

LEHTIKUVA
Ari Koponen: “Huijataanko suomalaiset sähköautoihin väliaikaisilla tukimuodoilla?”
Liikenteen polttoaineverolla, vuosittaisella ajoneuvoverolla sekä uusien tai käytettyjen ajoneuvojen hankintaan liittyvällä autoverolla kerätään vuosittain noin 8 miljardia euroa valtion kassaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, miten Suomi aikoo jatkossa kerätä tuon kahdeksan miljardia, kun valtio ohjaa kuluttajia sähköautoilun suuntaan.
Perinteisten fossiilisten polttoaineiden käyttöä ollaan rajoittamassa myös EU-tasolla. Suomi eteneekin muutoksessa aivan etulinjassa, sillä fossiilisten polttoaineiden verotusta ollaan kiristämässä jälleen radikaalisti. Veronkorotustoimenpiteillä voidaan arvion mukaan vähentää polttoaineen kysyntää jopa 20 prosenttia. Kun polttoaineen kysyntä vähenee, myös päästöt vähenevät.
Valtio kaipaa kuitenkin tällä hetkellä liikenteestä kerättävää veropottia myös jatkossa. Liikenteestä saatu verotuotto on merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi tulovero palkoista ja eläkkeistä.
– Hiilidioksidipäästöohjaavan verotusjärjestelmän suuri haaste on, että autot ovat aiempaa vähäpäästöisempiä ja ajoneuvojen sähköistys on etenemässä nopeasti. Suuri kysymys onkin, mistä valtio korvaa menetetyt liikenteestä kerätyt veroeurot, kun siirrytään kohti vähäpäästöisempiä liikkumismuotoja. Jos tuota kahdeksaa miljardia ei saada kerättyä liikenteestä, se otetaan todennäköisesti jostain muualta verojen korotuksina, muistuttaa kansanedustaja Ari Koponen.
Veronkevennykset tuskin kestävät kauaa
Tällä hetkellä esimerkiksi työsuhdesähköautojen verotusta on kevennetty, jotta kuluttajia saataisiin ohjattua hankkimaan sähköautoja. Eduskunta vahvistikin muun muassa 170 euron alennuksen täyssähköisten työsuhdeautojen kuukausittaisiin verotusarvoihin vuosina 2021-2025. Alennuksen uskotaan lisäävän merkittävästi kuluttajien kiinnostusta täyssähköautoihin.
– Ongelman ydin on kuitenkin se, että valtio kerää todella suuren potin verottamalla raskaasti fossiilisia polttoaineita. Alennukset ja verokevennykset sähköautojen hankkijoille tuskin kestävät kovinkaan kauaa, sillä valtio keksii kyllä keinon verottaa vähäpäästöistäkin autoilua, kunhan se vain yleistyy. Ettei vain olisi käymässä niin, että kansalaiset ohjataan vähäpäästöisempiin autoihin, mutta pitkällä aikavälillä niiden käyttö tulee aivan yhtä kalliiksi tai jopa kalliimmiksi kuin bensa-auto, Koponen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- liikenteen verotus Ari Koponen kirjallinen kysymys Sähköautot polttoainevero Fossiiliset polttoaineet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Päästökauppa ja fossiiliton liikenne ennustavat taloudellista katastrofia autoilijalle

Koponen vastustaa hallituksen kaavailemia ruuhkamaksuja: “Työssäkäyvä autoilija verotetaan hengiltä”

Kansanedustaja Ari Koponen vaatinut Tuppuraiselta kolme kertaa vastausta kysymykseen: “Mitä tapahtuisi, jos Suomi ei hyväksyisi EU-tukipakettia tällaisenaan” – ministeri vaikenee edelleen

Ari Koposen työ kouluväkivaltaa vastaan on tuottanut tulosta: “Yhteistyö on avain asioiden muuttamiseen”

PS: Polttoaineiden hinnat eivät saa nousta – ”Autoilijoiden jatkuva kyykyttäminen on täysin epäoikeudenmukaista”

Hallitus leikkaamassa lapsikuolemaperheiltä – Koponen: “Lapsensa menettäneitä ei tule rangaista tällä tavoin”

Sähköautojen tuotanto ei ole ekologista eikä eettisesti kestävää – Koponen: “Punavihreä hallitus sulkee silmänsä ihmis- ja lasten oikeuksien rikkomiselta sekä luonnonvarojen tuhoamiselta”

Sähköautot hyytyvät lumimyrskyssä moottoriteiden tuntikausien jonoihin – virta ei riitä ja lataaminen on mahdotonta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää