– Suomessa on satoja irtisanottuja hoitajia ja muita sote-alan ammattilaisia, joille pitäisi ensin taata työpaikat ennen kuin haetaan ulkomaista, kielitaidotonta työvoimaa, Sanna Antikainen toteaa.
Kielitaidottomuus vaarantaa potilasturvallisuuden
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) irtisanoi viime vuoden lopussa 280 työntekijää. Pian tämän jälkeen Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kysely paljasti vakavia ongelmia vieraskielisten työntekijöiden kielitaidossa. Kyselyn mukaan jopa 70 prosenttia hoitajista työskentelee vieraskielisten kollegojen kanssa, mutta heidän puutteellinen kielitaitonsa aiheuttaa vaaratilanteita ja heikentää potilasturvallisuutta.
– SuPerin selvitys osoittaa, etteivät työnantajat varmista riittävästi vieraskielisten työntekijöiden kielitaitoa. Tämä vaarantaa paitsi potilaiden turvallisuuden myös työntekijöiden oikeusturvan. Näin ei voi jatkua, Antikainen sanoo.
Vieraskielisten työntekijöiden määrä hoitoalalla kasvaa edelleen aktiivisen rekrytoinnin myötä. SuPerin selvityksen mukaan heikko ammatillinen kielitaito on johtanut lukuisiin vaaratilanteisiin ja potilasvahinkoihin.
– Monilla työpaikoilla työnantaja ei ole huolehtinut ammatillisen kielitaidon kehittämisestä ennen kuin vieraskieliset työntekijät lasketaan osaksi hoitajavahvuutta. Tällainen vastuuttomuus ei ole hyväksyttävää, eikä sitä saa enää sallia, Antikainen painottaa.
Satosen rekrytointimatka väärään aikaan
Työministeri Arto Satosen päätös lähteä ulkomaille rekrytointimatkalle tilanteessa, jossa kotimaisia hoitajia on irtisanottu ja kielitaidottomuus aiheuttaa vakavia ongelmia, on Antikaisen mukaan kestämätön.
– On vastuutonta, että työministeri sivuuttaa kotimaiset ongelmat ja kääntyy EU:n ulkopuolelle hakemaan työvoimaa. Tämä osoittaa ymmärtämättömyyttä tilanteen vakavuudesta.
Antikainen vaatii, että suomalaisille hoitajille ja työntekijöille taataan työpaikat ennen ulkomaisen työvoiman rekrytointia.
– Olen itse tehnyt hoitajana töitä ulkomaalaisten hoitajien ja lääkäreiden kanssa. Pohjois-Karjalassa pääosin venäläistaustaiset hoitajat ja lääkärit ovat puhuneet ja ymmärtäneet Suomea hyvin. Hoitoalan kriisiä ei kuitenkaan ratkota tuomalla ulkomaista työvoimaa ilman kunnollista kielitaitoa ja koulutusta. Suomalaisilla, savolais- ja karjalaismummoista lähtien, on oikeus potilasturvallisuuteen ja oikeus tulla ymmärretyiksi omalla äidinkielellä hoitotilanteissa. Tästä emme tingi, Antikainen sanoo.