

LEHTIKUVA
Antikainen: Presidentti Halosen näkemykset Baltian maista ovat häpeällisiä
Presidentti Tarja Halosen erikoiset lausunnot Ukrainan sotaan liittyen ovat herättäneet sekä kritiikkiä että hämmennystä Suomessa ja ulkomailla. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää presidentti Halosen vähättelevää asennetta Baltian maiden turvallisuuspolitiikkaa kohtaan häpeällisenä.
Ylelle keskiviikkona 30.3. antamassaan haastattelussa presidentti Tarja Halonen perusteli presidenttikautensa näkemyksiä Venäjästä. Vladimir Putinin suhteen Halonen pysyttelee edelleen vaitonaisena.
– Presidentti Halonen on voivotellut Ukrainan tilannetta muutaman twiitin verran, muttei ole tuominnut sanallakaan entisen kaverinsa Putinin toimia. Idealisminsa sokaisema entinen presidenttimme sekä vei maamme henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen että vastusti Natoa ja EU:n turvatakuita, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
– Viimeistään nyt kovimmankin idealistin luulisi huomaavan, että Venäjä vähät välittää mistään kauniista lupauksista. Ukrainan sota on myös osoittanut, että liittoutumattomuus on valtava riski maamme turvallisuudelle.
Halosen lausunto herätti laajaa tyrmistystä
Natoon liittymistä vastustanut presidentti Halonen kommentoi Ylelle Baltian maiden Nato-jäsenyyttä luonnehtimalla sitä kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi, johon maat olisivat neuvostoaikana tottuneet. Lausunto on herättänyt laajaa tyrmistystä. Baltian maat liittyivät Naton jäseniksi vuonna 2004.
– On äärimmäisen loukkaavaa kutsua Neuvostoliiton miehitystä kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi. Sama järjestelmä harjoitti myös järjestelmällistä ja laajamittaista sortoa miehitettyjen maiden asukkaita kohtaan, ja sen jälkiä korjataan paikoin vielä tänäkin päivänä.
– Neuvostoliitto yritti ”tarjota” samaa kollektiivista turvajärjestelmää myös Suomelle vuonna 1939. Onneksi silloinen valtiojohtomme ei suhtautunut asiaan kuten Halonen, vaan Suomen puolustusvoimat onnistuivat turvaamaan itsenäisyytemme, Antikainen toteaa.
On naiivia uskoa liittoutumattomuuden tuovan turvaa
Useat julkisuuden henkilöt ovat myös moittineet presidentti Halosen kommentteja. Viimeisimpänä asiaan puuttui kirjailija Sofi Oksanen, joka muistutti Twitterissä presidenttiä siitä, että neuvostoajan Baltian maiden ”kollektiivinen turvajärjestelmä” oli todellisuudessa miehitys. Myös Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves sekä Viron turvallisuuspolitiikan tutkimuskeskuksen johtaja Kristi Raik kritisoivat Halosta samasta syystä.
– Presidentti Halosen vähättelevä asenne Baltian maiden turvallisuuspolitiikkaa kohtaan näyttäytyy erikoisessa valossa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. On naiivia uskoa, että liittoutumattomuus on turva, kun rajanaapurina on aggressiivinen roistovaltio. Venäjän nykyisen hallinnon toiminnan vuoksi ei ole varaa sinisilmäiseen idealismiin, kuten helmikuun 24. päivä osoitti koko maailmalle, Antikainen muistuttaa.
Nyt olisi aika julkaista Tiitisen lista
Halonen pyysi lopulta tänään iltapäivällä lausuntojaan Twitterissä anteeksi.
– Vaikka anteeksipyyntö sinänsä olikin perusteltu, se ei korjaa Halosen presidenttikauden ja sitä edeltäneen ulkoministerikauden virheitä. Halonen on järjestelmällisesti, vuodesta toiseen, pyrkinyt heikentämään Suomen turvallisuustilannetta, olipa kyse EU:n turvatakuista, maamiinoista tai suomalaisen tiedustelutoiminnan alasajosta.
– Onneksi YYA-ajan suomut ovat vihdoinkin tippuneet nykyisen valtionjohdon silmistä. Nyt olisi paikallaan julkaista Tiitisen lista ja Rosenholz-aineisto sekä selvittää, toimiiko vieraan vallan hyväksi toimineita henkilöitä edelleen aktiivisesti poliittisessa järjestelmässämme, Antikainen painottaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rosenholz-aineisto Kristi Raik kollektiivinen turvajärjestelmä EU:n turvatakuut Nato-jäsenyys Ukrainan sota Venäjän hyökkäys henkilömiinat Toomas Hendrik Ilves Baltian maat Tiitisen lista Tiedustelutoiminta Liittoutumattomuus Tarja Halonen Sofi Oksanen Puolustusvoimat Neuvostoliitto Vladimir Putin Sanna Antikainen Twitter Ottawan sopimus Turvallisuuspolitiikka Ukraina Yle Venäjä nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja

2019 kuvattu video leviää kiivasta vauhtia – Eero Heinäluoma puolusti kiihkeästi Venäjän kaasuputkihanketta, Halla-aho varoitti Kremlin pyrkimyksistä

Mäkelä: Suomi täyttää jo nyt Nato-jäsenyyden edellytykset -”On syytä katsoa avoimin mielin, millaisen Nato-sopimuksen Suomi voisi mahdollisesti saada”

Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio

Suomen rajoilla rauhallista – Venäjän arktiset prikaatit käyvät hyökkäyssotaa Ukrainassa

Antikainen: Venäjän rikollisen kansanmurhahallinnon edustajat karkotettava Suomesta

Nyt ei lausunto vanhentunut arvokkaasti: Presidentti Halosen mukaan Venäjän päämäärinä ovat demokratia, ihmisoikeudet ja hyvä hallinto
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.