

LEHTIKUVA
Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen
Hallitus haluaa avata päiväkodit ja peruskoulut ensi torstaina vedoten oppilaiden oikeuteen saada lähiopetusta. Tartuntatilanne on viimeinkin saatu kuriin, mikä on erittäin tärkeää, koska suojavarustetilanne on kriittinen. Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina, että FFP3-hengityssuojaimista on huutava pula ja suojatakkien sijasta joudutaan käyttämään muoviesiliinoja.
-Huolestuttavaa on se, että hallitus salailee todellista tilannetta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö eivät luovuttaneet laatimaansa suojavarusteselvitystä toimittajille. Samaan aikaan, kun parhaita hengityssuojaimia ei ole tarpeeksi eikä niitä saada lisää, hallitus on ottamassa suuren riskin tartuntamäärän kasvusta avaamalla koulut. Vaikka tartunta ei olisi vaarallinen koululaiselle itselleen, monen lapsen perheessä voi olla muita perheenjäseniä, jotka vamman tai sairauden vuoksi voivat joutua hengenvaaraan, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.
Mihin lakiin päätös perustuu?
Uusimman tutkimustiedon mukaan lapset levittävät koronavirusta jopa oireettomina, ja vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan koulujen kiinnipitäminen hidastaa taudin leviämistä jopa 40–60 prosenttia.
– Taudin leviämisen kannalta avainasemassa on sosiaalisten kontaktien minimointi. Jos koulut avataan, lasten fyysiset kontaktit moninkertaistuvat ja samalla moninkertaistuu tartuntariski. Opetusministeri Li Andersson on väittänyt, että lapsilla on oikeus lähiopetukseen ja tämän takia etäopetusta ei voi jatkaa.
– Ministeri Andersson, kertokaa meille, mihin lakiin ja kenen asiantuntijan tulkintaan näkemyksenne perustuu, kun jatkatte kuitenkin etäopetusta toisella asteella, vaikka toisen asteen opiskelijat osaisivat todennäköisemmin välttää lähikontakteja? Otatteko te vastuun, jos tartuntamäärä räjähtää käsiin peruskoulun oppilaiden perheissä ja sen seurauksena suojavarusteet loppuvat kesken?, Antikainen tivaa.
Koronajohtajan erikoiset lausunnot
Ilmeinen tartuntojen leviämisen riski kouluissa yhdistettynä kriittiseen suojavarustetilanteeseen antaa erikoisen kuvan hallituksen motiiveista, kun siihen yhdistetään STM:n koronajohtajan perjantaina Helsingin Sanomissa julkaistu haastattelu.
– STM:n koronajohtaja esitti näkemyksen, että jos tautia tukahdutettaisiin ja tartunnat saataisiin häviämään Suomesta, valmiuslain käyttöön ei olisi enää perusteita. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että hoitajia ei voitaisi enää pakottaa poikkeustilaan vedoten työskentelemään puutteellisin suojavarustein ja vaarantaa heidän terveytensä.
– Vaikka ensin pääministeri ja sitten koronajohtaja itse kiirehtivätkin perumaan lausuntoa, herää ikävä epäilys, että juuri tätä hallitus pelkää ja asiasta on puhuttu hallituksen keskusteluissa. Tuskin koronajohtaja muuten olisi esittänyt tällaista näkemystä, Antikainen pohtii.
Hallituksen kyvyt epäilyttävät
Tartuntatautilaki on kuitenkin voimassa, vaikka poikkeusolot lakkaisivat. Keskeinen ero olisi se, että silloin koronaviruksen torjunta tapahtuisi alueellisella ja paikallisella tasolla.
– Poikkeusolojen pitkittäminen antamalla tartuntamäärän kasvaa on järjetöntä. Sairaanhoitopiireissä, kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee pätevää ja osaavaa henkilöstöä, jotka hoitavat potilaat. Hallituksen tehtävä on järjestää heidän käyttöönsä tarvittavat suojavarusteet, jotta he voivat tehdä työnsä turvallisesti, ja varmistaa, ettei tartuntojen määrä kasva hallitsemattomalle tasolle. Tällä hetkellä suurin epäilys koskee sitä, onko meillä pätevä ja osaava hallitus, jolla on edellytykset ja halua tähän, Antikainen kiteyttää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suojavarusteet koronaepidemia koulut asiantuntijat opetusministeri hoitajat lapset tartuntatautilaki Sanna Antikainen Li Andersson Terveydenhuolto perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus

PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?

Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”

Koronaohje: Varo huohottajia, huutajia ja laulajia etenkin sisätiloissa!
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää