

PS ARKISTO
Ari Koponen tyytyväinen aloitteidensa esittelemien ehdotusten toteutumisesta: “Konkreettiset teot lasten ja nuorten eteen jatkuvat”
Tästä lukuvuodesta alkaen kouluissa on kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan puuttumiseen tarjolla lisää työkaluja kansanedustaja Ari Koposen lakialoitteissa ehdottamien muutosten astuttua voimaan. Koponen on kiinnittänyt huomiota koulukiusaamisen vakavuuteen ja vaatinut lainsäätäjiltä konkreettisia toimenpiteitä sen vähentämiseksi.
Nuorten koulutyö on kesälomien jälkeen käynnistynyt, ja valtakunnallinen koulurauhan julistus tapahtui keskiviikkona 17.8. Joensuussa. Vuoden teemaksi oppilaat ovat valinneet “Kaikille kaveriksi”, jolla halutaan muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta.
– Kauniit puheet kiusaamisen ja väkivallan vastaisuudesta eivät riitä, vaan valtion on hyödynnettävä kaikki keinot ongelman ratkaisemiseksi. Näin laajaa kokonaisuutta emme pysty yhdellä toimenpiteellä ratkaisemaan, mutta ehdotukseni ovat askel oikeaan suuntaan, toteaa Ari Koponen.
Aloitteita kannatettiin yli puoluerajojen
Koposen lakialoitteita kannatettiin laajasti läpi puoluerajojen, ja kumpikin aloite keräsi harvinaisen enemmistön tuen eli yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen. Ammatillisessa koulutuksessa ja lukiokoulutuksessa opettajalla ja rehtorilla on 1.8.2022 alkaen velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle.
Vastaava velvoite on ollut aiemmin perusopetuksessa, mutta ilmoitusvelvoitetta on laajennettu Koposen lakialoitteen ehdotuksen mukaisesti. Myös kurinpidollisia toimivaltuuksia on laajennettu, kuten Koponen toisessa lakialoitteessaan ehdotti, ja rehtori saa nykyisin määrätä oppilaan jälki-istuntoon.
– Olen helpottunut, että teemme vihdoin tarvittavia lainsäädännöllisiä uudistuksia koulukiusaamisen ja väkivallan kitkemiseksi yhdessä, kertoo Koponen, jonka mukaan lakimuutokset ovat vahva viesti myös ulospäin siitä, että näin vakavassa asiassa ei mennä puoluepolitiikan vaan lapsen etu edellä.
Myös Koposen kansalaisaloite omaksuttu käyttöön
Lakialoitteiden lisäksi Koposen kansalaisaloitteessa esittelemän toimintamallin mukaista pilotointia toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla parhaillaan yli sadassa kunnassa ympäri maan. Kouluihin on tuotu Koposen ehdotuksen mukaisesti syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten tueksi aikuisia, jotka kulkevat rinnalla jo ennen kuin ongelmat pääsevät kärjistymään.
– Konkreettiset teot lasten ja nuorten eteen jatkuvat, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lukiokoulutus nuorten syrjäytyminen opetus- ja kulttuuriministeriö Ari Koponen kiusaaminen ammatillinen koulutus perusopetus häirintä lakialoite Syrjintä Koulukiusaaminen Väkivalta kansalaisaloite Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen tyytyväinen lakialoitteidensa saamasta kannatuksesta yli puoluerajojen: “On hienoa, että kiusaamisasia otetaan vakavasti eduskunnassa”

Vain hyvinvoiva lapsi voi oppia ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa – Koponen: Vuorovaikutustaidot ja kiusaamisen ennaltaehkäisy vahvemmin mukaan perusopetukseen

Perussuomalaiset vaati laajempia oikeuksia koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisyyn – vaatimukset kaadettiin äänestyksessä

52 603 ihmisen allekirjoitukset kansalaisaloitteeseen johtivat toivottuun lopputulokseen – Koponen: “Vihdoin konkreettisia tekoja, ei vain tyhjiä sanoja”

Huomenna vietetään itsemurhien ehkäisypäivää – “Yksi syrjäytynyt lapsi maksaa yhteiskunnalle jopa miljoona euroa”

Slunga-Poutsalo: Kouluväkivallan kitkemiseen löydyttävä keinoja nopeasti

Rantanen kysyi ulkomaalaisten tuomisesta Suomen lukioihin – hallitus vastaa kapulakielellä ja siirtää vastuun seuraavalle hallitukselle

Kansalaisaloite vaatii kännykän käytön rajoittamista kouluissa – kännyköiden käyttö kouluissa on jo laissa kiellettyä esimerkiksi Ranskassa

Elomaa ja Koponen: Hallitusohjelman kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopoliittiset kirjaukset edistävät koko kansakunnan hyvinvointia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää