Yhä useampi suomalainen on vailla vakinaista asuntoa. Kohtuuhintaisten asuntojen pula näkyy suoraan asunnottomuuden kasvuna. Ongelma on erityisen vakava pääkaupunkiseudulla ja suurten kaupunkien ympäristössä.
– Mua ottaa päähän, kun mua katsotaan kuin halpaa makkaraa, asunnoton Antti myöntää.
Väkevän elämän jäljet näkyvät vajaa nelikymppisessä Antissa. Nuhruisten vaatteiden lisäksi hänen vasemman kämmenselkänsä arpi näkyy selvästi. Se on vielä arka puukotuksen jäljiltä.
– On mua myös ammuttu ja hakattu. Viimeiseksi emäntäni (Nea) ex-mies. Puolustin naistani, niin kuin kuka tahansa tekisi, hän kertoo.
Kadulla Antti on asunut viimeisten kuuden vuoden aikana useasti.
– Välillä on ollut jotain kaverien kämppiä käytössä, mutta suurimmaksi osaksi olen joutunut majoittumaan pesutuvissa ja rappukäytävissä.
Kello kymmenen jälkeen
Antin mukaan taloyhtiön pesula on kodittomalle huonoista vaihtoehdoista se paras, varsinkin talvella.
– Parempi nahkean kostea ilma kuin 30 asteen pakkanen, hän sanoo.
Antti kertoo, että tavallisesti taloyhtiöiden sähkölukko sulkee pesulan oven kello 22 jälkeen, jolloin tupa on lähes varmasti tyhjä – jollei joku muu kaveri ole sinne jo eksynyt.
– Viime talvena sain usein majoituttua yhden tutun “entisen kodittoman” taloyhtiön pesulassa. Hän jätti pesuharjan varren oven rakoon, jotta pääsin livahtamaan sisään yhdessä emäntäni kanssa, Antti kuvailee.
Kadulla on oma hierarkiansa
Haastattelun aikana Antti kaivaa hupparinsa sisältä metallisen pampun, jota hän käyttää, jos tilanne sitä vaatii. Kadulla on oma hierarkiansa. Ajoittain majapaikoista ja alkoholijuomista syntyy kiistaa. Antti kertoo olevansa vahvoilla.
– Helpompi täällä kadulla on pärjätä kuin linnassa. Mua kunnioitetaan, sillä maineeni tiedetään. Ruma elämä on ottanut paljon, mutta antanut mulle myös keinot selviytyä, hän luonnehti kymmennen vuoden mittaista vankila-aikaansa.
– Tällä hetkellä olen jokseenkin ylpeä siitä, että olen pysynyt kuusi vuotta pois linnasta. Pelkään kuitenkin, että tilanne ei ole pysyvä. Jos en pian saa rahaa, joudun rahoittamaan elämääni taas pirikaupalla, hän sanoo vakavana.
Vankilakierre vei mukanaan
Vankilakierre imaisi Antin parikymppisenä. Sitä ennen Antti eli satakuntalaisesssa pikkukaupungissa tavallista nuoren elämää. Hän pelasi jääkiekkoa ja harrasti yleisurheilua.
Antin mukaan jokin vaan meni pieleen ja kerta toisensa jälkeen “ryhdistäytymisestä” tuli hankalampaa. Ensimmäinen tuomio tuli tapon yrityksestä.
– Sen jälkeen urani on kulkenut Jokelan, Riihimäen, Kakolanmäen, Sörnäisten ja Katajanokan läpi. Tuomiot ovat tulleet niin huumausaineiden myynnistä kuin väkivaltaisista teoista, hän sanoo.
Kuun alku – rahat meni jo
Antti saa toimeentulotukea, josta pakollisten vähennysten jälkeen jää käteen 95 euroa koko kuukauden menoihin; ruokaan, puhelinlaskuun ja muihin tavallisiin arjen kuluihin.
– 95 euroa riittää muutaman tunnin. Ensin maksan velat kavereille ja loppurahalla ostan prepaid-aikaa puhelimeen, hän kertoo.
Rahattomana Antin päivät kuluvat huonosti. Työnhakuun ei ole aikaa, sillä arki kuluu selviytymiseen. Ruokaa ei ole varaa ostaa, joten se täytyy varastaa.
– Juoksumokan eli ilmaisen pahvikahvin saa näppärästi mukaan aamuruuhkaiselta kioskilta. Tietyissä ruokakaupoissa on keskipäivällä sopivasti porukkaa, joten lounastarpeetkin saa helposti mukaan. Usein kuitenkin ostan jotain halpaa epäilyn hälventämiseksi, hän kertoo.
Haastateltujen nimet on muutettu. Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2014 -lehdessä.