Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin

21.11.2024 |07:20

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Aikaisin maanantai aamuna 18.11. Suomen ja Saksan välinen Cinia Oy:n C-Lion1-merikaapeli katkesi, ja vian seurauksena C-Lion1-merikaapelissa kulkevat tietoliikenneyhteydet ovat poikki. Rikkoutunut merikaapeli kulkee Saksan Rostockista Helsingin Santahaminaan. Santahamina on suljettu sotilasalue.

Samana päivänä uutisoitiin myös Ruotsin ja Liettuan välisen merikaapelin katkeamisesta. Eri uutislähteiden mukaan tekijästä ei ole vielä varmaa tietoa ja Keskusrikospoliisi tutkii tapausta.

Turvallisuusympäristö muuttunut merkittävästi

Venäjän sota Ukrainaa vastaan on kiihtynyt entisestään ja tilanne on kaiken kaikkiaan kiristynyt koko Euroopassa. Venäjä on juuri tehnyt merkittäviä muutoksia sen ydinaseiden käyttöä käsittelevään doktriiniin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

– Turvallisuusympäristö koko Euroopassa on muuttunut niin merkittävästi ja Venäjän uhka noussut niin suureksi, että tarvitsemme myös jalkaväkimiinat turvaamaan itärajaamme, Antikainen sanoo.

Kustannustehokas keino torjua maahyökkäys

Antikaisen mukaan varmasti moni suomalainen on yksimielinen siitä, että liittyminen Ottawan sopimukseen vuonna 2009 oli suuri virhe. Eduskunta ratifioi Ottawan sopimuksen vuonna 2011. Vain perussuomalaiset äänestivät sopimukseen liittymistä vastaan.

– Monet tahot ymmärsivät jo silloin, että sopimukseen liittyminen on virhe. Muun muassa puolustusministeriö vastusti sopimukseen liittymistä.

Antikainen muistuttaa, että jalkaväkimiinat ovat kustannustehokas keino torjua laajamittainen maahyökkäys valtiomme rajoilla ja eittämättä niille olisi käyttöä vihollisen uhatessa.

– Suomella on valvottavana yli 1 300 kilometriä itärajaa. Jalkaväkimiinat ovat pelote ja puolustustaistelussa erittäin tehokkaita. Lisäksi jalkaväkimiinat olisivat niin tarkoin sijoitettu ja kartoitettu, ettei niihin törmäisi kuin pahoilla aikeilla oleva vihollinen.

Biden sallii miinojen toimittamisen Ukrainalle

Antikaisen ehdotusta tukee myös uutinen keskiviikkoaamulta (20.11.) Suomen aikaa, jossa Washington Post kertoi presidentti Joe Bidenin sallineen jalkaväkimiinojen toimittamisen Ukrainalle. Ukraina on allekirjoittanut Ottawan sopimuksen eikä se voi irtautua siitä käydessään sotaa.

Mikäli sota yhä pitkittyy, on presidentti Bidenin päätös jalkaväkimiinoista merkittävä tukipäätös Ukrainalle. Miinat hidastavat vihollisen liikkumista jo itsessään, mutta yhdistettyinä drooneihin ne olisivat vielä tehokkaampia. Bidenin päätös käytännössä myös mahdollistaa Ukrainan aloittaa oma miinantuotanto.

– Nyt Suomi voisi tehdä täyskäännöksen kansallisen turvallisuuden nimissä puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) aloitteesta. Toivon, että asiasta vastaava ministeri aloittaa toimenpiteet, jotka johtavat jalkaväkimiinojen palauttamiseen ja näin samalla myös Suomen puolustuksen vahvistumiseen. En usko, että kovin moni meitä tästä moittisi 1 300 kilometrin pituisen Venäjä rajan omaavana maana aikana, jolloin Venäjä käyttäytyy aggressiivisesti pienempiä naapurimaitaan kohtaan.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää