LEHTIKUVA
Antikainen: Presidentti Halosen näkemykset Baltian maista ovat häpeällisiä
Presidentti Tarja Halosen erikoiset lausunnot Ukrainan sotaan liittyen ovat herättäneet sekä kritiikkiä että hämmennystä Suomessa ja ulkomailla. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää presidentti Halosen vähättelevää asennetta Baltian maiden turvallisuuspolitiikkaa kohtaan häpeällisenä.
Ylelle keskiviikkona 30.3. antamassaan haastattelussa presidentti Tarja Halonen perusteli presidenttikautensa näkemyksiä Venäjästä. Vladimir Putinin suhteen Halonen pysyttelee edelleen vaitonaisena.
– Presidentti Halonen on voivotellut Ukrainan tilannetta muutaman twiitin verran, muttei ole tuominnut sanallakaan entisen kaverinsa Putinin toimia. Idealisminsa sokaisema entinen presidenttimme sekä vei maamme henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen että vastusti Natoa ja EU:n turvatakuita, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
– Viimeistään nyt kovimmankin idealistin luulisi huomaavan, että Venäjä vähät välittää mistään kauniista lupauksista. Ukrainan sota on myös osoittanut, että liittoutumattomuus on valtava riski maamme turvallisuudelle.
Halosen lausunto herätti laajaa tyrmistystä
Natoon liittymistä vastustanut presidentti Halonen kommentoi Ylelle Baltian maiden Nato-jäsenyyttä luonnehtimalla sitä kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi, johon maat olisivat neuvostoaikana tottuneet. Lausunto on herättänyt laajaa tyrmistystä. Baltian maat liittyivät Naton jäseniksi vuonna 2004.
– On äärimmäisen loukkaavaa kutsua Neuvostoliiton miehitystä kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi. Sama järjestelmä harjoitti myös järjestelmällistä ja laajamittaista sortoa miehitettyjen maiden asukkaita kohtaan, ja sen jälkiä korjataan paikoin vielä tänäkin päivänä.
– Neuvostoliitto yritti ”tarjota” samaa kollektiivista turvajärjestelmää myös Suomelle vuonna 1939. Onneksi silloinen valtiojohtomme ei suhtautunut asiaan kuten Halonen, vaan Suomen puolustusvoimat onnistuivat turvaamaan itsenäisyytemme, Antikainen toteaa.
On naiivia uskoa liittoutumattomuuden tuovan turvaa
Useat julkisuuden henkilöt ovat myös moittineet presidentti Halosen kommentteja. Viimeisimpänä asiaan puuttui kirjailija Sofi Oksanen, joka muistutti Twitterissä presidenttiä siitä, että neuvostoajan Baltian maiden ”kollektiivinen turvajärjestelmä” oli todellisuudessa miehitys. Myös Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves sekä Viron turvallisuuspolitiikan tutkimuskeskuksen johtaja Kristi Raik kritisoivat Halosta samasta syystä.
– Presidentti Halosen vähättelevä asenne Baltian maiden turvallisuuspolitiikkaa kohtaan näyttäytyy erikoisessa valossa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. On naiivia uskoa, että liittoutumattomuus on turva, kun rajanaapurina on aggressiivinen roistovaltio. Venäjän nykyisen hallinnon toiminnan vuoksi ei ole varaa sinisilmäiseen idealismiin, kuten helmikuun 24. päivä osoitti koko maailmalle, Antikainen muistuttaa.
Nyt olisi aika julkaista Tiitisen lista
Halonen pyysi lopulta tänään iltapäivällä lausuntojaan Twitterissä anteeksi.
– Vaikka anteeksipyyntö sinänsä olikin perusteltu, se ei korjaa Halosen presidenttikauden ja sitä edeltäneen ulkoministerikauden virheitä. Halonen on järjestelmällisesti, vuodesta toiseen, pyrkinyt heikentämään Suomen turvallisuustilannetta, olipa kyse EU:n turvatakuista, maamiinoista tai suomalaisen tiedustelutoiminnan alasajosta.
– Onneksi YYA-ajan suomut ovat vihdoinkin tippuneet nykyisen valtionjohdon silmistä. Nyt olisi paikallaan julkaista Tiitisen lista ja Rosenholz-aineisto sekä selvittää, toimiiko vieraan vallan hyväksi toimineita henkilöitä edelleen aktiivisesti poliittisessa järjestelmässämme, Antikainen painottaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rosenholz-aineisto Kristi Raik kollektiivinen turvajärjestelmä EU:n turvatakuut Nato-jäsenyys Ukrainan sota Venäjän hyökkäys henkilömiinat Toomas Hendrik Ilves Baltian maat Tiitisen lista Tiedustelutoiminta Liittoutumattomuus Tarja Halonen Sofi Oksanen Puolustusvoimat Neuvostoliitto Vladimir Putin Sanna Antikainen Twitter Ottawan sopimus Turvallisuuspolitiikka Ukraina Yle Venäjä nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja
2019 kuvattu video leviää kiivasta vauhtia – Eero Heinäluoma puolusti kiihkeästi Venäjän kaasuputkihanketta, Halla-aho varoitti Kremlin pyrkimyksistä
Mäkelä: Suomi täyttää jo nyt Nato-jäsenyyden edellytykset -”On syytä katsoa avoimin mielin, millaisen Nato-sopimuksen Suomi voisi mahdollisesti saada”
Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio
Suomen rajoilla rauhallista – Venäjän arktiset prikaatit käyvät hyökkäyssotaa Ukrainassa
Antikainen: Venäjän rikollisen kansanmurhahallinnon edustajat karkotettava Suomesta
Nyt ei lausunto vanhentunut arvokkaasti: Presidentti Halosen mukaan Venäjän päämäärinä ovat demokratia, ihmisoikeudet ja hyvä hallinto
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.