

SU
Arto Luukkanen kysyy Navalnyi-tapauksesta: “kannattaako maan myrkyttää oma tulevaisuutensa?”
Venäjällä kuohuu, kun kansallismielinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Venäjälle. Miksi mies palasi kotimaahansa, jossa hänet aiemmin oli yritetty myrkyttää? Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorin, dosentti Arto Luukkasen mielestä Navalnyi on esittänyt poliittisen haasteen nykyhallinnolle. Hän näyttää Venäjän kansalle, ettei hän pelkää.
– Navalnyi kohtaa rohkeasti Kremlin raivon, koska hän haluaa muutosta, Luukkanen sanoo.
Navalnyi siis haastaa vallan, joka on ollut Vladimir Putinilla viimeiset 20 vuotta. Luukkasen mukaan Putin etsii ”kunniallista ulospääsyä”, ja tulevana senaattorina hän saisi syytesuojan. Valtataistelu on jo alkanut kulisseissa.
– Jos Navalnyi saa elää, hänestä tulee seuraava presidentti, Luukkanen ennakoi.
Katso Luukkasen haastattelu alta. Jutti jatkuu videoruudun alla.
Arto Luukkanen Maria Asunnan haastattelussa. Youtube, 10 min 22 sek.
Navalnyi nöyryytti korkeinta johtoa paljastuksellaan
Venäjän viranomaisten paniikinomaiset toimet kuvastavat maan ylimmän johdon huolta oppositiojohtajan saapumisesta. Navalnyin ärhäkäs pidätys selittyy myös sillä, että hän nöyryytti Venäjän turvallisuuspalvelua selvittämällä ovelin keinoin FSB:n myrkytysoperaatioiden syvän ytimen.
Nöyryytys eteni niin, että joulukuussa 2020 Navalnyi soitti FSB-agentti Konstantin Kudrjatseville ja väitti selvittävänsä Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin käskystä, miksi Navalnyitä ei saatu tapettua. Agentti Kudrjatsev oli epäröinnin jälkeen kertonut yksityiskohtia myrkytysoperaatiosta.
– Voi vain arvata, miten puhelinsoiton julkistaminen ärsytti Putinia ja FSB:n johtoa, Luukkanen sanoo ja kertoo todistuksen olevan vastaansanomaton, vaikkakin virallinen Venäjä selittää sen valheeksi ja provokaatioksi.
Lokakampanja ”rohkeasta oman tiensä kohtaajasta”
Navalnyin mainetta on koetettu mustamaalata Venäjällä ja myös maailmanlaajuisesti trollien toimesta. Kremlin tiedottajan mukaan mies on suuruudenhullu ja vainoharhainen.
– Kaikki parjauksen keinot ovat nyt käytössä, koska Navalnyi on haastanut FSB:n toiminnan, Luukkanen toteaa.
Navalnyin tiedetään olevan varsin suora mies, joka puhuu kansan kieltä. Hän on paljastanut kotimaansa eliitin korruptiota.
– Aleksei Navalnyi on valovoimainen ja dynaaminen hahmo, jolla on jo omat fanaattiset kannattajansa suurissa kaupungeissa ja nuorison parissa, Luukkanen kirjoitti Turun Sanomissa.
Ennen kaikkea Navalnyi noudattaa venäläistä perinnettä, jossa suuruuden mittana pidetään rohkeaa oman tiensä kohtaamista.
Venäjän kansa haluaa puhua omalla äänellään
Maailmalla on puolustettu uhria laajasti. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin otti asiaan kantaa Twitterissä ennen tasavallan presidenttiä. Marin vaati pidätetyn vapauttamista, myrkytyksen tutkimista ja opposition oikeuksien suojelemista.
– Marin halusi nostaa omaa profiiliaan ja ottaa poliittiset pisteet puolustamalla syyttömästi vainottua, Luukkanen kommentoi.
Entä mitä seuraavaksi tapahtuu? Nouseeko Navalnyi vallan huipulle vai joutuuko hän kostotoimien kohteeksi ja vankilaan tekaistuin syin?
Entä jos hänet murhataan?
Arto Luukkanen kysyy, kannattaako jonkun maan myrkyttää tai ampua oma tulevaisuutensa.
– Neuvostovallan lopusta on jo 30 vuotta. Uusia sukupolvia on syntynyt ja he haluavat osallistua poliittiseen valtaan.
Luukkanen muistuttaa, että Venäjän kansa haluaa puhua omalla äänellään. Hän toivoo naapurikansalle ”reilua mahdollisuutta valita”.
– He haluavat oikeutta, totuutta ja kohtuullisuutta. Ei venäläisiä ole kohtalonomaisesti pakotettu elämään kurjuudessa ja komentokulttuurissa, vaan heidät on luotu vapauteen, aivan kuten meidät suomalaisetkin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää