Apu ei mennyt perille Afrikassa: Asemiehet veivät yli 5 000 tonnia YK:n toimittamia elintarvikkeita Sudanin Darfurissa
YK:n avustustoimintaa on kohdannut vakava takaisku Sudanissa. Tuntemattomat sotalordit ryöstivät kahdelle miljoonalle hädänalaiselle tarkoitetut elintarvikkeet Pohjois-Darfurissa. Ruokaohjelma on toistaiseksi keskeytetty alueella.
YK:n varastoihin hyökättiin vuodenvaihteen tienoilla Sudanin Pohjois-Darfurin osavaltiossa ainakin kahdesti. Tuntemattomat asemiehet tyhjensivät kolme El Fasherissa sijaitsevaa varastoa ja veivät mukanaan ainakin 5 000 tonnia YK:n alueelle toimittamaa ruoka-apua. Ryöstöt onnistuivat paikallisviranomaisten julistamasta ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta
– Ryöstöissä katosivat kahden miljoonan ihmisen kipeästi tarvitsemat ruokatarvikkeet, totesi YK.n alaisen Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasley Twitterissä.
– Kyseessä ei ole ainoastaan valtava takaisku maassa tekemällemme työlle. Se myös vaarantaa henkilöstömme turvallisuuden ja heikentää kykyämme auttaa kaikkein heikommassa asemassa olevia perheitä.
Sudanissa 11 miljoonaa avuntarvitsijaa
WFP:n mukaan ruoka-avun kuljettaminen Darfuriin muualta Sudanista ei onnistu, koska avustustarvikkeita tarvitaan kipeästi joka puolella maata. Niinpä YK on päättänyt ryöstön seurauksena keskeyttää ruoka-avun Pohjois-Darfurin alueelle toistaiseksi.
Sudan on eräs maailman köyhimpiä maita. YK:n mukaan 11 miljoonaa ihmistä tarvitsee Sudanissa kuluvana vuonna monen tyyppistä apua, koska valtio ei itse pysty huolehtimaan kansalaisistaan.
Arki Sudanissa on yhä sekava ja jännittynyt lokakuussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen. Tilanne onkin todennäköisesti omiaan kasvattamaan Afrikan ulkopuolelle suuntautuvaa siirtolaispainetta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sotalordit sotilasvallankaappaus epävakaa valtio aliravitsemus nälänhätä tuntematon aseistettu joukko elintarvikkeet David Beasley WFP Maailman ruokaohjelma Yhdistyneet kansakunnat El Fasher Pohjois-Darfur ryöstö levottomuudet mielenosoitukset Sudan ruoka-apu Afrikka YK
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Kehitysavusta leikkaaminen ei ole riistämistä, vaan sen varmistamista, että omat rahamme tulevat omien kansalaistemme hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseen
Ruotsi haluaa kehitysavun ehdolliseksi – tuen määrä riippuisi siitä, suostuuko valtio vastaanottamaan karkotetut kansalaisensa
Koronapommi tikittää Afrikassa – eurooppalaiset torjuntaohjeet käytännössä hyödyttömiä
Sudanilainen terroriepäilty oli tyytymätön elämäänsä “vääräuskoisten maassa” Ranskassa
Saksa aloittaa syyrialaisten rikollisten karkottamisen ensi kertaa vuoden 2012 jälkeen
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.