LEHTIKUVA
Antikainen: Suomeen tulisi saada Naton suunnitteluesikunta – “Kriisitilanteessa Nato-liittolaisten avusta saataisiin paras mahdollinen hyöty”
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen jätti puolustusministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän ehdottaa, että hallitus harkitsisi toimia, joilla Suomeen saataisiin Naton suunnitteluesikunta NFIU, jonka avulla voitaisiin varmistaa, että kriisitilanteessa Suomi saa parhaan mahdollisen avun Nato-liittolaisiltaan.
Nato Force Integration Unit (NFIU) toimintamalli sai alkunsa Naton huippukokouksessa Walesissa vuonna 2014. Kokouksessa tehtiin silloin päätös kehittää Naton valmiussuunnitelmaa, koska samana vuonna turvallisuusympäristö oli muuttunut liittokunnan rajoilla. Venäjä oli miehittänyt Krimin Ukrainassa.
– NFIU on pieni esikuntaorganisaatio, joka suunnittelee ja valmistelee Naton lisävoiman nopeaa ja sujuvaa tuomista isäntämaahan. NFIU-yksiköitä on jo kahdeksassa maassa: Bulgariassa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Virossa. Kaikki maat ovat Naton etulinjamaita itään, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
Lisätukea nopeasti isäntämaahan
NFIU:n tärkein tehtävä on liittokunnan lisätuen nopea ja tehokas toimittaminen isäntämaahan. Yhteistyötä tehdään tiiviisti isäntämaan, joukkoja kohdentavan valtion, kohdennettavien sotilasyksiköiden ja Naton komentorakenteen vastuujohtoportaiden kanssa.
– Tavoitteena on muun muassa lisäjoukkojen sujuva tulo, siirtyminen tehtäväalueille ja muu tehokas tarvittava tuki. Kriisitilanteessa, sodan aikana tai tavanomaisessa harjoitustoiminnassa painopisteenä on saada Naton välittömän valmiuden joukot ja niitä seuraavat muut suunnitellut nopean toiminnan joukot mahdollisimman nopeasti isäntämaahan.
Suomi on Naton etulinjassa idän suuntaan
NFIU:n muita tehtäviä ovat muun muassa isäntämaan oman kansallisen puolustussuunnittelun ja Naton voimien käytön yhteensovittaminen ja koordinoinnin tukeminen sekä monikansallisen koulutuksen ja harjoitustoiminnan avustaminen isäntämaassa.
– Suomi on Naton ulkorajamaa ja etulinjassa idän suuntaan aivan kuten edellä mainitut kahdeksan muuta maata, joilla on jo NFIU-yksikkö. NFIU:n esikuntaorganisaation perusrakenteet ovat samat kuin Suomessa ja kaikkialla Natossa. NFIU:n perustaminen Suomeen olisi myös melko kustannustehokasta. Lähettävä maa maksaisi henkilöstön palkan ja asumisen kunkin jäsenmaan kansallisten sääntöjen mukaan. Suomi vastaisi toimitiloista, mahdollisesta lisärakentamisesta ja ylläpitokustannuksista. Osa kustannuksista katettaisiin yhteisellä rahoituksella, jonka kaikki liittolaismaat maksavat jäsenmaksujensa kautta, Antikainen tarkentaa.
– NFIU mahdollistaisi nopean ja saumattoman lisäjoukkojen saannin Suomeen, mikäli apua tarvittaisiin. Kriisitilanteessa Nato-liittolaisten avusta saataisiin paras mahdollinen etu. NFIU toisi myös mukanaan ulkomaisia kontakteja ja tiedonvaihtoa, joista Suomelle olisi hyötyä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nato Force Integration Unit Naton suunnitteluesikunta turvallisuusympäristö kriisitilanteet Sanna Antikainen Puolustuspolitiikka nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Puhemies Halla-aho tapasi Yhdysvaltain ulkopoliittista johtoa: “Meidän täytyy löytää keinot tuoda teollista tuotantoamme Kiinasta takaisin Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan”
Venäjän hyökkäyssota hallitsi Suomen ja Ukrainan puhemiesten keskusteluja – Halla-aho: ”Tukemme Ukrainalle on vankkumaton”
Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kysyvät Kauhavan lentotoimintaharjoituksista – kentän ylläpitäminen sekä kansallisen että Nato-liittolaisten puolustuksen kannalta tarpeellista
Puhemies Halla-aho: Ukrainan tueksi tarvitaan yhteistyötä ja investointeja materiaalituotantoon
Kansanedustajat vetoavat hallitukseen: Kauhavan lentokenttä ja entinen varuskunta-alue hankittava tukikohtakäyttöä varten
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.