

Kuva: Jere Liikanen.
Arvosteli maahanmuuttajien lukutaitokoulutusta – sai potkut opiston johtokunnasta
Laura Huhtasaaren koulutwiitistä nostetun kohun yhteydessä keskusteltiin paljon koulujen politisoitumisesta. Otavan Opiston tapahtumasarja todistaa, että koulut on todellakin politisoitu lisäämällä lakiin ja opetussuunnitelmiin vaatimus monikulttuurisuuden edistämisestä, jota koululaitoksen piirissä toimivilla ihmisillä ei ole oikeutta kritisoida.
Tapahtumat saivat alkunsa keväällä, kun mikkeliläisessä Otavan Opistossa keskusteltiin 17-vuotta täyttäneille maahanmuuttajille tarkoitetun lukutaitokoulutuksen aloittamisesta. Jo aiemmin opistossa on järjestetty aikuisten maahanmuuttajien perusopetusta. Opiston liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Jere Liikanen (ps.) arvosteli esitettyä suunnitelmaa maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutuksesta. Asiasta noussut kohu on nyt johtanut siihen, että Liikanen on erotettu johtokunnasta.
Opetussuunnitelman mukaan lukutaitokoulutus “on tarkoitettu kotoutumisen tueksi sellaisille maahanmuuttajille, joilla ei ole omassa kotimaassaan tai muualla ollut mahdollisuutta saada riittävästi koulutusta ja yleissivistystä, jotta he voisivat selviytyä suomalaisen yhteiskunnan asettamista haasteista opiskelulle, työssäkäynnille sekä käytännön arjen toiminnoille. Henkilö voi olla esimerkiksi kulttuurista jossa ei ole omaa kirjoituskulttuuria, vain suullinen perinne.”
“Räikeää valtion varojen tuhlausta”
Jere Liikanen piti koulutusta räikeänä veronmaksajien ja valtion varojen tuhlauksena. Hänen mielestään koulutuksen vähimmäisvaatimukset ovat aivan liian matalalla suhteutettuna koulutuksen kestoon ja valtiolta saatavan tuen määrään.
Liikanen kertoo, ettei missään tapauksessa vastusta kaikkea maahanmuuttajakoulutusta. Tässä tapauksessa vain kohderyhmä oli väärä.
– Mielestäni resurssit tulisi suunnata sellaisiin ihmisryhmiin, jotka tilastojen valossa kykenevät sulautumaan yhteiskuntamme toimiviksi jäseniksi, Liikanen toteaa Suomen Uutisille.
Turvallisuusuhkia
Lisäksi Liikanen oli huolissaan turvallisuusuhkista, jotka liittyvät kyseisen kohderyhmän tuomiseen kaupungin keskustaan nuorten lasten koulujen läheisyyteen. Liikanen viittaa erityisesti seksuaalirikosten riskiin. Lähteenään Liikanen oli käyttänyt Poliisiammattikorkeakoulun raportteihin sisältyviä tilastoja maahanmuuttajien rikoksista. Osa näistä aikuisopiskelijoista on jo saanut oleskeluluvan Suomeen, osalla turvapaikkaprosessi on vielä kesken.
– En koskaan saanut selkeää vastausta kysymykseeni, koulutetaanko ryhmissä myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, Liikanen kertoo.
– Maahan tuleville ihmisille tulee opettaa kieli ja kulttuuri. Mutta ei ole hyvä sijoittaa heitä lasten viereen, Jere Liikanen jatkaa.
– Parasta olisi, jos koulutus järjestettäisiin esimerkiksi vastaanottokeskuksissa. Siellä saataisiin valvottua, minkälaisia henkilöitä siellä on seassa.
Opetushallituksen ohjeiden mukaan opiskelijoille opetetaan myös ”yhteiskuntataitoja”, jotka pitävät sisällään muun muassa ihmisoikeudet, lastenoikeudet, tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden. Liikanen pitää epätodennäköisenä, että maahanmuuttajien arvomaailmaa, johon he ovat kasvaneet, voidaan tälläisellä koulutuksella muuttaa.
Liikanen jätti Otavan Opiston liikelaitoksen johtokunnan kokouksen pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä. Hieman myöhemmin Mikkelin perussuomalaisten valtuustoryhmä julkaisi Uudessa Suomessa blogikirjoituksen, jossa jatkettiin kyseisen koulutuksen arvostelua. Kirjoituksen toinen allekirjoittaja oli Jere Liikanen, joka käytti siinä titteliä “Otavan Opiston puheenjohtaja”.
Johtokunnan puheenjohtajan tittelillä annettu julkinen kritiikki maahanmuuttajakoulutusta kohtaan herätti kovan vastareaktion. Otavan Opiston henkilökunta irtisanoutui johtokunnan puheenjohtajan mielipiteistä ja paikallislehti Länsi-Savon päätoimittaja vaati Liikasen erottamista.
“Huolia ei olisi saanut tuoda julki”
Jälkeenpäin ajatellen Liikanen myöntää tehneensä virheen käyttäessään puheenjohtajan titteliään. Hän julkaisisi yhä saman kritiikin, mutta allekirjoittaisi sen perussuomalaisten valtuustoryhmän sihteerinä. Liikasen mukaan tittelin käyttö väärässä yhteydessä on suurin syy sille, että hänet kammettiin puheenjohtajan paikalta.
– Kukaan ei ole virallisesti kiistänyt ilmituomiani huolia tai tilastoja. Olenkin saanut kuvan, että ihmiset tietävät minun olevan oikeassa, mutta en vain olisi saanut tuoda asiaa julki, Liikanen sanoo.
– Erottamista edeltäneessä valiokuntakuulemisessa minulta kysyttiin, olenko rasisti ja koenko olevani kykenevä jatkamaan puheenjohtajana.
– Vastasin kysymyksiin: Ei, en ole rasisti. Koen olevani kykenevä jatkamaan tehtävässä, Jere Liikanen kertoo.
Opiston ja sen henkilökunnan toiminta on Liikasen mielestä ollut muilta osin erinomaista.
Kasvubisnestä
Johtokunnan ex-puheenjohtaja Liikasen mukaan maahanmuuttajakoulutus on ollut Otavan Opiston liikelaitokselle kasvubisnestä. Opiskelijoiden määrä on viisinkertaistunut vuodesta 2015 yli sataan.
– Viimeisimpien tietojeni mukaan uusi luku- ja kirjoitustaidottomien ryhmä on 20 oppilasta. Mikäli olen lukenut tilannetta rivien välistä oikein, ryhmiä halutaan kahmia tulevaisuudessa vielä lisää, Liikanen kertoo.
Jos koulutus on hyväksytty osaksi kotoutumissuunnitelmaa, valtio korvaa kaikki siitä aiheutuneet kulut Otavan Opistolle. Suomen Uutiset ei tavoittanut lomalla olevaa opiston rehtoria, eikä kukaan muukaan opistolla suostunut kommentoimaan tarkkoja opiskelijamääriä ja opiston maahanmuuttajakoulutuksesta saamia tuloja.
Opiskelijalle koulutus on ilmainen. Opiskelija saa opetuksen ja oppimateriaalin lisäksi maksuttoman lounaan ja päiväkahvin.
Monikulttuurisuuden tukeminen määrätty laissa
Kaupunginhallitus erotti lokakuun alussa Liikasen luottamuspulaan vedoten. Päätöksessään kaupunginhallitus toteaa, että “lain mukaan vapaan sivistystyön on tuettava muun muassa yhteiskunnan eheyttä, tasa- arvoa, monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä.”
Koska monikulttuurisuuden tukeminen koulutuksessa on määritelty laissa, Otavan Opiston johtokunnan puheenjohtaja on kaupunginhallituksen mukaan toiminut lain vastaisesti kritisoidessaan maahanmuuttajien lukutaito-opetusta ja vääristänyt “opiston mainekuvaa monikulttuurisena oppilaitoksena”.
Asiaa tutkinut valiokunta “katsoo Jere Liikasen kannanottojen poikenneen selvästi Otavan Opiston ja myös Mikkelin kaupungin edustamista arvoista”, ja että Liikanen ei voi irrottautua puheenjohtajan roolistaan ilmaistessaan omia mielipiteitään.
“Jatkan selkä suorana”
Päällimmäisin tunne potkut saaneen Liikasen mielessä on huoli oman kunnan poliittisesta suunnasta nykyisten päättäjien käsissä. Hänen mielestään nykypolitiikassa ei ole tilaa faktoille, saati sitten perustellulle puheelle.
– Viimeisen viiden kuukauden aikana kukaan ei ole edes pyrkinyt osoittamaan esille tuomiani lukuja ja huolia vääriksi.
Nuori kuntapoliitikko vertaa politiikan tekemistä videopelien pelaamiseen.
– Jos videopelit ovat minulle jotain opettaneet, niin pahiksiin törmätessäni olen kulkemassa oikeaan suuntaan, Jere Liikanen sanoo.
– Jatkan valitsemallani tiellä, selkä suorana ja omatunto puhtaana.
Perussuomalaisten Etelä-Savon piiri on valinnut Jere Liikasen yhdeksi piirin eduskuntavaaliehdokkaista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää