

LEHTIKUVA
Antti Rinne ei vieläkään tiedä, montako miljardia sdp:n vaalilupausten toteuttaminen maksaisi – haluaa verottaa asumista, liikkumista ja ruokaa
Sdp tarvitsee veronmaksajilta miljardeja euroja haittamaahanmuuton ja kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden rahoittamiseen.
Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin eilisessä MTV Uutisten vaalitentissä, onko sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinta tarkentunut. Rinne on aiemmin todennut, että summa olisi ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.
Jopa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi demarien vaalilupauksia vastuuttomiksi.
– Minusta sellaiset heitot kuin että 1-3 miljardia, niin onhan se kohtuullisen vastuutonta, jos jää parin miljardin gäppi, josta ei tiedetä, miten ne aiotaan kattaa, Essayah sanoi eilen Ylellä.
Vastausta kysymykseen demarien vaaliohjelman hintalapusta ei saatu, mutta Rinne esitti, että juokseviin menoihin olisi suoraan käytettävissä 1-1,5 miljardia euroa. Tuo summa saataisiin kerättyä sdp:n vero-ohjelmalla.
– Se on asiantuntijoiden kehuma vero-ohjelma, joka tuottaa siten, että kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy, Rinne väitti, ja esitti, että demarien vaalilupausten toteuttaminen jakautuisi kahdelle seuraavalle vaalikaudelle.
Vappusatanen maksaisi jopa 0,5 miljardia
Tarkastellaan joitakin sdp:n lupauksia sekä keinoja, joilla lupaukset rahoitettaisiin. Rinne muun muassa teki vuosi sitten lupauksen ”vappusatasesta” eli sadan euron nettokorotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin.
Tästä lupauksesta Rinne pitää edelleen kiinni. Useiden talousasiantuntijoiden arvioiden mukaan tämän lupauksen hinta olisi vähintään puoli miljardia euroa.
Sdp:n tavoitteisiin kuuluu myös esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentäminen toiselle asteelle ja toisen asteen maksuttomuus sekä kehitysyhteistyörahoituksen tason nostaminen vuoteen 2030 mennessä 0,7 prosenttiin BKT:sta.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että sdp on edelleen sitoutunut haittamaahanmuuton tukemiseen. Sdp:n eduskuntavaaliohjelmassa tavoite ilmaistaan epäsuorasti lauseella: “Parannetaan kotouttamista. Edistetään maahanmuuttajan kielitaitoa, ammatillisia valmiuksia ja yhteiskunnan tuntemusta laadukkailla kotouttamispalveluilla.”
Haittamaahanmuuttoon hupenee miljardeja
Lupausten hintalappu ei selviä sdp:n vaaliohjelmasta. Kuitenkin vuosina 2017-2019 Suomi on käyttänyt kotoutukseen 700 miljoonaa ja vastaanottoon 700 miljoonaa, eli pelkästään näistä menoista kertyisi 1,4 miljardin menot.
Tilintarkastaja Pauli Vahteran laajan selvityksen mukaan maahanmuuton kokonaiskustannukset Suomelle ovat 3,2 miljardia euroa vuodessa. Nämä rahat ovat sitten poissa kaikista muista kansalaisten peruspalveluista, mutta sdp ei halua kohdistaa leikkauksia haittamaahanmuuttoon.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on osuvasti kuvannut, että maahanmuutto on miljardiluokan musta aukko julkisessa taloudessa.
Sdp kiristäisi asumisen, polttoaineiden ja ruuan verotusta
Sdp:n kunnianhimoisille ilmastotavoitteille ei hintalappua voi ehkä edes laskea. Puolueen pyrkimyksenä on muun muassa saada polttomoottoriautot pois käytöstä, josta tehtävälle suunnitelmalle sdp haluaa laatia aikataulun seuraavalla vaalikaudella.
Koska sdp ei ole valmis leikkaamaan toissijaisista, ylimääräisistä tai jopa haitallisista julkisista menoista, puolueen vaalilupausten toteuttamisen rahoittajiksi ovat joutumassa suomalaiset veronmaksajat.
Tässä kohden kannattaa huomata, että Rinne väitti eilen MTV uutisten vaalitentissä, että ”kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy”.
Ottamatta kantaa siihen, puhuiko Rinne totta, sdp:n vaaliohjelmasta voidaan helposti nähdä, että puolue haluaa päästä kiristämään varsinkin elinkustannusten, asumisen ja liikkumisen verotusta.
Sdp:n vaaliohjelman mukaan kulutukseen kohdistuvia veroja ovat muun muassa arvonlisävero, yksityisautoiluun kohdistuvat verot ja valmisteverot. Sdp on myös väläytellyt kehittelemäänsä kestävän kehityksen arvonlisäveroa, mikä tarkoittaisi ainakin elintarvikkeiden ja maitotuotteiden verotuksen kiristämistä. Lisäksi puolue haluaa korottaa bensiinin ja dieselin verotusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttomoottoriautot liikkuminen vaalitentti bensan hinta haittamaahanmuutto MTV Sari Essayah Ruoka Antti Rinne ilmastopolitiikka SDP Jussi Halla-aho Asuminen verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Takki kääntyy kysyjän mukaan – tiukan linjan ilmastopolitiikan valinneet demarit sekoilevat bensan hinnan korotuspuheidensa kanssa

Putkonen: Demareiden kestävän kehityksen arvonlisävero vie duunareilta lauantaimakkaran suusta

SDP:n Tuppurainen esitti pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista – pelkästään yhden vuoden tulijoista kertyisi 10 miljardin euron lasku!

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta

Putkonen hallitusohjelmaluonnoksen veronkorotuksista: ”Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ilonaiheeksi jää lähinnä kääriä sätkiä ja keitellä pontikkaa”

Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään ongelmana: ”Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa”

Mäkynen: Rinne sumutti eläkeläisiä

Antikainen: Hallitus tuhlasi pelkkään ryhmäytymiseen perusduunarin vuosipalkan
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää