

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä 19. toukokuuta 2022.
Ay-liike manipuloi ensin jäsenistöään PS-vastaisella lokakampanjalla – nyt levitetään vääristelyjä ja puolitotuuksia hallitusohjelman työelämäkirjauksista
Poliittiseen vasemmistoon kytköksissä oleva ay-liike sekä tunnetut liittojohtajat ovat keväästä saakka tuutanneet julkisuuteen runsaasti joko täysin vääriä tai harhaanjohtavia tietoja ensin perussuomalaisista ja sittemmin hallitusohjelman työelämäkirjauksista. Liittojen jäsenistölle kohdistetussa informaatiovaikuttamisessa on nyt edetty näyttävään uhriutumisvaiheeseen. Nyt liittopomot ovat harmittelevinaan, ettei heidän viestiään muka kuunnella.
Uusi hallitus tekee työllisyyttä vahvistavaa politiikkaa, ja puuttuu myös kannustinloukkuihin, eli eri keinoilla pyritään poistamaan työnteon kannustinongelmia. Jatkossa työnteko siis on entistä kannattavampaa.
Kun lisäksi otetaan huomioon työttömyysvakuutusmaksujen aleneminen, työtulovähennyksen rakenteen muuttuminen sekä polttoaineverotuksen aleneminen, niin palkansaajan verotus myös kevenee ensi vuonna.
Palkansaajia nimellisesti edustavan ay-liikkeen luulisi olevan uudistuksista tyytyväinen, mutta mitä vielä.
Viime keväästä saakka ay-liike sekä tunnetut liittojohtajat SAK-pomo Jarkko Elorantaa myöten ovat tuutanneet ulos sakeaa viestintää, johon on sisältynyt aikamoisesti joko täysin vääriä tai vähintäänkin harhaanjohtavia tietoja – ensin perussuomalaisista, sittemmin hallitusohjelman työelämäkirjauksista.
Syksyn koittaessa ay-liikkeessä on edetty uhriutumisvaiheeseen, jossa liittopomot valittelevat ettei heidän viestiään oteta vastaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä jo keväällä hallitusneuvotteluissa puoluejohtajien nelikko tapasi ja kuuli keskusjärjestöjohtajia, esimerkiksi STTK:n Antti Palolan ja SAK:n Jarkko Elorannan. Lisäksi SAK:n useita asiantuntijoita kuultiin Säätytalolla.
SAK yleisemminkin on jatkossa kuultavana useissa hallituksen perustamissa kolmikantaisissa neuvotteluryhmissä nyt ja tulevaisuudessa.
Ay-liike hyväksyi heikennykset Marinin hallitukselta
Eduskuntavaalien alla ay-liike käynnisti näyttävän informaatio-operaation tarkoituksenaan manipuloida jäsenistöään sekä vaikuttaa äänestyspäätöksiin. Verkkoon ilmestyi vaalistaja-sivusto, jonka alasivulla kerrotaan suoraan, että kyse on SAK:n ja sen jäsenliittojen äänestysaktivointikampanjasta, jonka tavoite on antaa eväitä äänestyspäätöksen tekemiseen.
Vaalistaja-sivustolle on tungettu PS-vastaista propagandaa, kuten väitteitä äänestäjiin kohdistuvasta ”petoksesta.” Lisäksi sivustolla esitellään ehdokkaita, joiden kevään eduskuntavaaleissa väitettiin olevan ”työntekijän puolella”. Perussuomalaisia sivustolta ei juuri löydy, vaan valikoidut ehdokkaat edustavat lähes yksinomaan SDP:ta tai vasemmistoliittoa.
Tosiasiassa perussuomalaisilla on suuri kannatus myös työväestön keskuudessa.
Perussuomalaisten eläköitynyt työmies Matti Putkonen muistuttaa, että pääministeri Sanna Marinin (SDP) hallituksen aikana ay-liike mukisematta hyväksyi yksipuoliset heikennykset kuten eläkeputken tukkimisen ja aktiivimalli kakkosen.
Tässä kohtaa moni saattaa myös ihmetellä, millä tavalla ay-liike oli työntekijän puolella viime vuonna, kun Marinin hallitus runnoi läpi pakkolaiksi kutsutun potilasturvallisuuslain, joka rajoitti hoitoalan ammattilaisten työtaisteluoikeutta. Ay-johtajat tuolloin pitkälti pyrkivät vaikenemaan asian kuoliaaksi.
#pakkolaki #Marin #hallitus pic.twitter.com/knGb4Ofg9g
— Sirkka Vehniälä (@sirkkavehniala) September 15, 2022
Ay-johtajilla demarien jäsenkirja taskussa
Ay-liikkeellä on tunnetusti kiinteä yhteys poliittiseen vasemmistoon. Useat ammattiyhdistysjohtajat edustavat vasemmistoa, kuten SAK-pomo Eloranta, jolla on SDP:n jäsenkirja. Myös esimerkiksi AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko on sosiaalidemokraatti ja toimii Pohjois-Helsingin demarien puheenjohtajana.
Poliittisen kytköksen johdosta ay-liikkeen retoriikkaa tuleekin tarkastella politiikan kontekstissa, ja jäsenistöjensä edustajina esiintyvät liittojohtajat tulee nähdä vasemmistopoliitikkoina – mitä he puoluejäsenyyksiensä kautta luonnollisesti myös ovat.
Vasemmistolla ja ay-liikkeellä on asuntosijoitusyhtiö Kojamon kautta toisiinsa myös taloudellinen kytkös, mikä hyödyttää kaikkia siihen sidoksissa olevia – veronmaksajan kustannuksella.
Kuvio toimii siten, että veronmaksaja maksaa vuosittain valtavat summat asumistukea Kojamolle, jonka ay-liitot omistavat. Liitot puolestaan maksavat rahaa vasemmistopuolueille.
Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien alla MTV:n selvityksessä kävi ilmi, että sekä SDP:n että vasemmistoliiton ehdokkaista enemmistö kertoi saavansa vaalirahaa joko ammattiliitolta tai -yhdistykseltä.
Vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen yhteinen rahantekokone nousee säännöllisin väliajoin keskusteluun sekä sosiaalisen että perinteisen median puolella. Monimutkaista kuviota avaa osuvasti Twitter-nimimerkin julkaisu:
Sitä, että SAKSDP:n veroparatiisin rakenteisiin pesiytynyt propagandamylly haarakonttoreineen pyrkii sementoimaan valtansa ja ikuisen elatuksensa duunarin selkänahasta. pic.twitter.com/Hab2iwist6
— Dystocracy (@Dystocracycrew) June 30, 2023
Hallitusohjelma ei kajoa yleissitovuuteen
Perussuomalaisten Putkonen muistuttaa, että pitkälti perussuomalaisten ansiosta hallitusneuvotteluissa työehtosopimusten yleissitovuus onnistuttiin säilyttämään ja ay-liikkeen roolia ei heikennetty, mikä ilmenee esimerkiksi liittojen edustajien kuulemisina.
Putkonen on tällä viikolla korjannut ja oikonut useita ay-liikkeen piirissä leviäviä vääristelyjä hallitusohjelman kirjauksista. Etenkin demarit ovat puhuneet ”sairaussakosta”, ikään kuin jatkossa kaikille aloille tulisi sairausajan ensimmäinen päivä palkattomaksi.
Putkonen huomauttaa, että hallitusohjelman kirjaus puhuu muuta.
-Sairausajan palkkaa muutetaan siten, että ensimmäinen sairauspoissaolopäivä on omavastuupäivä, jolta työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa, ellei työehto- tai työsopimuksessa ole toisin sovittu. Omavastuupäivää ei sovellettaisi viiden vuorokauden tai sitä pidempiin sairauslomiin, eikä silloin kun työkyvyttömyys johtuu työtapaturmasta tai ammattitaudista. Käytännössä nykyinen järjestelmä säilyy, Putkonen sanoo, ja huomauttaa, että sairausloma-ajan palkasta on jo nykyisellään mahdollista sopia lähes kaikilla aloilla toisin.
-Kirjauksella mahdollistetaan toisinsopiminen sille 10 prosentille, jotka eivät asiaa voi sopia tällä hetkellä.
Työsopimusten perusteettomista ketjutusta ei sallita
Huolimatta siitä, että hallituksen toimien seurauksena muun muassa duunarin verotus kevenee, ja työllistämisen kynnys alenee, ay-johtajat yleisesti väittävät hallituksen toimien olevan ”heikennyksiä” työntekijälle.
Määräaikainen työsopimus, joka on korkeintaan vuoden mittainen, ei vaadi jatkossa erityistä perustetta, mitä on väitetty heikennykseksi. Putkonen huomauttaa, että ay-liike tarkoituksella jättää olennaisen vastinparin kertomatta.
-Samalla lainsäädännöllä varmistetaan, ettei työsopimusten perusteetonta ketjuttamista sallita, joka on ollut monilla aloilla todella iso ongelma. Tämän varmistamiseksi on ay-liikkeellä keskeinen rooli, kun lain perusteluosiota tehdään.
-Tällä toimella halutaan lisätä työpaikkojen tarjontaa alentamalla kynnystä palkata työntekijöitä. Suomessa on yli 274 000 alle 10 henkilöä työllistävää yritystä. Näihin pieniin yrityksiin uudet työpaikat todennäköisesti syntyvät, jos yrittäjillä on uskallusta palkata. Varsinkin ensimmäisen rekrytoinnin kynnys on korkea.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


SAK-pomo Jarkko Eloranta kaipaa työmarkkinoille lisää väkeä Afrikasta – Rakennusliiton pomoltakin täystyrmäys: ”Ei mitään järkeä”

Mäkelä: SAK käyttää omia jäseniään välikappaleena hyväpalkkaisten ay-pomojen sekä vasemmistopuolueiden vallan pönkittämiseen

Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”

Seppänen hallitusohjelman työelämäuudistuksista: “Tavoitteena on nimenomaan lisätä työpaikkoja”

Ruohonen-Lerner vaatii lisää avoimuutta vaalirahoitukseen: “Avoimuus on tie kohti oikeudenmukaista yhteiskuntaa”

Vasemmisto lietsoo joukkoja poliittisiin lakkoihin, hallitus peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua: Käy kalliiksi yhteiskunnalle

Presidentinvaalien kampanjabudjetit paisuneet valtaviksi – Strandman: Murentaako vaalirahoitus demokratiaa?

Vigelius: Vasemmisto ei ole Suomen, vaan vaalirahoittajiensa asialla

Bergbom: STTK:n pääekonomisti tarjoaa jääkylmää kyytiä palkansaajille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää