on myös mustia pilviä. Saattaakin olla, että tulemme tarvitsemaan lisätoimia, joista päätetään poliittisesti puoliväliriihessä.
– Pidän myös järkevänä, että hallituspuolueet aktiivisesti seuraavat tilannetta, mihin suuntaan talous kulkee ja miten onnistumme säästöjen ja työllisyystoimien osalta. Olemme valppaita ja valmiina päättämään myös uusista toimista. Mahdollisesti uusia säästöjä ja veroratkaisuja tullaan tarvitsemaan, Purra sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työmarkkinauudistukset Jarkko Eloranta työtaistelut maahanmuuttolainsäädäntö sopeutustoimet kansantalous valtiontalous työpaikat Työmarkkinat työllistyminen Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra SAK Hallitusohjelma Ay-liike Työvoimapula talousarvio verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rostila: Ay-liikkeen uhkailulle ei pidä antaa periksi
Ay-liike ”koijasi ”satojen miljoonien omaisuuden veronmaksajien rahoilla – verovapaita miljoonaosinkoja ohjataan vasemmiston vaalirahoitukseen
Ay-liike manipuloi ensin jäsenistöään PS-vastaisella lokakampanjalla – nyt levitetään vääristelyjä ja puolitotuuksia hallitusohjelman työelämäkirjauksista
SAK-pomo Jarkko Eloranta kaipaa työmarkkinoille lisää väkeä Afrikasta – Rakennusliiton pomoltakin täystyrmäys: ”Ei mitään järkeä”
Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt arvostelevat välikysymyksen jättänyttä oppositiota: Velkaantuminen on nuorten tulevaisuudesta leikkaamista
Lisätoimia julkisen talouden vahvistamiseksi – ”Holtiton velkaantuminen on saatava loppumaan”
Suomen on pakko tasapainottaa julkinen talous – ilman hallitusohjelman toteuttamista se ei onnistu
Valtiovarainministeri Purra: Velkaannumme yli 11 miljardia euroa lisää ensi vuonna – ”Näin emme voi jatkaa”
Perussuomalaisten Antti Kangas: Yrittäjät arvostavat hallituksen vastuullista ohjelmaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää