Takseja Helsinigssä 16. tammikuuta 2020.
Asema-aukion taksikaaos jatkuu Helsingissä – reviirikiistat johtaneet nyrkkitappeluihin
Kiistelty taksilain uudistus on ollut asiakkaiden kannalta monin tavoin huono: hinnat ovat nousseet, taksien saatavuus maaseudulla on heikentynyt ja alalle tulleiden uusien yrittäjien ammattitaidossa on usein vakavia puutteita. Myös hinnoitteluperusteiden kanssa voi usein tulla ikäviä yllätyksiä. Selvimmin uuden taksilain aiheuttama myllerrys näkyy Helsingin paraatipaikalla, Asema-aukion taksiasemalla, jossa pahimmillaan taksikuskit tappelevat keskenään kyydeistä nyrkein.
Taksilain uudistus on lisännyt taksien määrää kaupungeissa, mutta tarjonnan lisääntyminen ei johtanutkaan hintojen laskuun, vaan taksikyydin hinta on pikemminkin noussut, kirjoittaa MTV Uutiset. Hintojen nousu näkyy erityisesti Etelä-Suomen kasvukeskuksissa, joissa taksien määrä on jopa tuplaantunut, mutta samalla hintahaitari on leventynyt, joten asiakkaan on oltava tarkkana taksia valitessaan.
Kesällä 2018 voimaan tullut uudistus laadittiin keskustalaisen liikenneministeri Anne Bernerin johdolla ja se höllensi merkittävästi taksialan sääntelyä. Alalle ilmaantui paljon uusia toimijoita, joista monet ovat maahanmuuttajataustaisia. Käytännössä taksiuudistus on kuitenkin tuonut mukanaan melkoisia ongelmia hinnoittelun epämääräisyyteen, kuljettajien ammattitaitoon ja veronkiertoepäilyihin liittyen.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan nykyisen taksilain epäkohtiin ollaan puuttumassa nopealla aikataululla. Hinnoitteluvapautta ei haluta rajoittaa, mutta pimeiden kyytien ajamista pyritään saamaan kuriin. Myös asiakkaiden kokema turvattomuuden tunne ja taksien huonontunut saatavuus pikkupaikkakunnilla huolettavat liikenneministeriä.
Ongelmia on ollut myös Kela-kuljetusten ja sote-taksien osalta. Suomen Uutiset kertoi Kela-kuljetusten kilpailuttamisen aiheuttamista ongelmista äskettäin laajassa artikkelissa.
Uudet tulokkaat vallanneet Asema-aukion taksialueen
Helsingin rautatieaseman vieressä oleva Asema-aukion taksialue on yksi niistä paikoista, joissa taksiuudistuksen negatiiviset seuraukset näkyvät selvimmin. Alalle tulleet uudet toimijat ovat vallanneet taksialueen kokonaan, ja pahimmillaan reviirikiistat jonoissa johtavat nyrkkitappeluihin, joita esittäviä videoita on kiertänyt sosiaalisessa mediassa. Valtaosa taksialan uusista tulokkaista Helsingissä on maahanmuuttajataustaisia.
– On ihan ymmärrettävää, että nämä niin sanotut vapaat taksiyrittäjät kerääntyvät Asema-aukiolle odottamaan kyytejä, koska heillä ei liene mitään yhteistä ajonvälitystoimintaa, eräs helsinkiläinen taksiyrittäjä kertoo Suomen Uutisille.
Kyseinen helsinkiläismies toimii kolmen auton taksiyrittäjänä ja on Taksi Helsingin osakas. Hän haluaa esiintyä tässä haastattelussa nimettömänä.
Ongelmaksi nousee se, että uusien yrittäjien suuri määrä ja omaperäinen jonotuskulttuuri estävät vanhan lain mukaisten yrittäjien taksien pääsyn Asema-aukiolle. Esimerkiksi Taksi Helsingin autot eivät käytännössä pääse Asema-aukiolle lainkaan. Tilaa ei kertakaikkiaan ole. Tai jos alueelle pääsee, uudet toimijat eivät anna tilaa poistua alueelta asiakkaan kanssa, jos auto sattuu olemaan jonossa jäljempänä. Asiakkaan oikeus valita itselleen mieluisa taksi ja kuljettaja ei siis toteudu.
– Tarjolla on lähes ainoastaan näitä uusia toimijoita, joiden paikallistuntemus, laskutusperusteet ja muu osaaminen ovat uuden lain takia toiveajattelua tai täysi vitsi.
– Usein asiakkaalle myös huudellaan aggressiivisesti, mikäli hän yrittää valita jonon keskeltä itselleen sopivan taksin, helsinkiläinen taksiyrittäjä kertoo.
Hän pitää maahanmuuttajakuljettajien välisiä nyrkkitappeluita erittäin huonona asiana Helsingin julkisuuskuvan kannalta.
– Rautatieasema on portti ulkopaikkakuntalaisille ja turisteille Suomen pääkaupunkiin.
Yksinkertainen ratkaisu: omat jonot
Taksiyrittäjä tarjoaa Asema-aukion kaaokseen yksinkertaisen mutta toimivan ratkaisun: kaikille toimijoille pitäisi laittaa oma kaista eli jono, kuten esimerkiksi lentoasemalla on jo tehty. Tällöin asiakkaan valintaoikeus toteutuisi.
– Siitä pitää lähteä, että asiakas valitsee haluamansa taksin, yrittäjä korostaa.
– Tällä ei ole tarkoitus ottaa kantaa, että kuka saa olla missäkin. Kenenkään bisnestä ei rajoiteta, mutta kaikki odottaisivat omissa jonoissaan.
Asema-aukio on Helsingin kaupungin aluetta, joten päätös on virkamiesten käsissä. Taksiyrittäjä kertoo, että Taksi Helsinki olisi yrittänyt ehdottaa erillisten jonojen muodostamista alueelle, mutta virkamiestasolla aloite on tyrmätty.
Aikooko kaupunki kilpailuttaa Asema-aukion?
Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen vahvistaa, että tunnusteluja on ollut kaupungin suuntaan, mutta sieltä ei ole saatu vastakaikua. Kantonen siirtää pallon myyntipäällikkö Juhani Pitsingille, joka myöntää, että nykytilanne Asema-aukiolla muistuttaa villiä länttä.
– Taksi Helsingillä on intressinä pystyä tarjoamaan omille asiakkailleen toimiva taksipalvelu myös Asema-aukiolla, Pitsinki kertoo Suomen Uutisille.
– Nyt Taksi Helsingin taksit eivät kertakaikkiaan mahdu tietyille asemille. Jos asiakas haluaa tutun firman taksin rautatieasemalle, hänen on tilattava se jollekin lähikadulle.
Myyntipäällikkö Juhani Pitsinki uumoilee, että Helsingissäkin on tulossa vilkkaimpien taksialueiden kilpailutus Tukholman malliin.
Helsingin Satama on jo ilmoittanut uudistavansa Katajanokan sekä Länsiterminaalin taksipalveluita siten, että terminaalialueilla varataan yksi taksikaista pelkästään tarjouskilpailun voittaneille tarjoajille. Toinen kaista jää muiden taksipalveluiden tuottajien käyttöön.
Helsingin kaupungilta ei löytynyt ketään virkamiestä kommentoimaan asiaa Suomen Uutisten sitkeistä yrityksistä huolimatta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Juhani Pitsinki Taksi Helsinki Jari Kantonen liikenneministeriö taksit taksilaki Anne Berner Timo HArakka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rikolliset ovat hälyttävän usein ruotsalaisen taksin puikoissa – erityisen usein kyse on seksuaalirikollisesta
Traficom perunut yli 2 000 taksilupaa – puuttuvia Y-tunnuksia, vajetta ammatillisen pätevyyden osoittamisessa ja vilunkia yrittäjäkokeessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää