MATTI MATIKAINEN
Syrjäytyneen tarina: “Ruokaa ei ole varaa ostaa, joten se täytyy varastaa”
Yhä useampi suomalainen on vailla vakinaista asuntoa. Kohtuuhintaisten asuntojen pula näkyy suoraan asunnottomuuden kasvuna. Ongelma on erityisen vakava pääkaupunkiseudulla ja suurten kaupunkien ympäristössä.
– Mua ottaa päähän, kun mua katsotaan kuin halpaa makkaraa, asunnoton Antti myöntää.
Väkevän elämän jäljet näkyvät vajaa nelikymppisessä Antissa. Nuhruisten vaatteiden lisäksi hänen vasemman kämmenselkänsä arpi näkyy selvästi. Se on vielä arka puukotuksen jäljiltä.
– On mua myös ammuttu ja hakattu. Viimeiseksi emäntäni (Nea) ex-mies. Puolustin naistani, niin kuin kuka tahansa tekisi, hän kertoo.
Kadulla Antti on asunut viimeisten kuuden vuoden aikana useasti.
– Välillä on ollut jotain kaverien kämppiä käytössä, mutta suurimmaksi osaksi olen joutunut majoittumaan pesutuvissa ja rappukäytävissä.
Kello kymmenen jälkeen
Antin mukaan taloyhtiön pesula on kodittomalle huonoista vaihtoehdoista se paras, varsinkin talvella.
– Parempi nahkean kostea ilma kuin 30 asteen pakkanen, hän sanoo.
Antti kertoo, että tavallisesti taloyhtiöiden sähkölukko sulkee pesulan oven kello 22 jälkeen, jolloin tupa on lähes varmasti tyhjä – jollei joku muu kaveri ole sinne jo eksynyt.
– Viime talvena sain usein majoituttua yhden tutun “entisen kodittoman” taloyhtiön pesulassa. Hän jätti pesuharjan varren oven rakoon, jotta pääsin livahtamaan sisään yhdessä emäntäni kanssa, Antti kuvailee.
Kadulla on oma hierarkiansa
Haastattelun aikana Antti kaivaa hupparinsa sisältä metallisen pampun, jota hän käyttää, jos tilanne sitä vaatii. Kadulla on oma hierarkiansa. Ajoittain majapaikoista ja alkoholijuomista syntyy kiistaa. Antti kertoo olevansa vahvoilla.
– Helpompi täällä kadulla on pärjätä kuin linnassa. Mua kunnioitetaan, sillä maineeni tiedetään. Ruma elämä on ottanut paljon, mutta antanut mulle myös keinot selviytyä, hän luonnehti kymmennen vuoden mittaista vankila-aikaansa.
– Tällä hetkellä olen jokseenkin ylpeä siitä, että olen pysynyt kuusi vuotta pois linnasta. Pelkään kuitenkin, että tilanne ei ole pysyvä. Jos en pian saa rahaa, joudun rahoittamaan elämääni taas pirikaupalla, hän sanoo vakavana.
Vankilakierre vei mukanaan
Vankilakierre imaisi Antin parikymppisenä. Sitä ennen Antti eli satakuntalaisesssa pikkukaupungissa tavallista nuoren elämää. Hän pelasi jääkiekkoa ja harrasti yleisurheilua.
Antin mukaan jokin vaan meni pieleen ja kerta toisensa jälkeen “ryhdistäytymisestä” tuli hankalampaa. Ensimmäinen tuomio tuli tapon yrityksestä.
– Sen jälkeen urani on kulkenut Jokelan, Riihimäen, Kakolanmäen, Sörnäisten ja Katajanokan läpi. Tuomiot ovat tulleet niin huumausaineiden myynnistä kuin väkivaltaisista teoista, hän sanoo.
Kuun alku – rahat meni jo
Antti saa toimeentulotukea, josta pakollisten vähennysten jälkeen jää käteen 95 euroa koko kuukauden menoihin; ruokaan, puhelinlaskuun ja muihin tavallisiin arjen kuluihin.
– 95 euroa riittää muutaman tunnin. Ensin maksan velat kavereille ja loppurahalla ostan prepaid-aikaa puhelimeen, hän kertoo.
Rahattomana Antin päivät kuluvat huonosti. Työnhakuun ei ole aikaa, sillä arki kuluu selviytymiseen. Ruokaa ei ole varaa ostaa, joten se täytyy varastaa.
– Juoksumokan eli ilmaisen pahvikahvin saa näppärästi mukaan aamuruuhkaiselta kioskilta. Tietyissä ruokakaupoissa on keskipäivällä sopivasti porukkaa, joten lounastarpeetkin saa helposti mukaan. Usein kuitenkin ostan jotain halpaa epäilyn hälventämiseksi, hän kertoo.
Haastateltujen nimet on muutettu. Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2014 -lehdessä.
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää