

PS ARKISTO
Antikainen: Vastuu suojavarustepulasta ei kuulu kuntien niskoille
Viime päivinä on ilmennyt, että koronaviruskriisin keskellä välttämättömistä suojavarusteista on pulaa ympäri maata. Pääministeri Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ovat julkisuudessa esittäneet, että kyse olisi kuntien riittämättömästä varautumisesta.
– Tilanne on erikoinen, koska vielä 27.2. pitämässään tiedotustilaisuudessa Sanna Marin ja Aino-Kaisa Pekonen korostivat, että tartuntariski on pieni, Suomi on varautunut hyvin ja 400 000 terveydenhuollon ammattilaiselle on riittävät suojavarusteet. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vakuutti, että suojaimia riittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle hienosti. Nyt tilanne on osoittautunut päinvastaiseksi, ja sen sijaan, että kantaisivat vastuun virheellisestä tilannearviostaan, ministerit syyttävät kuntia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.
THL saanut häärätä mielensä mukaan
Erikoiseksi syyttelyn tekee se, että pääministeri korosti kriisin alussa asiantuntijatiedon merkitystä. Hänen käyttämänsä asiantuntijataho, THL, esitti kuitenkin pitkään WHO:n suosituksiin nähden ristiriitaisia näkemyksiä. Tähän Marin ei ole puuttunut mitenkään.
– THL piti tammikuun lopulla tapausten leviämistä Suomeen epätodennäköisenä ja epidemiariskiä Euroopassa erittäin pienenä. WHO:n hätäkomiteaa pidettiin turhan dramaattisena ja tartuntariskiä matkailijan näkökulmasta pienenä. Tästä syystä matkustamista ei rajoitettu ja tartunnat levisivät palaavien matkailijoiden mukana Suomeen. Tästäkin hallitus syytti Finaviaa, vaikka virhearviosta oli vastuussa THL ja virhearvion perusteella toimimisesta vastasi hallitus, Antikainen moittii.
Moni kunta kamppailee taloutensa kanssa
Kuntien syyttäminen tilanteesta kertoo siitä, ettei hallitus tiedä valmiussuunnitelman sisältöä, tai halua myöntää virheitään.
– Kunnilta edellytettiin varautumissuunnitelmassa varautumista tarvikkeiden 3–6 kuukauden normaaliin käyttötarpeeseen. Esimerkiksi kotihoidossa ei kuitenkaan normaalisti käytetä maskeja. Kuntia ei edellytetty varautumaan tilanteeseen, jossa käyttö 20-kertaistuu, eli 3–6 kuukauden tarve vastaakin 5–10 vuoden normaalikäyttöä.
– Moni kunta kamppailee jo normaalitilanteessa saadakseen talouden alijäämän kuriin. On kohtuutonta vaatia, että yksittäisellä kunnalla olisi vuosikausien varastot tarvikkeita hankittuna itsenäisesti. Herää kysymys, miksi Huoltovarmuuskeskus on olemassa, jos kuntien pitäisi olla varustautuneita kaikkiin mahdollisiin kriiseihin ilman, että valtio koordinoi? Antikainen pohtii.
Kotimainen tuotanto tärkeää
Antikainen pitää erikoisena myös hitautta oman tuotannon käynnistämisessä ja Huoltovarmuuskeskuksen lisähankinnoissa käyttämiä yhteistyökumppaneita.
– Sekä oppositio että terveydenhoidon toimijat nostivat esiin huolen varusteiden riittävyydestä ja saatavuudesta jo kuukausia sitten. Silloin ei reagoitu kotimaisen tuotannon käynnistämiseksi, vaikka se olisi ollut huoltovarmuuden kannalta avainasemassa.
– Tämä kriisi osoittaa, että terveydenhoidon tarvikkeiden kotimainen tuotanto on kriisitilanteessa elintärkeää. Myös toiminta lisämaskien hankkimiseksi esittäytyy kyseenalaisessa valossa, kun Huoltovarmuuskeskus on lehtitietojen mukaan käyttänyt välikätenä talousrikoksista tuomittuja yrittäjiä. Tämän luokan epäpätevyys herättää kysymyksen, että mitä seuraavaksi? Antikainen analysoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tilannearvio suojavarusteet Huoltovarmuuskeskus koronakriisi THL WHO Aino-Kaisa Pekonen Sanna Marin STM Sanna Antikainen Kunnat perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tom Packalén: Miksei suojaimia saada järjestettyä, vaikka useat yritykset niitä tarjoavat? Miksi Marin ja Pekonen eivät toimi, vaikka ovat asiasta vastuussa?

Purra: ”Suojavarusteiden puute yksi merkittävimpiä syitä siihen, että hoitokodeissa juuri nyt kuolee ikääntyneitä ihmisiä”

Koronakriisi koettelee hoitohenkilökunnan fyysistä terveyttä ja henkistä jaksamista: ”Raskaiden valintojen eteen joudutaan Suomessakin”

Terveysviranomaisten politisoituminen maksaa ihmishenkiä Yhdysvalloissa, eikä Suomikaan ole tältä turvassa – miksi THL jatkaa laitoksen niukkojen voimavarojen haaskaamista feministiseen höpöhöpöön?

Pulaa maskeista, visiireistä, suojatakeista, entä onko tehohoitopaikkoja ja henkilökuntaa riittävästi? Onko Suomi varautunut kunnolla koronavirukseen? Katso kokonaistilanne tästä jutusta

Ronkainen hengityssuojainten puutteesta: ”Oma tuotanto käyntiin ja vikkelästi!”

Rantanen suojavarusteiden tilanteesta: ”STM:n toimenpiteet kuin pilkkaa vanhuksia ja heidän hoitajiaan kohtaan”

Wihonen: Suomen hankittava jatkossa suojavarusteita kotimaisilta toimijoilta – “Markkinoilla on myyjän markkinat ja monet huijarit ovat liikkeellä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää