

Asumisen aravatuki valuu sijoittajille
Valtion asuntorahoitus Arava avasi sotien jälkeen tavallisille ihmisille mahdollisuuden omistusasuntoon. Hyvin toiminut järjestelmä romutettiin kaksikymmentä vuotta sitten.
Rahat ohjattiin ”yleishyödyllisille” rakennuttajille vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakentamiseen. Näistä suurimmat ovat ammattiliittojen ja eläkeyhtiöiden omistamat VVO ja SATO. Joukkoon on hyväksytty myös yksityisiä sijoittajia, kuten Avain ja TA-Yhtymä. Näin kuntien rinnalle aravatalojen suuromistajiksi on noussut kiinteistösijoittajia, jotka ovat vain muodollisesti yleishyödyllisiä. Nämä sijoittajat tekevät valtion tuella huippuvoittoja. Ne kiertävät aravalakien määräyksiä omakustannushintaan perustuvasta vuokrien ja asumisoikeustalojen vastikkeiden kohtuullisuudesta.
Yleishyödyllisyyden nimissä aravavuokria ja vastikkeita myös tasataan. Käytännössä se tarkoittaa huippuun nostettua asumisen hintaa kasvukeskuksissa. Tasausta perustellaan heikommin kannattavien kohteiden vuokrien kompensoimisella halututumpien alueiden asukkaiden kustannuksella. Tosiasiassa tasausta käytetään tekosyynä voittojen keräämiseksi asukkailta yleishyödyllisyyteen vedoten. Esimerkiksi suurimman asumisoikeustalojen omistajayhtiön Asokotien voitto vuonna 2011 oli 23 miljoonaa. Joka viides asukkailta kerätty euro kilahti sijoittajien kassaan. Vuokrataloihin keskittyvän VVO:n tili oli vieläkin suurempi.
Voitot piilotetaan verottajalta
Aravatalojen omistajien voitot piilotetaan verottajalta ja julkisuudelta tilinpäätöskikkailulla. Siten ne valmistaudutaan jakamaan osinkoina sijoittajaomistajille heti kun aravasäädöksistä vapautuminen tekee sen mahdolliseksi. Esimerkiksi käy yksityisomistuksessa oleva TA–Asumisoikeus Oy. Yhtiö perustettiin 1990-luvulla Keskusta-puoleen kylkeen, ja se omistaa yli 6 000 asumisoikeusasuntoa. Näillä se teki 6,4 miljoonan euron tuloksen vuonna 2010. Sitä hallitsevat ainoastaan kahdeksan tuhannen euron pääomasijoituksen tehneet sijoittajaomistajat. Asukkaat ovat sijoittaneet yhtiön omaan riskipääomaan 115 miljoonaa euroa. Heillä ei ole mitään päätösvaltaa yhtiökokouksessa.
Vuokra- ja asumisoikeustalojen ”yleishyödylliset omistajat” ovat poistot ylittävillä korjausvarauksilla ja poistoeron muutoksella välttäneet verot ja keränneet runsaat kassavarat. Yhtiöiden varaukset ja kassat ovat selvästi ylimitoitettuja tuleviin korjaustarpeisiin sekä lainanlyhennyksiin nähden. Ne myös laiminlyövät rahojen käyttämisen korjauksiin.
Asukkaille äänioikeus
Välitön ratkaisu huutavien epäkohtien korjaamiseksi on aravavuokrien ja vastikkeiden tasauksesta luopuminen. Kunnilla on valta kieltää yleishyödyllisiä omistajia perimästä kohtuulliset asumiskulut ylittäviä vuokria. Asumisoikeusasukkaille on myös annettava äänioikeus talojensa omistajayhtiöissä, koska he ovat maksaneet noiden yhtiöiden omat pääomat.
Aravassa ei valtion asumiseen ohjaama tuki enää hyödytä asukkaita vaan kiinteistöjen omistajia. Perussuomalaisten tavoitteena kunnallisvaaleissa on saada kunnat käyttämään aravalakien antamaa valtaa puuttua kohtuuttomiin vuokriin. Samalla on kuntien lisättävä omaa vuokra-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen tuotantoaan.
Jukka Kilpi
Liiketoiminnan etiikan dosentti
Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää