Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Arto Luukkanen: Syyrian tulevaisuus riippuu uuden hallinnon kyvystä voittaa puolelleen väestön sympatiat ja ulkomaiden tuki

Syyrian vallankumoushallinnon lopullisesta luonteesta ei ole tietoa, mutta arvioita voi tehdä uusien vallanpitäjien kannanottojen perusteella. Vallankumouksen kärkijoukoissa on ollut tuomittuja terroristeja ja kymmeniä jihadisteja on vapautettu tyrannian tyhjennetyistä vankiloista. Toisaalta Damaskoksen uusi valtias on ollut puheissaan sovinnollinen.

Jo vuosien ajan on pelätty, että aktiiviset Isis-taistelijat, jotka ovat piileskelleet tai olleet vangittuina Syyriassa, soluttautuisivat pakolaisvirtoihin Turkkiin ja Kreikkaan päästäkseen pidemmälle Eurooppaan.

– Arvioimme, että Luoteis-Syyriassa on noin 100 Ranskan kansalaista. Heistä ehkä 30 on yhteydessä radikaaliin islamistiseen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) -ryhmään, joka johti kapinallisten hyökkäystä muiden enemmän tai vähemmän radikaalien ryhmien tuella, kertoi Ranskan rikossyyttäjä Olivier Christen ranskalaisille tiedotusvälineille.

Kurdien johtamat Syyrian demokraattiset joukot (SDF) pitävät Isis-taistelijoita vangittuina pääasiassa Koillis-Syyriassa, alueilla jotka ovat Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomisen hallinnon (AANES) alaisuudessa. Jos kurdien hallinto kaatuu, vankiloista voi lähteä teille tietymättömille jopa 10 000 Isis-terroristia.

Syyrian tulevaisuus avoin

Tiedustelulähteett muistuttavat Syyrian johtaja Ahmed al-Sharaan puheesta, jonka hän piti heti vallankumouksen jälkeen Damaskoksen Umaijad-moskeijassa. Al-Sharaa ylisti tuolloin toki voittoa Bashar al-Assadin hallinnosta, mutta myös ”islamilaisen kansakunnan” voittoa – jotkut radikaalit tahot voivat tulkita tämän kannustukseksi ja ikäänkuin sotahuudoksi.

Torstaina julkaistussa BBC:n haastattelussa Syyrian uusi johtaja esiintyi kuitenkin maltillisemmin ja sanoi, ettei Syyria ole uhka naapureilleen tai länsimaille. Samaan hengenvetoon al-Sharaa vaatii Syyriaa vastaan asetettujen talouspakotteiden poistamista, sillä valtaryhmittymä HTS ei al-Sharaan mukaan ole terroristijärjestö.

Positiivinen skenaario: vakiintuminen

Vanhempi yliopistolehtori Arto Luukkasen mukaan Damaskoksen uuden hallinnon tulevaisuus riippuu siitä, kykeneekö HTS rauhoittamaan kaupungit, erityisesti Damaskoksen. Kyse on myös siitä, pystyykö al-Sharaa esikuntineen käyttämään Assadin hallinnon rippeitä hyvän hallinnon rakentamisessa.

Kolmas tekijä ovat vähemmistöt; druusit, kurdit, kristityt, shiialaiset. Mikäli näitä kohdellaan tasapuolisesti voi uusi hallinto saada tukea länneltä. Uuden hallinnon on myös sulautettava kapinalliset uuteen armeijaan ja myös pystyttävä antamaan erilaisille aseellisille ryhmille osa valtaa; erityisesti heidän omilla alueillaan.

Mikäli uusi poliittinen järjestelmä vakiintuu merkitsee se sitä, että pakolaiset alkavat virrata sinne takaisin. Mitään liberaalia maallistunutta hallintoa ei Syyriaan synny vaan islamilainen laki – sharia –  tulee hallitsemaan.

Negatiivinen skenaario: talebanisaatio ja sitkeä sisällissota

Vaarana on se, että hallinto ”talebanilaisoituu” ja alkaa omaksua Assadin hallinnon huonoja piirteitä. Silloin migraatio alueelta alkaa uudelleen. Alun kauniiden sanojen jälkeen Syyrian kapinalliset päätyvät ihan tavalliseen talebanilaiseen hirmuhallintoon. Erilaiset asejoukot eivät loppujen lopuksi tunnusta HTS:n valtaa ja sisällissota jatkuu sitkeästi.

Se mikä jää puuttumaan on Assadin hallinnon systemaattinen terrori. Se korvautunee pienten asejoukkioiden sporadisella terrorilla ja riehumisella. Aivan kuten Libyassa. Heikkous johtaa siihen, että ulkovallat pääsevät aseistamaan mieleisiään joukkoja.

Luukkanen epäilee, että Syyrian kaaos jatkuisi siihen saakka kunnes ympäröivät vallat ottavat yhteen tai kunnes löytyy aidosti Syyrian maallista valtaa tavoitteleva poliittis-aseellinen ryhmä, joka kykenee saamaan taakseen eri uskontojen edustajien edustajia – niin sunneja kuin shiioja.

Luukkasen mukaan on hyvin mahdollista että Turkki tulee nappaamaan hajoavasta Syyriasta itselleen sopivia palasia (Aleppo). Myös Israel saattaa ottaa myös itselleen mieleisiä osia. Ehkä kurditkin yrittävät rakentaa itselleen valtiota Syyrian johonkin kolkkaan ja saavat jotkut ulkomaat tunnustamaan sen olemassaolon. Kun Iran vahvistuu se sekaantuu myös Syyrian asioihin.

PS ARKISTO

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää