Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan

12.09.2024 |20:07

Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

– Ylen selitys uutisista somaliaksi ja arabiaksi on varmaankin jonkinlainen vitsi, koska eihän kukaan voi vakavalla naamalla tällaista väittää. Asiahan on päinvastoin – tämä voi itse asiassa nostaa kynnystä oppia suomen kieltä, joka on keskeinen väline suomalaiseen yhteiskuntaan osallistumisessa, kansanedustaja Sanna Antikainen sanoo.

– Monilla maahanmuuttajilla ja maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä on jo valmiiksi haasteita suomen kielen osaamisessa.

Antikaisen mukaan vieraskieliset palvelut vieraannuttavat suomalaisesta yhteiskunnasta.

– Vieraskielisten palveluiden lisääminen ja jatkuva tulkkaaminen voivat johtaa rinnakkaisyhteiskuntien syntymiseen ja vahvistaa niitä, mikä puolestaan lisää syrjäytymisen riskiä.

Keskisormennäyttö veronmaksajille

Antikainen korostaa, että on tärkeää vaalia suomalaista kulttuuriperintöä, joka on keskeinen osa yhteiskunnan yhtenäisyyden säilyttämistä.

– Elämme taloudellisesti haastavaa aikaa, ja Suomen valtio on pakotettu säästämään. Uusien vieraskielisten uutispalveluiden tarjoaminen verovaroilla Ylen kaltaisen julkisen palvelun kanavalla vaikeassa taloudellisessa tilanteessa on Ylen hallitukselta moraalitonta. Lähinnä se näyttäytyy keskisormenosoituksena suomalaisille veronmaksajille.

Ylen päätehtävän tulee olla tuottaa ohjelmaa Suomen virallisilla kielillä.

– Muistutan kuitenkin, että englanninkielinen uutisointi on tärkeää kielen yleisyyden takia ja venäjänkieliset uutiset Venäjän levittämän disinformaation torjumiseksi. Viittomakieliset ja selkokieliset uutiset ovat luonnollisesti tärkeitä siksi, että myös ne, joilla on kielellisiä ongelmia, pääsevät osaksi yhteiskuntaa.

Kielitaidon puute johtaa eriytymiseen

Arvioiden mukaan Suomessa asuu jo noin puoli miljoonaa ihmistä, joiden äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame, ja tämän väestönosan määrä kasvaa.

– Vieraskielisten uutispalveluiden lisääminen johtaa helposti siihen, että maahanmuuttajat huomaavat pärjäävänsä omalla kielellään eikä motivaatiota suomen kielen oppimiseen synny.

– Tämä taas voi pitkällä aikavälillä vaikeuttaa heidän kotoutumistaan ja työllistymistään suomalaisessa yhteiskunnassa, mikä lisää riskiä eriytymisestä ja syrjäytymisestä. Sen, mihin maahanmuuttajien eriytyminen ja syrjäytyminen on johtanut Ruotsissa, pitäisi olla myös Ylen hallitukselle varoittava esimerkki.

Suomen kieli ja kulttuuri uhan alla

Antikainen painottaa, että Ylen on keskityttävä suomen kielen ja kulttuurin edistämiseen palveluissaan, koska maailman mittapuulla suomen kieli ja kulttuuri on harvinainen ja syntyvyyden laskun myötä sen voi katsoa muuttuvan jopa uhanalaiseksi.

– Suomen kielen ja kulttuurin vaalimisella maahanmuuttajille luodaan paremmat edellytykset oppia suomea ja integroitua täysipainoisesti osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Näin myös torjutaan varjoyhteiskuntien syntymistä ja lisätään kaikkien Suomessa asuvien turvallisuutta.

Kuluneen kesän aikana Yleisradio on ollut monien kohujen keskellä. Muun muassa Ylen monimuotoisuustavoitteet ovat herättäneet laajaa keskustelua. Keskustelu on koskenut erityisesti Ylen tapaa, jolla se valitsee ohjelmiinsa haastateltavia ja sisällöntuottajia sekä Ylen henkilöstölle suunnatut pakolliset monimuotoisuuskoulutukset.

Kohun aikana Ylen johto on jäänyt kiinni esimerkiksi valehtelusta. Yle myös rankaisi toimittajaansa Lloyd Libisoa sen jälkeen, kun Libiso oli julkisesti kritisoinut Ylen monimuotoisuuskoulutuksia sosiaalisessa mediassa ja Ivan Puopolon podcastissa. Keskustelun aikana jopa näyttelijä ja käsikirjoittaja Antti Holma on kritisoinut Yleä ja vaatinut tuntuvia leikkauksia sen budjettiin.

Suomen Uutiset


Lue myös


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää