

LEHTIKUVA
Argentiinan uusi presidentti sai vasemmiston kyyneliin
Argentiinan presidentiksi on valittu mies, joka todella jakaa ihmisten mielipiteet. Hän on kannattajiensa jumaloima ja vastustajiensa vihaama. Toimittajien mielestä hän on “äärioikeistolainen” ja kaiken kukkuraksi ilmastodenialisti. Javier Milei ei pidä poliittisesta korrektiudesta eikä epäröi kutsua vastustajiaan “paskavasemmistoksi”. Ei ihme, että monet vasemmistolaiset purskahtivat itkuun kuultuaan vaalituloksen. Mutta onko Javier Milei uusi Bolsonaro, Trump vai Zelenskyi?
Argentiinan vastavalittu presidentti Javier Milei on herättänyt suuria tunteita kotimaassaan ja maailmalla. Hänen kannattajansa riemuitsevat siitä, että Argentiinan politiikassa puhaltavat nyt uudet tuulet.
Samaan aikaan vasemmistolaiset purskahtavat kirjaimellisesti itkuun presidentinvaalien tuloksen takia. Netissä kiertävillä videoilla itkevät vasemmistolaiset tuovat mieleen Donald Trumpin valinnan jälkeen Yhdysvalloissa kuvatut videot.
TV:stä tuttu taloustieteilijä
Javier Milei on 53-vuotias taloustieteilijä, joka edustaa itävaltalaista koulukuntaa. Hän on opettanut taloustiedettä yliopistossa ja kirjoittanut useita kirjoja. Milei tuli argentiinalaisille tutuksi television “päivystävänä ekonomistina”. Hänellä on ollut myös oma radio-ohjelma.
Suomen mediassa Mileitä on kuvattu oikeistopopulistiksi tai jopa äärioikeistolaiseksi. Itse hän identifioituu anarkokapitalistiksi tai minarkistiksi, eli hän uskoo laajoihin yksilön vapauksiin ja valtion roolin pitämiseen mahdollisimman pienenä.
Haluaa sulkea keskuspankin ja useita ministeriöitä
Vaalikampanjassaan Milei lupasi rankkoja toimenpiteitä velkaantumista ja inflaatiota vastaan. Hän haluaa sulkea Argentiinan keskuspankin ja useita ministeriöitä. Lopettamislistan kärjessä on sukupuoli- ja yhdenvertaisuusasioiden ministeriö.
Milei on kutsunut ilmastonmuutosta “sosialistiseksi huijaukseksi”. Hän haluaa ulottaa leikkaukset myös tieteellisen tutkimuksen rahoitukseen, mikä on saanut jotkut kutsumaan häntä “tieteenvastaiseksi presidentiksi”.
Oma valuutta korvattava Yhdysvaltain dollarilla
Ekonomisti Milei haluaa, että Argentiinan peso korvataan Yhdysvaltain dollarilla, joka on jo nyt Argentiinassa suosittu valuutta, johon ihmiset turvautuvat valtavan inflaation takia.
Milein presidenttikaudella Argentiina tulee todennäköisesti muutenkin suuntautumaan yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa ja ottamaan etäisyyttä Venäjään, Kiinaan ja BRICS-liittoumaan. Milei on suuri Israelin ystävä, joka on kertonut harkinneensa juutalaiseksi kääntymistä.
Libertaareista näkemyksistään huolimatta Milei suhtautuu kriittisesti rikollisten maahantuloon. Vaalikampanjassaan hän vaati, että rikosrekisterin omaavien henkilöiden maahanpääsy pitäisi estää ja rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset tulisi karkottaa.
Oman elämänsä supersankari
Bändissä nuorempana laulanut Milei on synnynnäinen show-mies, joka pukeutuu yhä nahkatakkiin ja esiintyy kuin rock-tähti. Vaalitilaisuuksissaan hän pärisytti moottorisahaa talousleikkausten symbolina.
Milein muhkeiden pulisonkien ansiosta häntä on verrattuna Marvel-sarjakuvien sankarihahmo Wolverineen, mutta itse asiassa Mileillä on ihan oma supersankarihahmo, joksi hän tykkää pukeutua cosplay-hengessä: kenraali Ancap. Lyhenne Ancap tulee anarkokapitalismista.
“Paskavasemmistolaiset haluavat tappaa sinut!”
Javier Milei ei pidä poliittisesta korrektiudesta eikä epäröi kutsua vastustajiaan “paskavasemmistolaisiksi”, “kollektivisteiksi” ja “parasiiteiksi”. Somessa kiertää haastattelunpätkä, jossa toimittaja kysyy, miksi Milei kutsuu vasemmistolaisesti ajattelevia ihmisiä “paskoiksi”.
– Koska he ovat paskoja, Milei vastaa.
– He haluavat tappaa sinut! Paskavasemmistolaisille ei saa antaa milliäkään periksi, Milei jatkaa.
– Jos annat vähänkään periksi, he käyttävät sitä tuhotakseen sinut.
Javier Milei moittii vasemmistoa kaksoisstandardeista: omilta hyväksytään lähes mitä tahansa, vastustajilta ei mitään.
– Jos toimittaja käyttää seksuaalisesti hyväksi toista toimittajaa, he salaavat sen, koska tekijä on yksi heistä.
“Vasemmisto on jo hävinnyt kulttuurisodan”
Tästä kaikesta huolimatta vasemmisto on Milein mielestä jo hävinnyt kulttuurisodan. Ja koska vasemmistolaiset tajuavat itsekin hävinneensä, he turvautuvat likaisiin keinoihin.
– He käyttävät valtion sortokoneistoa tuhotakseen meidät. He pyrkivät vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen veronmaksajien rahoilla. Ja häviävät silti!
Haastattelussa Milei revittelee niin rajusti, että lopussa naistoimittaja menee aivan hiljaiseksi.
Argentiinan Bolsonaro, Trump vai Zelenskyi?
Argentiinan uutta presidenttiä on verrattu Brasilian edelliseen presidenttiin Jair Bolsonaroon ja Yhdysvaltain Donald Trumpiin. Ainakin kaikki kolme ovat suorasanaisia miehiä ja toimittajien inhokkeja.
Parempi vertailukohde voisi olla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Ennen poliittista uraansa Zelenskyi tuli ihmisille tutuksi esittäessään TV-sarjassa korruptiota vastustavaa historian opettajaa, joka valitaan sattumalta presidentiksi.
Zelenskyi sai ukrainalaisten äänet oikeissakin vaaleissa, koska hän oli “TV:stä tuttu”. Hänen koettiin olevan korruptoimaton henkilö, joka tulee politiikan ulkopuolelta eikä kuulu vakiintuneisiin “mafioihin”. Milein äänestäjillä on samanlaisia odotuksia.
Edes tuloverojen poistaminen ei riittänyt
Javier Milein vastaehdokkaana oli Argentiinaa pitkään hallinneiden peronistien ehdokas Sergio Massa. Tyypillisenä vasemmistopopulistina Massa lupasi kaikille kaikkea hyvää ja kaunista.
Istuvana valtiovarainministerinä Massa lakkautti tuloverotuksen lähes kaikilta kansalaisilta juuri ennen presidentinvaaleja. Se riitti ensimmäisen kierroksen korkeimpaan äänimäärään, mutta toisella kierroksella kansa valitsi Milein antaman toiveen muutoksesta.
Nähtäväksi jää, missä määrin Javier Milei kykenee toteuttamaan haluamiaan uudistuksia. Hänen edustamallaan Libertad Avanza (“vapaus etenee”) -puolueella ei ole enemmistöä kongressin kummassakaan kamarissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- peronistit minarkismi anarkokapitalismi Sergio Massa Argentiina Javier Milei Volodymyr Zelenskyi ilmastodenialismi Jair Bolsonaro Donald Trump Populismi Inflaatio Velkaantuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Vaalidenialistin” nousu puhemieheksi on osoitus Trumpin voimasta

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa Saksassa ja se näkyy myös vaalituloksissa

Tuliterä EU-kriittinen puolue matkalla vaalivoittoon Hollannissa: “Jos haluatte tehdä sen yhdessä, voitte tehdä sen ilman meitä”

Sveitsin parlamenttivaaleissa käännös oikealle: Maahanmuuttokriittinen SVP ylivoimaisesti suurin – vihreille tuikea tappio

”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa

Kevään EU-vaaleissa muhii jättiyllätys – maahanmuuttokriittisyys nousussa kautta Euroopan
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää