Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Opiskelijoiden asumistuen siirto Kelalle ohjaa opiskelijoita pois edullisista kimppakämpistä, joissa asumisen tukeminen olisi yhteiskunnalle halvinta, kirjoittaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola blogillaan.
Muutos ohjaa opiskelijat vuokraamaan yksiöitä ja jopa kaksioita, joihin asumistukea saa hankaluuksitta ja paljon enemmän kuin ennen. Samalla kysyntää ohjautuu pois isoista yhteiskäytössä olevista vuokra-asunnoista, joita on hyvin tarjolla, kohdistumaan pieniin vuokra-asuntoihin, joista on pulaa, Metsola kirjoitti.
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen vastasi tiedotteessa Metsolan arvosteluun, että ”Kela on käynnistänyt sosiaaliturvan uudistamiseen liittyvän valmistelun siitä, miten sosiaaliturvaa yhdenmukaistetaan. Yksi kohde on yhtenäisen perhekäsitteen käyttäminen eri etuuksissa. Lopulta kaikki on kiinni lainsäätäjistä, joiden tahtoa Kela etuuksien osalta toimeenpanee.”
Kela maksoi vuonna 2016 asumistukia 1,9 miljardia euroa. Summa on 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Ruokakuntia, jotka saivat yleistä asumistukea, oli vuoden 2016 lopussa 267 400, ja määrä oli ennätyksellisen suuri. Kelan mukaan sen maksamien asumistukien piirissä oli vuoden lopussa lähes 860 000 henkilöä.
– Kun asumistuesta keskustellaan, kysymys on todella suuren mittaluokan asiasta. Niin käytettyjen yhteiskunnan varojen, tuesta riippuvaisten henkilöiden lukumäärän kuin asuntomarkkinoiden tasapainonkin kannalta, Metsola toteaa blogillaan.
Metsolan mukaan toistaiseksi on jäänyt vähälle huomiolle se, että yleisen asumistuen vinouttava ja edullisten asumismuotojen etsimistä vähentävä vaikutus ei koske pelkkiä opiskelijoita.
– Se koskee kaikkia yksin asuvia yleistä asumistukea saavia suomalaisia. Ruokakunta-käsitteen vanhanaikainen ymmärtäminen käytännössä estää heidänkin asumisensa sekä heille itselleen että yhteiskunnalle edullisissa kimppakämpissä, vaikka omaa halua olisi. Ei ihme, että asumistukikulut kasvavat huimaa vauhtia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Lue lisää