Arhinmäki jakaa avustukset poliittisen pärstäkertoimen perusteella
Perussuomalaisten nuorisojärjestö vaatii oikaisua opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiin toiminta-avustuksiin. Nuorisojärjestön jättämän oikaisuvaatimuksen mukaan poliittisten nuorisojärjestöjen avustukset jaetaan tosiasiallisesti emopuolueiden kannatuslukujen perusteella, vaikka tuen jakamista säätelevässä nuorisolaissa ei tällaista jakoperustetta olekaan.
Nuorisojärjestöjen avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista. Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) tekee tukipäätökset vuosittain arviointi- ja avustustoimikunnan esityksen perusteella.
Perussuomalaisten Nuorten saama 20 000 euron avustus on oikaisuvaatimuksen mukaan räikeässä epäsuhdassa liikkeen poliittisen koon kanssa. Nuoret perustelevat oikaisuvaatimustaan myös sillä, että opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole perustellut avustuspäätöksiä lainkaan, vaikka hallintolaki tätä edellyttääkin. Tasa-arvoasioista vastaavan Arhinmäen tekemä tukipäätös on Perussuomalaisten nuorten mielestä tehty epäasiallisista ja vääristä lähtökohdista.
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on jo vuonna 2004 puuttunut opetusministeriön valtionavustusten myöntöharkinnan kriteereihin. VTV:n tiedotteen mukaan ministeriön olisi pitänyt laatia kutakin avustusjärjestelmää varten kirjalliset ohjeet, joissa määritellään määrärahan käyttötarkoituksesta ja avustuksen käytön tavoitteista johdetut kriteerit, noudatettavat menettelytavat sekä avustuksen myöntöprosessiin liittyvät valtionavustuslain tulkintatilanteet.
Turkulainen politiikan tutkija Tomi Venho on todennut, että nimenomaan valtasuhteet sanelevat poliittisten nuorisojärjestöjen saaman tuen määrän. Turun Sanomille antamassaan haastattelussa Venho toteaa, että jako on tehty suunnilleen samoin vuodesta 1995 saakka.
– Laskukoneellahan nämä suuret linjat lasketaan. Sen jälkeen voidaan alkaa käyttää ulospäin ilmoitettuja kriteerejä, kuten toiminnan aktiivisuutta ja jäsenmäärää, Venho kuvaa.
Tukitaso puoliksi, koko järjestelmä remonttiin
Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajan Simon Elon mielestä koko järjestelmä tulisi remontoida. Nuorisojärjestö onkin toistuvasti esittänyt poliittisten nuorisojärjestöjen saaman valtiontuen puolittamista sekä kuntatason tuen lopettamista kokonaan. Keskeiseksi arviointiperusteeksi tulisi ottaa parlamentaarisuus eli kansanedustajien määrä.
Nuorisojärjestöjen toimijat päättämässä rahanjaosta
Suomen hallitus asetti 25.8.2011 arviointi- ja avustustoimikunnan nelivuotiskaudeksi. Kokoomus ja SDP saivat toimikuntaan kaksi paikkaa, lisäksi kaikki muut eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuunottamatta saivat joko välittömän tai välillisen edustuksen. Toimikunnan jäsenet ovat lähes poikkeuksetta poliittisten nuorisojärjestöjen vaikutuspiirissä. Tuista päättävän arviointi- ja avustustoimikunnan puheenjohtaja on Tuomas Nurmela, joka on aiemmin toiminut Kokoomusnuorten puheenjohtajana ja varapuheenjohtaja Heta Välimäki on entinen Demarinuorten puheenjohtaja.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Arhinmäen ”pärstäkerroinpäätös” oli laiton – sananvapaus koskee myös PS-nuoria
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.