LEHTIKUVA
Arhinmäki pahoittelee plagiointiaan
Plagiointikohu rönsyilee Marimekosta politikankin puolelle. Aiheeseen sopii mainiosti, että asialla on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.
Taloussanomat paljasti perjantaina, kuinka Arhinmäen Kansan Uutisissa julkaisema kolumni muistutti eräiltä osiltaan hämmästyttävästi Helsingin yliopiston poliittisen historian professorin Pauli Kettusen ajatuksia, jotka julkaistiin keskiviikkona Taloussanomissa Toivo Martikaisen kirjoittamassa artikkelissa “Kun keskiluokka petettiin”.
Kolumnissaan Arhinmäki pohtii sitä, että samaan aikaan, kun monet menettävät työnsä yt-neuvotteluissa, taloudellinen eliitti kuten Stephen Elop tai Björn Wahlroos ovat irtautumassa yhteisestä todellisuudesta. Pauli Kettunen oli kertonut Taloussanomien artikkelissa näin:
– Tämä murtaa aika rajusti sitä, mistä yhteiskuntasopimuksessa sanotaan olevan kysymys. Keskiluokka joutuu totuttelemaan ajatukseen, että eliittiryhmät eivät kuulukaan enää “meihin”, vaan edustavat globaalia kapitalismia kansallisen yhteiskunnan ulkopuolella, Kettunen päätteli Taloussanomissa.
Lähes täysin sama ajatus
Arhinmäki kirjoitti blogissaan perjantaina:
– Tämä murtaa rajusti sitä, mistä yhteiskuntasopimuksessa sanotaan olevan kysymys. Joutuvatko suomalaiset tottumaan ajatukseen, että eliittiryhmät eivät enää kuulukaan meihin vaan edustavat globaalia kapitalismia tuolla jossain?
Ministeri Arhinmäki pahoitteli plagiointiaan perjantaina Facebookissa näin:
– Kun lukee paljon tekstejä, jää niistä muhimaan myös ajatuksia. Jos viittaa jonkun ajatteluun, pitää se aina mainita. Olen tämän päivän kolumnissani tahattomasti lainannut professori Pauli Kettusta ilman, että olisin maininnut lähteen. Olen pahoillani siitä. Itse asiassa teksti olisi ollut vielä vahvempi, jos olisin viitannut professori Kettuseen. Toivottavasti tästä virheestä on se hyöty, että molempien ajatukset saavat lisää julkisuutta, Arhinmäki toivoo.
Marimekossa plagiointi johti potkuihin
Maanantaina Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila ilmoitti, että Marimekko lopettaa yhteistyön suunnittelija Kristina Isolan kanssa, jonka plagiointitapauksesta yhtiötä riepotelleet jäljittelykohut saivat alkunsa viime keväänä. Isola oli kopioinut Metsänväki-kankaan ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatshenkon työstä. Isola tunnusti plagioinnin ja pyysi anteeksi. Ihamuotila totesi maanantaina, ettei asiaa voi antaa anteeksi ja yhteistyön lopettamisesta sovittiin yhdessä.
Nähtäväksi jää, miten plagiointikohussa käy kulttuuriministerin tapauksessa hallituksessa.
(Lähteet: Helsingin Sanomat, Taloussanomat, Kansan Uutiset ja Paavo Arhinmäen blogi)
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää