

Black Lifes Matter -mielenosoitus Tukholmassa 3.6.2020. Wikipedia.
Antropologi: BLM-mielenosoituksista on tullut nuorille suomalaisille naisille uskonnon korvike
Uskonnollisen hurskauden sijasta nykynaiset haluavat osoittaa, miten suvaitsevaisia he ovat, arvelee Oulussa asuva brittiläinen uskontoantropologi. Hänen mukaansa Black Lives Matter -mielenosoituksista (BLM) on tullut joillekin nuorille suomalaisille naisille uskonnon korvike. Suomalaiselle kansanluonteelle tyypillinen “mitähän ne muut meistä ajattelevat” -käyttäytymismalli näkyy myös BLM-liikkeen saamassa suosiossa.
Brittiläinen Edward Dutton on uskontotieteen tohtori ja Oulun yliopiston uskontoantropologian ja suomalaisen kulttuurin dosentti, joka on teoksissaan käsitellyt muun muassa suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria.
– Tässä todellakin tulevat esille suomalaisille tyypilliset luonteenpiirteet: ollaan kovasti huolissaan siitä, mitä muut ajattelevat ja halutaan toimia samalla tavalla kuin muutkin, Dutton kertoo Suomen Uutisille.
– Taustalla oleva ajatus on se, että “meidän on toimittava samalla tavalla kuin muissa, isommissa maissa tehdään, tai muuten ne ajattelevat meistä pahaa”, antropologi Dutton selittää.
Oulun BLM-mielenosoitusta katsomassa ollut Dutton kertoo Suomen Uutisille, että suurin osa mielenosoittajista oli nuoria tyttöjä. Antropologin mukaan BLM-mielenosoituksissa on kyse “hyveliputuksesta” ja “sääntöihin mukautumisesta”. Naiset ovat uskonnollisempia kuin miehet, ja joillekin Black Lives Matter -liikkeestä on tullut uusi uskonto.
– Ennen vanhaan suomalaiset naiset halusivat osoittaa, miten “luterilaisia” he ovat. Nyt he haluavat osoittaa, miten “suvaitsevaisia” he ovat, Dutton sanoo.
Dutton näkee BLM-liikkeen pohjimmiltaan “uskonnollisena herätysliikkeenä”, jollaisia esiintyy yleensä yhteiskunnallisten kriisien jälkeen. Myös Twitterin huippusuositun Titania McGrath -parodiahahmon isä Andrew Doyle on sitä mieltä, että suvaitsevaisuus (”wokeness”) on tietyllä tavalla uusi uskonto. Suomen Uutiset kertoi Doylen ajatuksista jutussaan helmikuussa.
“Heikko itsetunto on yksi suomalaisten kansallisista ominaispiirteistä”
Patriarkaalinen rakenne on suomalaisessa yhteiskunnassa murtunut, ja tilalle on tullut jotain aivan muuta.
– BLM-mielenosoituksessa ei-suomalaiset kertoivat suomalaisille, miten kamalia suomalaiset ovat, Dutton kuvailee.
– Ja suomalaiset kuuntelivat nöyrinä, koska heikko itsetunto on yksi suomalaisten kansallisista ominaispiirteistä.
– On tietenkin ei-suomalaisten edun mukaista, että suomalaisilla olisi mahdollisimman surkea omakuva, koska se voimaannuttaa ei-suomalaisia, antropologi Dutton sanoo.
Samat asenteet näkyivät suhtautumisessa Oulun grooming-tapauksiin
Edward Dutton näkee BLM-mielenosoituksissa samoja asenteita, jotka näkyivät suomalaisten suhtautumisessa Oulun grooming-tapauksiin.
– Keskeinen ajatus on: “Me suomalaiset emme ole tärkeitä. Me olemme arvottomia. Me suomalaiset olemme ‘rasisteja’. Meidän on kerjättävä muiden hyväksyntää tekemällä mitä he haluavat meidän tekevän.”
– Kun muut maat ottavat vastaan kymmeniä tuhansia muslimimiehiä, Suomen on toimittava samalla tavalla, vaikka Suomella ei ole edes siirtomaahistoriaa.
– Kun muut maat järjestävät BLM-mielenosoituksia, niin myös suomalaisten on järjestettävä niitä, Dutton vertailee.
Tällaiset konformistiset ajatukset ovat Duttonin mukaan seurausta suomalaisten evoluutiokehityksestä: vain tiukasti yhdessä toimivat ryhmät kykenivät selviämään ankarasta talvesta. Siksi yksilöiden oli opittava mukautumaan ryhmän tahtoon.
Evoluution tuloksena suomalaisista tuli erittäin epäitsekkäitä, sääntöjä noudattavia, sosiaalisesti ahdistuneita ja uskonnollisia. Perinteinen uskonnollisuus tekee ihmisistä etnosentrisiä ja korostaa oman ryhmän merkitystä. Mutta kun perinteinen uskonnollisuus on vähentynyt, jäljelle jää vain yleinen epäitsekkyys ja sosiaalinen ahdistus.
Evoluutiokehitys kulminoituu Black Lives Matter -mielenosoitukseen pienessä ja maahanmuuttajille täysin turvallisessa pohjolan pikkukaupungissa Oulussa.
Kirja Oulun raiskauksista johti vaikeuksiin Oulun yliopiston kanssa
Oulun raiskausepidemiaa käsittelevässä kirjassaan Dutton etsi suomalaisten evoluutiohistoriasta selitystä sille, miksi turvapaikanhakijoiden tekemiä raiskauksia on suvaittu näinkin pitkään. Antropologin mukaan suomalaiset ovat Euroopan älykkäin kansa, mutta älykkyys tekee meistä liian kilttejä vastustamaan haitallisia aatteita, kuten monikultturismi-ideologiaa.
Duttonin kirja “Suomen vaiennettu raiskausepidemia: Miten suomalaiset valjastettiin rakastamaan hyväksikäyttäjiään” ilmestyi äskettäin Saara Sarivuoren suomennoksena. Suomenkielinen versio on saatavilla Amazon-kirjakaupasta painettuna ja e-kirjana.
Kirjan suomenkielisessä versiossa kerrotaan myös niistä vaikeuksista, joihin alkuperäisen teoksen julkaiseminen johti. Syyskuussa 2019, vain kaksi kuukautta sen jälkeen kun Oulussa asuvien maahanmuuttajien grooming-jengi tuomittiin, kirjan englanninkielinen versio arvosteltiin Suomen Uutisten artikkelissa.
– Mahdollisesti osin johtuen siitä, että suomalaiset ovat niin kiinnostuneita mitä ulkomaalaiset heistä ajattelevat, artikkeli levisi kuin metsäpalo suomenkielisessä Twitterissä, Dutton kirjoittaa.
Monet tuomitsivat Duttonin kirjan jyrkästi ja vaativat Oulun yliopistoa ryhtymään toimiin Duttonin dosentuurin perumiseksi. Oulun yliopisto reagoi vaatimuksiin “irtisanoutumalla” Duttonista.
– Edward Dutton ei työskentele eikä opeta Oulun yliopistossa. Nykylainsäädännön mukaan dosentuuria ei ole kuitenkaan mahdollista perua, Oulun yliopisto kirjoitti Twitter-tilillään.
Jo aiemmin Oulun yliopisto oli kommentoinut kirjasta noussutta kohua twiittaamalla, että Dutton ei “edusta yliopistomme arvoja, jotka korostavat vastuunkantoa ja yhdenvertaisuutta”. Tilanne johti siihen, että tammikuussa 2020 Oulun yliopisto poisti tohtori Edward Duttonin nimen dosenttien listalta Oulun yliopiston verkkosivujen kulttuuriantropologian osastolta. Yliopisto ei ottanut yhteyttä Duttoniin ennen poistoa. Dutton pitää yliopiston toimintaa lapsellisena.
– Tämä on täysin harhaanjohtavaa, koska kyse ei tietenkään ollut siitä, että tittelini oltaisiin otettu pois, koska sitä ei voi lain mukaan ottaa pois, kuten he ovat julkisesti joutuneet myöntämään, Dutton kommentoi.
Juttua editoitu 17.6.2020 klo 12:09.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suomalainen kansanluonne hyveliputus BLM Edward Dutton Andrew Doyle Titania McGrath grooming Black Lives Matter Suvaitsevaisuus Uskonto Oulu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Göteborgin poliisi pesee BLM-kaaoksen jälkipyykkiä: ”Olemme viimeinen salpa totaalisen väkivallan edessä”

Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestäjiä huolettavat talous ja terveys – uusi murhe nousi viiden huolestuttavimman asian joukkoon

Niikko: Suvaitsevaisuudesta puhuttaessa tulisi kunnioittaa myös muiden vakaumuksia

Etniset vähemmistöt vaativat lisää edustusta ja valtaa mediassa – Ruotsin radiossa käydään BLM-liikkeen jalanjäljissä

SuomiAreena: Kirjailija Andrew Doyle tulee Poriin puhumaan “woke-uskonnosta”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää