LEHTIKUVA
Antikainen: Presidentti Halosen näkemykset Baltian maista ovat häpeällisiä
Presidentti Tarja Halosen erikoiset lausunnot Ukrainan sotaan liittyen ovat herättäneet sekä kritiikkiä että hämmennystä Suomessa ja ulkomailla. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää presidentti Halosen vähättelevää asennetta Baltian maiden turvallisuuspolitiikkaa kohtaan häpeällisenä.
Ylelle keskiviikkona 30.3. antamassaan haastattelussa presidentti Tarja Halonen perusteli presidenttikautensa näkemyksiä Venäjästä. Vladimir Putinin suhteen Halonen pysyttelee edelleen vaitonaisena.
– Presidentti Halonen on voivotellut Ukrainan tilannetta muutaman twiitin verran, muttei ole tuominnut sanallakaan entisen kaverinsa Putinin toimia. Idealisminsa sokaisema entinen presidenttimme sekä vei maamme henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen että vastusti Natoa ja EU:n turvatakuita, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
– Viimeistään nyt kovimmankin idealistin luulisi huomaavan, että Venäjä vähät välittää mistään kauniista lupauksista. Ukrainan sota on myös osoittanut, että liittoutumattomuus on valtava riski maamme turvallisuudelle.
Halosen lausunto herätti laajaa tyrmistystä
Natoon liittymistä vastustanut presidentti Halonen kommentoi Ylelle Baltian maiden Nato-jäsenyyttä luonnehtimalla sitä kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi, johon maat olisivat neuvostoaikana tottuneet. Lausunto on herättänyt laajaa tyrmistystä. Baltian maat liittyivät Naton jäseniksi vuonna 2004.
– On äärimmäisen loukkaavaa kutsua Neuvostoliiton miehitystä kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi. Sama järjestelmä harjoitti myös järjestelmällistä ja laajamittaista sortoa miehitettyjen maiden asukkaita kohtaan, ja sen jälkiä korjataan paikoin vielä tänäkin päivänä.
– Neuvostoliitto yritti ”tarjota” samaa kollektiivista turvajärjestelmää myös Suomelle vuonna 1939. Onneksi silloinen valtiojohtomme ei suhtautunut asiaan kuten Halonen, vaan Suomen puolustusvoimat onnistuivat turvaamaan itsenäisyytemme, Antikainen toteaa.
On naiivia uskoa liittoutumattomuuden tuovan turvaa
Useat julkisuuden henkilöt ovat myös moittineet presidentti Halosen kommentteja. Viimeisimpänä asiaan puuttui kirjailija Sofi Oksanen, joka muistutti Twitterissä presidenttiä siitä, että neuvostoajan Baltian maiden ”kollektiivinen turvajärjestelmä” oli todellisuudessa miehitys. Myös Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves sekä Viron turvallisuuspolitiikan tutkimuskeskuksen johtaja Kristi Raik kritisoivat Halosta samasta syystä.
– Presidentti Halosen vähättelevä asenne Baltian maiden turvallisuuspolitiikkaa kohtaan näyttäytyy erikoisessa valossa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. On naiivia uskoa, että liittoutumattomuus on turva, kun rajanaapurina on aggressiivinen roistovaltio. Venäjän nykyisen hallinnon toiminnan vuoksi ei ole varaa sinisilmäiseen idealismiin, kuten helmikuun 24. päivä osoitti koko maailmalle, Antikainen muistuttaa.
Nyt olisi aika julkaista Tiitisen lista
Halonen pyysi lopulta tänään iltapäivällä lausuntojaan Twitterissä anteeksi.
– Vaikka anteeksipyyntö sinänsä olikin perusteltu, se ei korjaa Halosen presidenttikauden ja sitä edeltäneen ulkoministerikauden virheitä. Halonen on järjestelmällisesti, vuodesta toiseen, pyrkinyt heikentämään Suomen turvallisuustilannetta, olipa kyse EU:n turvatakuista, maamiinoista tai suomalaisen tiedustelutoiminnan alasajosta.
– Onneksi YYA-ajan suomut ovat vihdoinkin tippuneet nykyisen valtionjohdon silmistä. Nyt olisi paikallaan julkaista Tiitisen lista ja Rosenholz-aineisto sekä selvittää, toimiiko vieraan vallan hyväksi toimineita henkilöitä edelleen aktiivisesti poliittisessa järjestelmässämme, Antikainen painottaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rosenholz-aineisto Kristi Raik kollektiivinen turvajärjestelmä EU:n turvatakuut Nato-jäsenyys Ukrainan sota Venäjän hyökkäys henkilömiinat Toomas Hendrik Ilves Baltian maat Tiitisen lista Tiedustelutoiminta Liittoutumattomuus Tarja Halonen Sofi Oksanen Puolustusvoimat Neuvostoliitto Vladimir Putin Sanna Antikainen Twitter Ottawan sopimus Turvallisuuspolitiikka Ukraina Yle Venäjä nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja
2019 kuvattu video leviää kiivasta vauhtia – Eero Heinäluoma puolusti kiihkeästi Venäjän kaasuputkihanketta, Halla-aho varoitti Kremlin pyrkimyksistä
Mäkelä: Suomi täyttää jo nyt Nato-jäsenyyden edellytykset -”On syytä katsoa avoimin mielin, millaisen Nato-sopimuksen Suomi voisi mahdollisesti saada”
Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio
Suomen rajoilla rauhallista – Venäjän arktiset prikaatit käyvät hyökkäyssotaa Ukrainassa
Antikainen: Venäjän rikollisen kansanmurhahallinnon edustajat karkotettava Suomesta
Nyt ei lausunto vanhentunut arvokkaasti: Presidentti Halosen mukaan Venäjän päämäärinä ovat demokratia, ihmisoikeudet ja hyvä hallinto
Viikon suosituimmat
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Useita muutoksia rikoslakiin ensi vuoden alusta: Rangaistukset kovenevat, naisten ja tyttöjen silpominen kriminalisoidaan entistä selvemmin
Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Muun muassa avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään, tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin, lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan ja tappo on jatkossa vanhentumaton rikos.
Ronkainen: Puolustuksesta ei voi tinkiä tai säästää – ”Suomen on varauduttava kaikkeen mahdolliseen laajalla arsenaalilla”
Puolustusministeri Antti Häkkänen esitteli torstaina Suomen uuden puolustusselonteon, joka ulottuu 2030-luvulle saakka. Selonteosta käy ilmi, että Venäjän hyökkäystä Suomeen ei enää pidetä mahdottomuutena, vaan se on yksi mahdollinen skenaario, jonka varalle Suomi nyt varautuu – osana Nato-liittokuntaa. - Tavallisen kansalaisen kannalta uusi tilanne ei edellytä erityistoimia, mutta kotivaran on aina syytä olla kunnossa, puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa.
Uusi verohyvitys suurille puhtaan siirtymän investoinneille – Purra: “Puhutaan jopa miljardien investoinneista Suomeen”
Uusi hallituksen esitys, jonka tavoitteena on edistää teollisuuden siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta tukemalla merkittäviä investointihankkeita, mahdollistaa verohyvityksen suurille puhtaan siirtymän investoinneille. Valtiovarainministeri Riikka Purra näkee verohyvityksen merkittävänä kasvutoimena, joita Suomen talouskasvu tarvitsee.
Talvinen ja luminen luonto, yhteinen aika perheen kanssa, kuusen hakeminen metsästä pojanpojan kanssa, joulusauna, rauhoittuminen – nämä asiat saavat joulumielelle
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää