

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Antikainen: Vankiloiden keskittäminen kasvukeskuksiin lisää syrjäseutujen työttömyyttä
Hallitusohjelmassa on kirjaus, jossa luvataan kehittää vankilaverkostoa kuitenkin siten, että kaikki nykyiset toimipisteet turvataan. Nyt kuitenkin Rikosseuraamuslaitos haluaa keskittää vankilat suuriin kaupunkeihin ja tulevaisuuden kasvukeskuksiin.
Sijaintipaikkoja olisivat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Vaasa ja Hämeenlinna.
– Tämä tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Karjalasta lähtisi siis molemmat vankilat 2035 mennessä. Onko todella niin, että hallitusohjelmalla pyyhitään lattiaa jo heti alussa? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.
– Pohjois-Karjalan työttömyysaste on tuoreimman tilaston mukaan 12,4 %, eli ennätyskorkea koko maahan verrattuna. On järjetöntä lakkauttaa tällaisilta alueilta julkisen sektorin työpaikkoja ja pahentaa siten työttömyyttä entisestään.
Lakkautusuhan alla ovat esimerkiksi Juuan ja Pyhäselän vankilat.
Heikentää rikosten uhrien asemaa
Oikeuslaitokseen on jo kohdistettu merkittäviä leikkauksia: käräjäoikeusverkostoa on jo karsittu rankalla kädellä ja kuluvan vuoden alusta toimipaikkoja vähennettiin yli kolmanneksella.
Aikaisemman 57 toimipaikasta jäljelle jäi 36 ja istuntopaikoista lakkautettiin muun muassa Iisalmen, Savonlinnan ja Varkauden kansliat sekä Kuhmon ja Suomussalmen istuntopaikat. Myös poliisilaitoksia ja poliisiasemia on karsittu hallintorakenneuudistuksen myötä.
– Poliisi, oikeuslaitos ja vankilat kuuluvat yhteiskunnan perustoimintoihin. Kun oikeuslaitos- ja vankilaverkostoja harvennetaan, poliisin aikaa kuluu yhä enemmän vankikuljetuksiin.
– Kun käräjäoikeuksia vähennetään, todistajien ja asianomistajien elämä vaikeutuu, kun he joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja osallistuakseen oikeusistuntoihin. Tämä voi myös heikentää rikosten uhrien mahdollisuutta vaatia itselleen oikeutta, Antikainen kiteyttää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pohjois-Karjala uhrit Keskittäminen vankila Sanna Antikainen Oikeuslaitos perussuomalaiset Poliisi hallitus työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pedofiiliringin pääepäilty vapaana – Tavio: Oikeusjärjestelmän uskottavuus koetuksella

Tavio esittää vankipaikkojen lisäämistä

Immonen kysyi islamistivankeja koskevasta tiedonvälityksestä viranomaisten välillä – kokoomusministeri väisti kysymyksen ja vastasi aiheen vierestä

Antikainen vaatii Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitystukien jakoperusteiden pitämistä ennallaan

Packalén vaatii: Omien älypuhelinten käyttöoikeus kiellettävä avolaitosvangeilta

Koponen: Vanginvartijoiden tuvallisuus on vakavasti uhattuna
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää