

LEHTIKUVA
Antikainen: Pommi tulossa – hallitus aikoo nostaa polttoaineveroa
Kuljetusalan kriisi uhkaa syventyä entisestään, mikäli vuodelle 2023 suunniteltu parafiinisen dieselin veronkorotus toteutuu. Alan edunvalvontajärjestö SKALin arvion mukaan kahden sentin veronkorotus parafiinisen dieselin litrahintaan nostaa kuljetus- ja logistiikka-alan yritysten kustannuksia jopa kymmenillä miljoonilla euroilla.
Toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, joissa polttoaineiden veroja on laskettu hinnannousun seurauksena, Suomen hallitus korottaa veroja entisestään. Tilanteesta kärsivät sekä kotitaloudet ja teollisuus että kuljetusala.
– Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja siten riippuvainen maantiekuljetuksista. Kuljetusalan ahdinko ja kustannusten nousu johtaa väistämättä dominoefektiin, joka kurjistaa sekä kotitalouksien tilannetta että heikentää kotimaisten yritysten kilpailukykyä kuljetushintojen siirtyessä asiakkaiden maksettavaksi. Polttoaineiden veronkorotukset ja jakeluvelvoitteen tulevat nostot on peruttava pysyvästi, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.
Työssäkäynnin kannattavuus vaakalaudalla
Polttoaineiden raju hinnannousu on kurittanut sekä suomalaisia kotitalouksia että kuljetusalaa. Dieselin hinta on noussut vuodessa jopa 45 prosenttia, mikä vaikuttaa etenkin pääasiassa dieseliä käyttävän kuljetusalan kustannuksiin.
Dieselin hintaan vaikuttaa myös jakeluvelvoite, jota laskettiin vuosiksi 2022 ja 2023, mutta lasku on vain väliaikainen, joten uusia korotuksia on todennäköisesti tulossa, varsinkin jos vihervasemmistohallitus jatkaa myös vuoden 2023 vaalien jälkeen vallassa.
– Monien yritysten ja kotitalouksien taloudellinen tilanne on jo kipurajalla, mutta hallitus ei kuitenkaan suostu luopumaan veronkorotuksista tai jakeluvelvoitteen nostosta. Sekä kuljetusalan että työssäkäynnin kannattavuus ovat vaakalaudalla polttoainekustannusten noustessa, Antikainen varoittaa.
Duunarille jää käteen entistä vähemmän
Antikainen sanoo, että jakeluvelvoitteen nosto on pelkkää byrokraattista viherpesua, joka ei hyödytä ketään, toisin kuin parafiinisen dieselin verotuki.
– Parafiinisen dieselin verotuen lopettamista perusteltiin uusien dieselmoottoreiden alemmilla päästöillä, mutta Suomen autokanta on edelleen yksi Euroopan vanhimmista, joten verotuen lopettaminen on siinäkin mielessä järjetöntä.
– Useimmilla suomalaisilla ei ole varaa ostaa kymmeniätuhansia euroja maksavaa uutta autoa, ja nyt hallitus aikoo korottaa työmatkoista aiheutuvia kustannuksia entisestään, joten tavalliselle duunarille jää käteen entistä vähemmän, Antikainen moittii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työn kannustimet viherpesu jakeluvelvoite polttoaineiden hinnankorotukset kuljetusala ostovoima kotitaloudet Sanna Antikainen hallitus verotus Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ansaitsetko yli 2 500 euroa kuukaudessa? SDP kehottaa suomalaisia myymään omaisuuttaan sähkölaskujen maksamiseksi

Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu sekä laukalle lähtenyt inflaatio nakertavat suomalaisten kukkaroa – Sanna Antikainen moittii: Suomen hallitus ei tee juuri mitään

Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Suomalaiset tankkaavat EU:n kalleinta bensaa – ”Miksi hallitus ei laske polttoaineveroa, kuten muissa EU-maissa on tehty?”

Halla-aho: Suomalaiset maksavat bensiinistä toiseksi eniten ja dieselistä eniten koko Euroopassa – vaikka suomalaisten käteen jäävät ansiot ovat itäeurooppalaisella tasolla

Suomen kilpailukyky ei kestä enää minkäänlaisia veronkorotuksia – Ari Koponen vaatii hallitusta perumaan dieselin hintaa nostavan veronkorotuksen

Keskusta vakuutteli vuosikausia: ”Ei uusia korotuksia polttoaineverotukseen tällä hallituskaudella” – mutta puhe oli taas halpaa

Diesel jo bensaa kalliimpaa – käyttövoimavero on nyt rangaistusvero

Talouslehti esittää: Ruotsin helpotettava ilmastotavoitteita ja luovuttava jakeluvelvoitteesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää